Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Weingut Robert Weil - skvelé rizlingy z Rheingau
Robert Weil je známe a historické vinárstvo nachádzajúce sa vo vinohradníckej oblasti Rheingau v Nemecku. Založené bolo v roku 1875 a má bohatú vinohradnícku tradíciu siahajúcu niekoľko generácií. Vinárstvo je známe pre svoje výnimočné rizlingy, ktoré sú celosvetovo vysoko uznávané.
História
Dr. Robert Weil, zakladateľ vinárstva, kúpil svoje prvé vinice na svahoch Kiedrichu v roku 1867. V tom čase bol ešte zamestnaný ako profesor nemčiny na parížskej univerzite Sorbonne, ale neskôr bol nútený opustiť Francúzsko pred francúzsko-pruskou vojnou v rokoch 1870-71. Syn zakladateľa, právnik Dr. Wilhelm Weil, prevzal kormidlo v roku 1920. Vinárstvo sa stalo od roku 1907 členom VDP. Wilhelm Weil, zakladateľov pravnuk, je skutočne hrdý na celosvetovú pozornosť, ktorá sa opäť venuje rizlingom. V roku 1987 prezieravými investíciami do pivnice a viníc a tiež zavedením označenia „Tiffany Blue“ pozdvihol úspech vinárstva Robert Weil. „Tiffany Blue“ predstavujú nadčasovosť, eleganciu a bohatosť ich vín s klasickou identitou „Weil“.
V súčasnosti sa viac ako 90 % produkcie venuje produkcii suchého rizlingu a vinárstvo Robert Weil naďalej získava veľkú pochvalu od kritikov vína z celého sveta.
Rizling vyjadruje súčasnú eleganciu a komplexnosť, ktorá má pôvod v osobitom, kamenistom charaktere kiedrichských svahov. Štýl Weil však urobil viac, než len získal medzinárodné uznanie. Dosiahol symbolický status na svetovej scéne a pomohol zvýšiť medzinárodný profil jedinečnej nemeckej kultúry rizlingu.
Riesling Auslese Dr. Weil historicky zdobil stoly mnohých európskych šľachtických a cisárskych domov. Vína z Kiedricher Berg boli pravidelne prezentované v berlínskom hoteli Adlon a vo vínnych lístkoch veľkých metropolitných hotelov. A 1920 Kiedricher Gräfenberg Trockenbeerenauslese Bestes Fass Nr. 20 obohatil vínny lístok vzducholode „LZ 127 Grafzeppelin“ na jej prvej plavbe v roku 1928 do New Yorku.


Kiedrich 100% Riesling
Vinárstvo leží v srdci obce Kiedrich, ktorá bola prvýkrát písomne zaznamenaná už v roku 950. Kiedrich Turmberg a Kiedrich Gräfenberg sú najlepšie vinohradnícke oblasti, patria medzi najkrajšie miesta v oblasti Rheingau so sklonom 60 stupňov.
Vinárstvo obhospodaruje 90 hektárov vinohradov. Vinice sa nachádzajú predovšetkým na strmých svahoch pozdĺž rieky Rýn a ťažia z jedinečného terroiru a priaznivej mikroklímy. Pôda pozostáva z hlbokých a stredne hlbokých kamenných, fylitových bridlíc čiastočne zmiešaných so sprašami a hlinou. Vinice sa nachádzajú na vyvýšenom mieste pozdĺž okrajov hrebeňa Taunus, sú považované za jedny z najlepších v Rheingau. Vinič má viac ako 50 rokov a vysádza sa v hustote 5 000 až 6 000 viniča na hektár.
Ručný zber a výroba
Hrozno sa pestuje v ekologickom prostredí, používa sa len organické hnojivo; zeleň je vysadená v striedajúcich sa riadkoch na optimalizáciu obsahu humusu, herbicídy sa nepoužívajú a iné ochranné opatrenia sa používajú len ojedinele a veľmi šetrne. Zber začína v septembri a trvá minimálne osem až desať týždňov. Počas tohto obdobia sa cez vinohrady vykoná až sedemnásť prechodov intenzívneho a selektívneho ručného zberu, pričom sa zbierajú všetky stupne klasifikácie rizlingu až po Trockenbeerenauslese.
Na prepravu hrozna do lisovne sa používajú špeciálne vibračné prívesy. Po jemnom lisovaní sa mušt gravitačne plní do zberných nádrží. Prirodzená sedimentácia sa používa na zjemnenie muštu. Fermentačný proces je dôkladne monitorovaný a kontrolovaný teplotou a trvá šesť až dvanásť týždňov. Divoké kvasinky sa používajú vždy, keď to stav hrozna dovoľuje, pretože majú tendenciu produkovať vína s väčšou autentickosťou a charakteristickým profilom, s jasným odkazom na ich pôvod. Vínam sa poskytne obdobie pokoja na kvasenie a zrenie. Výber nádoby určuje štýl vína. Plné, suché rizlingy fermentujú a dozrievajú v dubových sudoch, kde mikrooxidácia môže poskytnúť väčšiu komplexnosť. Nerezové tanky sa používajú pre ľahšie, ovocnejšie a prírodne sladké vína, čím im prepožičiava väčšiu jemnosť a umožňuje im vyvinúť optimálnu eleganciu. Potom sa filtrujú a plnia pomocou rýchleho, ale šetrného procesu, ktorý zachováva čo najviac primárnych ovocných aróm. Potom nasleduje úsek dozrievania vo fľaši.
Wilhelm Weil: „Čo by sa stalo, keby som celý život experimentoval s odrodami? Trvalo by mi do osemdesiatky, kým by som si uvedomil, že tu musí byť Rizling!“

Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.






