Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Víno a huby
Jeseň nám okrem chladnejšieho počasia prináša pestrosť do našej kuchyne. Oranžové tekvice, červené jablká, hnedé gaštany a samozrejme huby, či už biele šampióny a bedle, hnedé dubáky a kozáky, ale i biele a čierne hľúzovky, ktorých cena sa dnes šplhá k cene kvalitného kaviáru. Zber jedlých húb nám prináša pohyb na čerstvom vzduchu, potešenie a gastronomickú inšpiráciu a výzvu, aké víno si k nim vybrať.
Výber vhodných vín nájdete v tejto inšpirácii.
Pri vytváraní alebo výbere jedál s hubami je najlepšou radou hľadať jednoduchosť. Menej je viac. Jednoduchšie kombinácie môžu tiež uľahčiť párovanie vín, pretože je zapojených menej prvkov, ktoré môžu ovplyvniť výber.
Základné pravidlá pre výber vína
Huby sú skvelým spoločníkom mnohých vín a existuje veľa smerov, ktorým sa môžete vydať. Tu platí obvyklá rada pre párovanie vína a jedla. Premýšľajte buď nad zladenými alebo kontrastnými chuťami a textúrami a nad harmóniou intenzity pokrmu a vína.
Pokrmy z húb môžu byť obzvlášť náročné, pretože tak ako druh huby, tak aj jeho príprava s korením a omáčkami hrajú neoddeliteľnú súčasť pri výbere vín.
Všeobecné pravidlo je biele vína ako Rulandské biele, Pinot Grigio, Chardonnay alebo Veltlínske zelené sa dobre hodia k delikátnym a ľahkým jedlám s hubami. Pokrmy z tmavého mäsa a diviny sa zvyčajne najlepšie kombinujú s červenými vínami, z odrôd ako je napríklad Pinot Noir, Nebbiolo alebo Syrah.
Snažíme sa dosiahnuť rovnováhu, dobré párovanie je také, pri ktorom si jedlo a víno navzájom neprekážajú, ale naopak, zladia sa.
Párovanie vína a jedál s hubami
Huby s krémovou omáčkou na báze bieleho vína alebo smotany je skvelá kombinácia najmä so šumivým vínom vyrábaným klasickou metódou. Huby s omáčkou podávané s cestovinami alebo na hrianke môžeme kombinovať s vínom, ktoré má krémovú textúru na báze Chardonnay alebo Pinot Blanc.
Ak chceme vyzdvihnúť zemitosť húb s červenou vínovou omáčkou, výborným partnerom sú vína z odrody Pinot Noir alebo Svätovarinecké.
Rizoto s hubami veľmi dobre funguje s hladkým suchým talianskym vínom ako Pinot Grigio, Soave alebo Gavi. Ak sú dominantné v rizote hľúzovky, vyskúšajte vyzreté Barolo, Barbaresco alebo ružové ročníkové Champagne. Neopakovateľná a podmanivá kombinácia.
Huby v paradajkovej omáčke je kombinácia, ktorú pravdepodobne nájdeme v talianskej kuchyni, najmä ako súčasť omáčky na cestoviny. Vína s dominanciou odrody Sangiovese (napr. Chianti Classico) či Valpolicella Ripasso bývajú najlepším výberom, ale tiež i belgické pivo Dubbel alebo ležiak vo viedenskom štýle môžu dobre fungovať.
Pečené alebo plnené šampiňóny Portabello majú mäsitú štruktúru, takže ich môžeme podávať s takmer ľubovoľným červeným vínom, závisí od prípravy a ingrediencií. Pri výbere vína k steaku s hubovým ragú záleží od omáčky, aké víno zvolíme. Ak je omáčka pripravená s červeným vínom, môžeme vyskúšať k nemu vína z oblasti Côtes du Rhône alebo Languedocu.
Hríbový quiche alebo po slovensky hubovník, v ktorom prevláda chuť smotany a vajec, je dobrou voľbou suché víno z odrody Pinot Blanc alebo Silvánske zelené. Ak je dominantná chuť húb, siahnite po fľaši Frankovky modrej alebo Pinotu Noir.
Shitake huby so sójovou omáčkou sú súčasťou ázijskej kuchyne. Dobrým spoločníkom sú k týmto pokrmom zrelé ovocné červené vína ako Pinot Noir z Nového Zélandu, Merlot z Washingtonu alebo dokonca mladá Rioja, ktoré môžu prekvapivo dobre fungovať. Pre ľahší pokrm z húb si vyberte suchý Riesling z Alsaska alebo Rakúska.
Nikdy však nekombinujte s hubami príliš veľa ingrediencií, nielen že to potlačí charakteristickú chuť húb, ale nebude sa to páčiť vášmu tráveniu.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.