UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Veľkonočné vínne tipy od slovenských vinárov

Veľkonočné vínne tipy od slovenských vinárov

Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.

Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc


Vinárstvo Mrva & Stanko – Vladimír Mrva

„Ešte pred Veľkou Nocou vychádzame na trh s kolekciou šiestich mladých vín. Rád by som upriamil pozornosť  na dve mladé vína Sauvignon Kryo a Silván zelený 2023. Sauvignon Kryo, ako už názov hovorí, víno bolo spracované technológiou kryomacerácie. To znamená, že hrozno, ktoré prišlo do vinárstva, bolo odstopkované, schladené na 2° C, macerované dvanásť hodín a na druhý deň lisované. Kvasilo pri teplote 10-12° C. Cieľom kryomácerácie je zvýšiť odrodový a aromatický profil  vína. Sauvignon Kryo 2023 má krásnu ovocnú vôňu egreša, vinohradníckej broskyne s jemnou pikantnou kyselinou. Víno je svieže, šťavnaté s ovocným profilom. 

Druhým vínom je Silvánske zelené 2023 z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Táto odroda patrí k najstarším odrodám v Európe, no u nás sa pomaly vytráca z vinohradov. Sme radi, že sa nám podarilo v tomto ročníku vyrobiť práve Silván. Ide o víno minerálne, šťavnaté s pikantnou kyselinkou. Vo vôni ovocné, zelené jablko, maslová hruška, zároveň i herbálne. Víno typické a charakteristické pre Malé Karpaty. 

Okrem toho, v kolekcii mladých vín bude Müller Thurgau, cuvée Muškát žltý a Sauvignon, s ktorým ste sa stretli už minulý rok. Tiež Pesecká Leánka a samozrejme náš typický predstaviteľ ružových vín Cabernet Sauvignon Rosé, ktorý sa výborne kombinuje s tradičnou veľkonočnou babou. My ju pripravujeme z pečiva, vajíčok a údeného mäsa.“

TIPY na vína: Mrva & Stanko Muškát žltý, Sauvignon cuvée 2022Mrva & Stanko Cabernet Sauvignon rosé, Vinodol 2022

Vinárstvo Pavelka – Katarína Vengová

„Pitie vína u nás začína na Veľký piatok s Rizlingom vlašským. Na sviatočnú bielu sobotu si po neskorom obede dáme slovenské tvrdé, zrejúce syry. K nim si doprajeme Veltlín zelený, pokračujeme Rulandským bielym až po Rizling rýnsky. Berieme to ako ochutnávku našich vín z predchádzajúceho roku v kruhu rodiny. Bodku tvorí Pálava a Tramín.

Tým, že Veľká noc je sviatok jari, jahňacina je neoddeliteľnou súčasťou sviatkov. Samozrejme na začiatku nás čaká nedeľný stôl s veľkonočným servisom a náš sekt Blanc de Blancs. Na veľkonočný nedeľný obed sa u nás podáva pečené jahňa s plnkou a slepačí vývar. K jahňacine sa hodí Veltlínske zelené. K dezertu (mamina povestná banánová roláda) si dáme sladký Rizling rýnsky (prvé sto bodové víno v Československu).“

TIPY na vína: Pavelka Rizling vlašský 2022Pavelka Veltlínske zelené 2022

Vinárstvo Karpatská Perla – Margita Šebová

„U nás cez Veľkú Noc nesmú na stole chýbať slané palacinky mojej mamy Margitky Zárubovej. Pripravíte si klasické palacinky a potriete ich bešamelom z kyslej smotany a korenín (štipka štipľavej papriky, čili, soľ, mleté čierne korenie). Na potretú palacinku položíte tri plátky šunky a hrubší pásik syra. Palacinku zaviniete na plosko. Nakoniec palacinky obalíte v trojobale a vysmažíte. Podávate so zeleninovým šalátom. K nemu si otvoríme fľašu mladej, ružovej Frankovky.“

TIP na víno: Karpatská Perla Frankovka modrá 2022

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.