offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Správne poháre na šampanské a šumivé víno

Správne poháre na šampanské a šumivé víno

Ako sa orientovať a vybrať si správne poháre na šumivé vína a šampanské? A ako to, že každý odborník odporúča iný tvar kalicha? Existujú rôzne variácie v spôsobe testovania pohárov, od kontrolovaných experimentov až po skupiny zamerané na kritikov vína. Poďme sa teda pozrieť, či je typ pohára označovaný ako Flauta vhodný na Champagne alebo šumivé víno.


Tvar pohára naozaj psychologicky ovplyvňuje vnímanie arómy a chute.

V poslednej dobe bolo publikovaných veľa článkov na tému, aké použiť poháre na víno a šampanské. Správne by sa mal používať termín kalichy na Champagne, ale v bežnej reči sa s tým žiaľ nestretneme. Výrobcovia pohárov na víno si angažujú someliérov, aby im navrhli a prepožičali svoju tvár a meno k danej kolekcii pohárov.

Poháre na víno a šampanské značky Riedel nájdete v našom eshope.

Tvar pohára verzus zmyslové vnímanie vína

Tvar pohára fyzicky ovplyvňuje to, čo cítime - arómy a chute v nose alebo ústach sú ovplyvňované pohárom na víno.

Osobné preferencie pre alebo proti rôznym tvarom pohára ovplyvňujú, ako mozog spracováva informácie od receptorov. Tie môžu dostávať presne tie isté informácie o aróme a chuti, ale preferencia alebo predsudok voči tvaru pohára znamená, že mozog zmení vedome vnímanie.

Dôkazy o vhodnom type pohára pre Champagne

Profesor Gerard Liger-Belair z univerzity v Remeši skúmal intenzitu perlenia v Champagne. Bubliny nielen vytvárajú príjemnú penu, ale tiež prenášajú aromatické zlúčeniny na povrch a uvoľňujú sa do vzduchu.  Vo vysokom pohári v tvare flauty je veľká hĺbka vína, ale úzky tvar obmedzuje povrch, cez ktorý sa môžu uvoľňovať bubliny. Rovnomerné tvary flauty s otvorenou vrchnou časťou spôsobujú, že arómy ľahko unikajú do atmosféry.

Pohár typu Flauta nie je najvhodnejší pre Champagne

Mnoho ľudí stále na flautu pozerá ako na kultový pohár na šampanské. Tvar pohára naozaj psychologicky ovplyvňuje vnímanie arómy a chute.

Pri servise je dôležité, či ide o Champagne alebo šumivé víno typu – Sekt, Prosecco, Franciacorta, Cava, Crémant, Blanquette de Limoux, Bourgogne mousseux, Clairette de Die, Saumur mousseux, Moscato d Asti a iné.

Na základe štúdii, pri ktorých boli použité poháre na víno firmy Riedel sa zistilo, že aróma Champagne vo flaute bola hodnotená ako výrazne nižšia ako v pohári pre biele víno. Bolo to ovplyvnené rozdielnou intenzitou perlenia.

Štúdie preukázali, že poháre fyzikálne i psychologicky ovplyvňujú vnímanie intenzity arómy a chute. Preto niektoré Champagne House sa snažia maximalizovať zážitok zo svojho vína tým, že si dávajú vyrábať svoje vlastné poháre na šampanské. Iný pohár majú na základné neročníkové Champagne, iný na Rosé, ďalší na ročníkové a top na prestige Champagne. Rozdiel je v tvare a veľkosti.

Ak someliér ukáže svojim hosťom, že poháre na víno boli špeciálne vybrané, pretože optimalizujú arómy a chute šampanského, nielenže hostia môžu oceniť zážitok na mieru, ale môžu sa skutočne tešiť zo samotného Champagne.

Najlepší pohár pre Prosecco Superiore má tvar tulipánu, je širší ako flauta s miernym zúžením v ústach. Riedel má špeciálne navrhnutý kalich„ Prosecco Superiore“. Širší kalich v tvare tulipánu dodáva vínu jemnejšiu chuť v porovnaní s ostrejšou vo  flaute. Extra Dry /Semi Seco Prosecco môže vo flaute chutiť lepšie ako Brut.

Flauty sú skvelé pre intenzívne perlenie kvôli malej ploche. Predpokladá sa, že flauty boli vytvorené hlavne na komerčné účely. Flauta s objemom  125 ml vyzerá, že poháre sú plné v porovnaní so 125 ml pohárom v tvare tulipánu.

Najlepší pohár na šampanské a kvalitné šumivé vína vyrobené metódou sekundárnej fermentácie nie je flauta ale pohár na biele víno.

V praxi to funguje veľakrát inak. Investície prevádzky do pohárov bývajú na Slovensku najčastejšie podceňovanou položkou. Šumivé víno by malo byť  podávané v pohároch úzkeho a vysokého tulipánu, ktorým familiárne hovoríme flauty. Ich tvar spĺňa predpoklad nerušeného pozorovania stúpajúcich bubliniek. Zároveň sa ich veľa zmestí na podnos pri akciách.

Avšak pri najlepších šumivých vínach vyrobených klasickou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši či prestížnych a vyzretých vínach sa tvar pohára na šumivé víno približuje pohárom na biele vína. Ten umožňuje prístup vzduchu na otvorenie jemných nuáns.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.