Pohár typu Flauta nie je najvhodnejší pre Champagne
Mnoho ľudí stále na flautu pozerá ako na kultový pohár na šampanské. Tvar pohára naozaj psychologicky ovplyvňuje vnímanie arómy a chute.
Pri servise je dôležité, či ide o Champagne alebo šumivé víno typu – Sekt, Prosecco, Franciacorta, Cava, Crémant, Blanquette de Limoux, Bourgogne mousseux, Clairette de Die, Saumur mousseux, Moscato d Asti a iné.
Na základe štúdii, pri ktorých boli použité poháre na víno firmy Riedel sa zistilo, že aróma Champagne vo flaute bola hodnotená ako výrazne nižšia ako v pohári pre biele víno. Bolo to ovplyvnené rozdielnou intenzitou perlenia.
Štúdie preukázali, že poháre fyzikálne i psychologicky ovplyvňujú vnímanie intenzity arómy a chute. Preto niektoré Champagne House sa snažia maximalizovať zážitok zo svojho vína tým, že si dávajú vyrábať svoje vlastné poháre na šampanské. Iný pohár majú na základné neročníkové Champagne, iný na Rosé, ďalší na ročníkové a top na prestige Champagne. Rozdiel je v tvare a veľkosti.
Ak someliér ukáže svojim hosťom, že poháre na víno boli špeciálne vybrané, pretože optimalizujú arómy a chute šampanského, nielenže hostia môžu oceniť zážitok na mieru, ale môžu sa skutočne tešiť zo samotného Champagne.
Najlepší pohár pre Prosecco Superiore má tvar tulipánu, je širší ako flauta s miernym zúžením v ústach. Riedel má špeciálne navrhnutý kalich„ Prosecco Superiore“. Širší kalich v tvare tulipánu dodáva vínu jemnejšiu chuť v porovnaní s ostrejšou vo flaute. Extra Dry /Semi Seco Prosecco môže vo flaute chutiť lepšie ako Brut.
Flauty sú skvelé pre intenzívne perlenie kvôli malej ploche. Predpokladá sa, že flauty boli vytvorené hlavne na komerčné účely. Flauta s objemom 125 ml vyzerá, že poháre sú plné v porovnaní so 125 ml pohárom v tvare tulipánu.