offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Predstavujeme vína En Primeur

Predstavujeme vína En Primeur

En primeur alebo „víno budúcnosti“ je spôsob nákupu vín v čase pred ich nafľašovaním. Nákup sa vykonáva rok po zbere, v čase, kedy má víno pred sebou ešte dobu zrenia v barikových sudoch po dobu minimálne 12 mesiacov. Hlavnou výhodou je možnosť kúpiť „veľké“ vína za výrazne nižšiu cenu, než za akú sa budú predávať po oficiálnom uvedení do predaja. Účelom kúpy môže byť príležitosť zadovážiť si špičkové víno za výbornú cenu pre vlastnú spotrebu, alebo investícia do vína s cieľom ďalšieho predaja.

Vyberte si z aktuálnych vín En Primeur, z každého vína máme v rezervácii limitované množstvo.


Z veľkého množstva zúčastnených Château na aktuálnom En Primeur vybral pre vás someliér Rastislav Šuták deväť zaujímavých vín. Všetky reprezentujú vynikajúci nákup s ohľadom na ich kvalitu a klasifikáciu.

Ďalšími kritériami pri ich výbere bola stúpajúca krivka ich hodnoty počas posledných rokov, investície do vinohradov a spracovania hrozna, implementácia biologických alebo biodynamických postupov pri ich výrobe, klasický rukopis v ich senzorickom prejave a napokon predpokladaný pozitívny vývoj vo fľaši. Prečítajte si tiež zhodnotenie ročníka 2019 v Bordeaux.

Samozrejme do výberu sa premietla aj osobná preferencia či sympatie k výrobcovi. Veď kto by nechcel mať doma víno od Caroline Frey. Netreba zabúdať na geniálne vína Le Puy, ktoré máme k dispozícii počas celého roku, za „En Primeur“ ceny.

Vína z aktuálnej kolekcie En Primeur ponúkame v limitovanom v počte, čo znamená, že s nákupom netreba vyčkávať. Naskladňovať sa začnú najskôr na jeseň 2021, postupne až do jari 2022.

Bordeaux Château Batailley AOC Grand Cru Classé 2019

Chateau Batailley patrí medzi najstaršie usadlosti v Pauillacu. Pred klasifikáciou v roku 1855 bola známa pod názvom Bedou alebo Guestier. V celej svojej histórii sa chateau tešilo veľkej reputácii. S Haut- Batailley tvorili jeden celok, ale v roku 1942 sa rozdelili na dve časti. Súčasným majiteľom sú rodiny Borie a Casteja. Vinohrady Batailley sa rozprestierajú na ploche 57 ha s prevahou kremičitého štrku v pôde. Základom vín z Batailley bol vždy Cabernet Sauvignon. I keď nie je Batailley certifikované Bio, vinárstvo experimentuje na ploche 5 ha s biodynamickým prístupom. V ročníku 2019 prebiehal zber v ideálnych podmienkach. Zo 60 parciel sa zberal ako prvý Merlot 17. septembra. Po prestávke spôsobenej dažďom sa pokračovalo 4.októbra Cabernetom. Mušt fermentoval pri nízkej teplote v nerezových nádobách s ponáraním matolinového klobúka, ale s jemným prečerpávaním kvôli obsahu tanínov. Ročník 2019 je klasika, ktoré nestarne. Prvé fľaše z tohto ročníka by sa mali otvárať najskôr po desiatich rokoch vyzrievania s potenciálom pre archiváciu na dve-tri desaťročia. 74% Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot a 1% Petit Verdot.

Viac info

Bordeaux Château Carbonnieux Blanc AOC Cru Classé 2019

Klasika, klasika, klasika. Zámok s históriou siahajúcou až do 12.storočia. Vtedajší majitelia - benediktínski mnísi boli zruční vinohradníci a na dlhé roky určili reputáciu tohto zámku. Nie všetko prebiehalo kladne a ešte v prvej polovici 20.storočia bol zámok neobývaný s vinohradmi vo veľmi zlej kondícii. Carbonnieux patrilo medzi prvé chateau v Cru Classé de Graves s klasifikáciou pre biele aj červené vína. V súčasnosti je vo vlastníctve rodiny Perrin. Ročník 2019 bol z pohľadu bielych odrôd vydareným, s intenzívnym aromatickým profilom, excelentnou zrelosťou hrozna vyváženou živými kyselinami. Sauvignon sa začal oberať už v druhej polovici augusta zo štrkových "plateau" parciel. Výsledné víno je zmesou približne 35 parciel s dvoma hlavnými štýlmi. Už spomínaný prvý - aromatický "plateau" charakter a druhý z hlinito-piesčitej pôdy s bohatým telom. Biele Carbonnieux 2019 spája eleganciu s energiou. V prvej fáze vývoja býva trošku rozpačité, ale po 5-6 rokoch získava na hĺbke a textúre. Pozitívne môže vyzrievať 15 a viac rokov. 65% Sauvignon Blanc a 35% Sémillon. 10 mesiacov v dubových sudoch.

Viac info

Bordeaux Château du Domaine de l´Eglise AOC 2019

Podľa všetkého je Domaine d´Eglise najstarším vinárstvom v Pomerole. Zmienky o jeho existencii siahajú do roku 1589. V tej dobe slúžil aj ako útulok a hospic pre chorých. Podobne ako mnohé vinohrady boli aj tieto v roku 1956 takmer úplne zničené mrazmi. Súčasnými majiteľmi Borie Manoux a Casteja začali rozsiahle investície do vinohradov a spracovania hrozna, čo viedlo k mimoriadnemu zlepšeniu kvality vín. Vinohrady "domény" sa nachádzajú v blízkosti takých mien ako L´Evangile, Clinet alebo L´Eglise Clinet. 95% celkovej plochy výsadby (7ha) tvorí Merlot. Vína vyzrievajú 18.mesiacov v 60% nových dubových sudoch. Ročná produkcia tohto klenotu nepresahuje 3000 debničiek. Ročník 2019 bude bezpochyby patriť k "čiernym koňom" v Pomerole. Senzoricky sú vína s maltézskym krížom na čiernom podklade tmavé, bohaté, telnaté až rozšafné. Bývajú pitné už v mladosti, ale po 10 ročnom vyzrievaní získavajú na intenzite. 3% Cabernet Franc.

Viac info

Bordeaux Château Du Tertre AOC Grand Cru Classé 2019

Pokiaľ hľadáte najvyššie položené vinohrady a zámok v Margaux je ním Chateau du Tertre. Nádherný zámok bol založený v 18.storočí Pierrom Mitchellom, sklárskym obchodníkom z Írska. Na rozdiel od niektorých iných zámkov, malo du Tertre šťastie na majiteľov, ktorí ho postupne zveľaďovali. Výsledkom bolo zaradenie do klasifikácie Grand Cru Classé v roku 1855. Súčasným majiteľom je rodina Jelgersma (Chateau Giscours). Du Tertre je trošku izolovaný od ostatných v oblasti Arsac. Zaujímavosťou je, že vinohrady tvoria jeden ucelený celok s rovnakou rozlohou ako pred klasifikáciou v roku 1855. Polovica s celkovej plochy viníc je obhospodarovaná v organickom a biodynamickom režime s veľkou hustotou výsadby, takmer 10000 koreňov/ha. Vína sú vinifikované v dubových sudoch, nerezových tankoch a špeciálnych betónových vajíčkach Nomblot. V sudoch vyzrievajú 18 mesiacov s následným fľašovaním bez filtrácie, čírené len vaječným bielkom. Ročník 2019 je podľa Alexandra Van Beeka generálneho riaditeľa vinárstva najdelikátnejším za posledné roky. Oplýva množstvom jemných nuáns s neobyčajne elegantným a sviežim Merlotom. Víno má personalitu, energiu a výnimočný charakter terroiru. Chateau du Tertre býva pitné už po 5-6 rokoch, ale s pribúdajúcim vekom získava na hĺbke a textúre. 54% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 13% Cabernet Franc a 6% Petit Verdot. Alkohol 13,4%.

Viac info

Bordeaux Château Gloria AOC 2019

Chateau, ktoré bolo založené v polovici 20.storočia. Vinice boli zakúpené od klasifikovaných zámkov v oblasti ako napr. Beychevelle. Každoročne výhodná kúpa pre fanúšikov ako aj znalcov. Stále sa zlepšujúca kvalita. Rovnaký majiteľ ( Domaines Martin ) ako Saint-Pierre. Aktuálny ročník odzrkadľuje to najlepšie z potenciálu terroiru oblasti Saint Julien. Zber začal perfektne vyzretým Merlotom 23.septembra. O týždeň neskôr prišiel na rad Cabernet Sauvignon. Precízna a sofistikovaná vinifikácia zahŕňa dvojitú selekciu alebo automatické ponáranie matolinového klobúka v závislosti na úrovni extrakcie rmutu. Víno vyzrieva 14.mesiacov v 40% nových sudoch. Šarmantná ovocná textúra, kompaktná chuť s pôsobivými trieslovinami. Skvelé bude aj po 15 - 20 rokoch zrenia. 55% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot a 6% Cabernet Franc a 5% Petit Verdot.

Viac info

Bordeaux Château La Dame de Montrose AOC 2019

Chateau Montrose by mohlo byť pokojne samostatnou apeláciou v Saint-Estephe. Jeho reputácia je tak vysoká, že je považované za tzv. Super Seconds. V minulosti bolo súčasťou veľkého Calon-Ségur. Počas druhej sv. vojny bolo omylom bombardované pilotmi RAF, pričom boli zničená veľká plochy vinohradov. V súčasnosti sú majiteľmi bratia Martin a Olivier Bouygues, ktorí do neho investovali veľké finančné prostriedky. Montrose realizuje od roku 2007 nákladný enviromentálny program na reštrukturalizáciu vinohradov a výroby vín. V roku 2014 bola otvorená 11 m vysoká veľkolepá pivnica a o dva roky neskôr prvá úroda hrozna v organickom režime pestovania. Vinárstvo zamestnáva jedného z najtalentovanejších enológov J.-B. Delmasa. Minulý rok sa rozbehol projekt selekcie a rozširovania pôvodných klonov Merlotu. La Dame de Montrose je druhé víno Chateau Montrose. Prvý ročník bol vyrobený v roku 1984. Patrí medzi najlepšie druhé vína ľavého brehu. O jeho kvalite svedčí fakt, že tvorí 43% celej produkcie, čo je vzhľadom na cenu a kvalitu rarita. Vína s Montrose bývajú v mladosti strohé a trošku neprístupné, časom však dozrievajú do obdivuhodnej hĺbky a výrazu. Vďaka BIO prístupu a blízkosti rieky Girondy aj v najteplejších rokoch zriedka prekročia hladinu 13,5% alkoholu. Dáma z Montrose je vznešené a vzrušujúce víno schopné vyzrievať v spoločnej domácnosti dve desiatky rokov. 48% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 3% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot. 30% nových sudov.

Viac info

Bordeaux Clos De L´Oratoire AOC Grand Cru Classé 2019

Vína z tohto chateau sú dôkazom, že veľké vína z pravého brehu nemusia byť prehnane drahé. Vinárstvo vzniklo v druhej polovici 20.storočia ako separátny projekt najlepších parciel Chateau Peyrau. Pri novej klasifikácii vín oblasti St. Emilion v roku 1969 bolo promptne zaradené do kategórie Grand Cru Classé. Jeho majiteľom je Stephan von Neipperg, ktorý vlastní viacero pozoruhodných zámkov na pravom brehu - Canon La Gaffeliere, La Mondotte, spomínaný Peyrau alebo vynikajúce d´Aiguilhe v Castillon. Desiatim hektárom viníc obhospodarovaných v Bio a biodynamickom režime kraľuje Merlot. Vinice sú situované na miernom svahu s ílovito-vápenatým podložím. Hrozno fermentuje nepomleté v menších dubových kadiach, v niektorých ročníkoch s malým podielom strapiny. Vína vyzrievajú 14-18 mesiacov v 60% nových sudoch. V perfektnej kondícii vydrží dve dekády a viac. Vzhľadom na nízke výnosy je ročná produkcia približne 2000 kartónov. Ročník 2019 reflektuje charakter pôvodu v bohatom a expresívnom štýle. Telo oplýva muskulatúrou a energiou. Vzhľadom na cenu a kvalitu všetkých Neippergových vín budú znova horúcim favoritom z pravého brehu. 81% Merlot a 19% Cabernet Franc.

Viac info

Bordeaux Château Lynch-Moussas AOC Grand Cru Classé 2019

História tohto zámku je úzko spojená z Chateau Lanch-Bages, s ktorým sa delilo o spoločné vinohrady ako aj majiteľa. V 18.storočí sa usadlosti rozdelili. V roku 1919 chateau kúpila rodina Casteja, ktorá sa oň stará dodnes. V 70 rokoch začala rozsiahla obnova vinohradov, ktoré boli v tom čase vo veľmi zlom stave. Obhospodarovaných bolo len 10 ha! V súčasnosti tvorí celková rozloha 60 ha. Zaujímavosťou je, že vo viniciach sa pestuje len Cabernet Sauvignon a Merlot. Aj keď sa víno vyrába z parciel v rôznych častiach Pauillacu, tie najlepšie sa nachádzajú priamo pri zámku.  Vína z Lynch-Mousass nebývajú v centre pozornosti ako mnohé slávnejšie z Pauillacu. Napriek tomu sú skvelou voľbou hlavne pre znalcov, ktorí v najlepších ročníkoch akým bezpochyby 2019 je získajú fantastický, klasický Pauillac za málo peňazí. Lynch-Mousass potvrdzuje za posledné roky kvalitou svojich vín klasifikáciu ako aj bohatú históriu. Ročník 2019 prichádza na trh so špeciálnou etiketou  a fľašou vytvorenou k 100 výročiu vo vlastníctve rodiny Casteja. Ročník 2019 je podľa Phillipa Casteju najlepším v za posledných 40 rokov. Vyznačuje sa hlbokou farbou, čarovnou koncentráciou ovocných vnemov s dotykom kvetín a korenia. Víno pôsobí harmonicky a elegantne aj vďaka vinifikácii na základe ktorej sa podarilo zachovať rozumnú textúru trieslovín a veľmi dlhú dochuť. Na základe prvých ochutnávok je isté, že L-M 2019 bude schopné vyzrievať dve - tri dekády. 73% Cabernet Sauvignon a 27% Merlot.

Viac info

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.