UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Víno v predstihu: En Primeur 2019

Víno v predstihu: En Primeur 2019

Po krátkej prestávke prinášame všetkým milovníkom vín z oblasti Bordeaux možnosť opäť sa zapojiť do nákupu En Primeur.

Naša ponuka prichádza v pravý čas, pretože ročník 2019 má všetky atribúty zaradiť sa k najlepším za posledné dve dekády.


 

Navyše ceny vín klesli vo viacerých prípadoch o viac než 20% v porovnaní s ročníkom 2018. Zmenou obchodnej stratégie, dopytu a množstva vyrobeného vína sa oživuje záujem v tomto segmente nielen v tradičných destináciách, ale ja na nových trhoch Európy. Možnosť vlastniť časť vín, ktoré ležia ešte v sudoch prestížnych Château patrí každoročne k najvzrušujúcejším dôvodom,  prečo sa zapojiť do kampane En Primeur.

!!! Konkrétne vína s podmienkami nákupu sú už zverejnené !!!

 

Ročník 2019 v kontexte

Ročník je v každej oblasti Francúzska veľmi dôležitý, v Bordeaux o to viac. Posledné roky sme boli rozmaznávaní sériou výnimočných rokov. Jediným, vyložene problémovým ročníkom, bol 2013. Vinohradníci v Bordeaux čelia bezprecedentnému vplyvu klimatických zmien a niektoré vína sa v súčasnosti podobajú skôr na Napu ako na Bordeaux. Klasické ročníky, tak ako ich poznáme spred milénia, pomaly miznú. Vysoký alkohol, prezretý Merlot  alebo vplyv konzultantov sú často skloňovanými výrazmi. K nim sa pridáva vplyv kritikov, tak citlivý na vývoj cien. V každom prípade sa zdá byť ročník 2019 istou sebareflexiou všetkých zainteresovaných. Ochorenie Covid-19 spôsobilo zrušenie kampane En Primeur tak ako ju poznáme z minulosti, ale nič to, príroda si zase poradila. Ale dokedy...?

Hodnotenie každého ročníka v Bordeaux určujú tieto faktory:

  • kvitnutie
  • násada ovocia
  • úroveň zrážok pred vyfarbovaním hrozna
  • sucho počas dozrievania bobúľ
  • počasie počas zberu

 

 

Ročník 2019 začal pomerne skorým pučaním viniča vďaka miernej zime. Pokračoval chladným a vlhkým počasím počas apríla a mája, čo malo za následok nerovnomerné kvitnutie v júni. Zvyšok júna a začiatok leta bol horúci a suchý, sprevádzaným občasnými búrkami s pozitívnou absenciou vody v pôde, čo spôsobilo stres viniča a obmedzenia rastu. August a september boli horúce a suché mesiace. To viedlo v najsuchších oblastiach k scvrkávaniu bobúľ. Zber Merlotu začal v polovici septembra aj vďaka krátkej perióde dažďov.

V priemere o 10 dní neskorší zber ako v 2018 prebiehal bez komplikácii. Celkové výnosy boli lepšie ako sa očakávalo. Stres viniča vyústil do hrubšej šupky s bohatou koncentráciou tanínov a optimálnym objemom šťavy s dobrou aciditou. Výška alkoholu na ľavom brehu bude nižšia ako v predošlom ročníku. Naopak, vďaka vysokej zrelosti Merlotu na pravom brehu na vyššej úrovni ako v roku 2018. Paradoxne aj s vyšším obsahom kyselín, teda na úrovni s 2010 a 2016. Celkovo sa dá povedať, že ročník 2019 patril medzi teplejšie, ale klasické.

 

 

Z veľkého množstva zúčastnených Château na aktuálnom En Primeur som pre vás spolu so spolupracovníkmi spoločnosti Corner vybral deväť zaujímavých vín. Všetky reprezentujú vynikajúci nákup s ohľadom na ich kvalitu a klasifikáciu.

Ďalšími kritériami pri ich výbere bola stúpajúca krivka ich hodnoty počas posledných rokov, investície do vinohradov a spracovania hrozna, implementácia biologických alebo biodynamických postupov pri ich výrobe, klasický rukopis v ich senzorickom prejave a napokon predpokladaný pozitívny vývoj vo fľaši.

Samozrejme do výberu sa premietla aj osobná preferencia či sympatie k výrobcovi. Veď kto by nechcel mať doma víno od Caroline Frey. Netreba zabúdať na geniálne vína Le Puy, ktoré máme k dispozícii počas celého roku, za „En Primeur“ ceny.

Vína z kolekcie En Primeur ponúkame v limitované v počte, čo znamená, že s nákupom netreba vyčkávať. Naskladňovať sa začnú najskôr na jeseň 2021, postupne až do jari 2022.

Prajem vám úspešný nákup.

Somelier Rastislav Šuták.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.