Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Popularita ružového ginu stúpa
Ružové giny zažívajú boom, majú obrovskú základňu fanúšikov. Dá sa povedať, že trh je zaplavený ružovým ginom. Dnes predstavuje viac ako 14 % z celkového predaja ginu. Ružový gin je tiež zodpovedný za pritiahnutie mnohých nových spotrebiteľov. 54 % konzumentov ružového ginu predtým gin vôbec nepilo. Je ideálnym predmetom pre fotografie na sociálnych sieťach.
Spríjemnite si večer osviežujúcou kombináciou ginu s tonikom. Milovníci tohto drinku sa iste potešia, gin aj tonic sú teraz v akci až -15%!
Pôvod
Ružový gin sa historicky používal na označenie typu kokteilu, ktorý sa stal populárnym v Anglicku v polovici 19. storočia. Pozostával z ginu Plymouth a štipky Angostura bitters, vďaka ktorej získal nápoj ružovkastú farbu. Ružový gin bol vytvorený pravdepodobne členmi Kráľovského námorníctva. Do ginu Plymouth bol pridaný Angostura bitters, ktorý sa používal na liečbu morskej choroby. Kráľovské námorníctvo prinieslo tento klasický koktail Pink Gin do barov v Anglicku. V 70-tych rokoch 19. storočia sa stal populárnym. Výrobcovia ginu začali vyrábať giny nielen zafarbené, ale i ochutené ovocím a kvetmi, aby oslovili širšie publikum. Ružová farba sa uchytila v Európe aj v rodisku ginu, v Spojenom kráľovstve.
Angostura bitters je bylinný alkoholový prípravok na báze horca, bylín a korenia, vyrábaný House of Angostura v Trinidade a Tobagu. Zvyčajne sa používa na ochutenie nápojov.
Ružový gin sa vyrába rovnako ako každý iný gin prostredníctvom destilačného procesu. Po tomto procese sa pridávajú príchute a farbivá, aby sa gin zafarbil naružovo. Bežné prísady ružového ginu sú červené bobule (ako jahody a červené ríbezle), okvetné lístky ruží. Ružové giny sú macerované s rastlinnými látkami a ovocím po destilácii, aby sa dosiahol ich farebný odtieň. Po dokončení procesu je ružový gin pripravený na vychutnanie v horúci letný deň s trochou toniku.


Grepový gin Whitley Neill Pink
Grapefruit bol inšpirovaný španielskymi citrusovými hájmi a ochutený libérijskými ružovými grepmi. Za výnimočným chuťovým profilom tohto nevšedného ginu stojí však celý zástup rastlín. Okrem borievky a ružového grapefruitu v ňom nájdete aj koriander, škoricovú kôru, kosatcové korene, koreň archangeliky, sladké drievko, sladký pomaranč a citrón.
Beefeater London Pink gin
Prémiový londýnsky gin ochutený jahodami. Vyrába sa podľa rovnakého receptu ako pôvodný Beefeater London Dry s infúziou prírodnej jahodovej arómy. Jemná ovocná príchuť jahôd dokonale ladí s klasickými tónmi borievky a citrusov a vytvárajú vyvážený súčasný londýnsky gin s nádychom sladkej jahody.
Pink 47 Royal Gin
Gin, ktorý zaujme nielen svojim dizajnom, ale je aj lahodnosťou. Ponúkaný v atraktívnej fľaštičke z drahých kameňov. Ružový gin s kráľovským charakterom a inšpirovaný letným ovocím. Na základe receptúry Pink 47 Gin sa Pink Royal Gin prezentuje s rastlinnými látkami, ako je talianska borievka, západoafrický muškátový oriešok a španielske mandle, okrem vôní letného ovocia, ako sú maliny, čučoriedky a brusnice. Štyrikrát destilovaný a potom ochutený malinami, černicami a brusnicami, ktoré dodávajú charakteristickú ovocnú príchuť. Plný a komplexný. Vychutnáte si ho čistý, s tonickom alebo v sofistikovaných kokteiloch.
Koktaily s ružovým ginom
Pink Bramble
50 ml Beefeater Pink Strawberry Gin
20 ml čerstvej citrónovej šťavy
5 ml cukrového sirupu
10 ml Crème de Mûre
Mäta
Spritz
50 ml Whitley Neill Pink Grapefruit
75 ml limonády/sódovej vody
mäta
plátky ružového grapefruitu
Bronx
45 ml Pink 47 Royal Gin
10 ml suchého a sladkého vermútu
25 ml pomarančového džúsu
Podávanie
Ružový gin pokrýva široké spektrum chuťových profilov, od kvetinových cez bylinkové až po mierne sladké. Tieto príchute sú závislé od rastlinných látok, s ktorými je gin macerovaný.
Typický ružový gin je jedna časť ginu a štipka angostura bitters. Angostura bitters je to, čo urobilo ružový gin ružovým, hoci v súčasnosti ružová farba pochádza z použitého ovocia alebo farbív. Zvyčajne sa dolieva vodou alebo tonikom. Ružový gin by nemal mať v recepte žiadny pridaný cukor, pretože to uberá z ikonickej chuti.
Ružový gin sa podáva aj s tonikom, ktorý sa zvyčajne skladá zo 4 kvapiek angostura bitters a 2 dávok ginu, ktoré sa potom dolievajú tonickom. Podáva sa v pohári na ľade a potom môže byť ozdobený citrónom.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.