Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Popularita ružového ginu stúpa
Ružové giny zažívajú boom, majú obrovskú základňu fanúšikov. Dá sa povedať, že trh je zaplavený ružovým ginom. Dnes predstavuje viac ako 14 % z celkového predaja ginu. Ružový gin je tiež zodpovedný za pritiahnutie mnohých nových spotrebiteľov. 54 % konzumentov ružového ginu predtým gin vôbec nepilo. Je ideálnym predmetom pre fotografie na sociálnych sieťach.
Spríjemnite si večer osviežujúcou kombináciou ginu s tonikom. Milovníci tohto drinku sa iste potešia, gin aj tonic sú teraz v akci až -15%!
Pôvod
Ružový gin sa historicky používal na označenie typu kokteilu, ktorý sa stal populárnym v Anglicku v polovici 19. storočia. Pozostával z ginu Plymouth a štipky Angostura bitters, vďaka ktorej získal nápoj ružovkastú farbu. Ružový gin bol vytvorený pravdepodobne členmi Kráľovského námorníctva. Do ginu Plymouth bol pridaný Angostura bitters, ktorý sa používal na liečbu morskej choroby. Kráľovské námorníctvo prinieslo tento klasický koktail Pink Gin do barov v Anglicku. V 70-tych rokoch 19. storočia sa stal populárnym. Výrobcovia ginu začali vyrábať giny nielen zafarbené, ale i ochutené ovocím a kvetmi, aby oslovili širšie publikum. Ružová farba sa uchytila v Európe aj v rodisku ginu, v Spojenom kráľovstve.
Angostura bitters je bylinný alkoholový prípravok na báze horca, bylín a korenia, vyrábaný House of Angostura v Trinidade a Tobagu. Zvyčajne sa používa na ochutenie nápojov.
Ružový gin sa vyrába rovnako ako každý iný gin prostredníctvom destilačného procesu. Po tomto procese sa pridávajú príchute a farbivá, aby sa gin zafarbil naružovo. Bežné prísady ružového ginu sú červené bobule (ako jahody a červené ríbezle), okvetné lístky ruží. Ružové giny sú macerované s rastlinnými látkami a ovocím po destilácii, aby sa dosiahol ich farebný odtieň. Po dokončení procesu je ružový gin pripravený na vychutnanie v horúci letný deň s trochou toniku.
Grepový gin Whitley Neill Pink
Grapefruit bol inšpirovaný španielskymi citrusovými hájmi a ochutený libérijskými ružovými grepmi. Za výnimočným chuťovým profilom tohto nevšedného ginu stojí však celý zástup rastlín. Okrem borievky a ružového grapefruitu v ňom nájdete aj koriander, škoricovú kôru, kosatcové korene, koreň archangeliky, sladké drievko, sladký pomaranč a citrón.
Beefeater London Pink gin
Prémiový londýnsky gin ochutený jahodami. Vyrába sa podľa rovnakého receptu ako pôvodný Beefeater London Dry s infúziou prírodnej jahodovej arómy. Jemná ovocná príchuť jahôd dokonale ladí s klasickými tónmi borievky a citrusov a vytvárajú vyvážený súčasný londýnsky gin s nádychom sladkej jahody.
Pink 47 Royal Gin
Gin, ktorý zaujme nielen svojim dizajnom, ale je aj lahodnosťou. Ponúkaný v atraktívnej fľaštičke z drahých kameňov. Ružový gin s kráľovským charakterom a inšpirovaný letným ovocím. Na základe receptúry Pink 47 Gin sa Pink Royal Gin prezentuje s rastlinnými látkami, ako je talianska borievka, západoafrický muškátový oriešok a španielske mandle, okrem vôní letného ovocia, ako sú maliny, čučoriedky a brusnice. Štyrikrát destilovaný a potom ochutený malinami, černicami a brusnicami, ktoré dodávajú charakteristickú ovocnú príchuť. Plný a komplexný. Vychutnáte si ho čistý, s tonickom alebo v sofistikovaných kokteiloch.
Koktaily s ružovým ginom
Pink Bramble
50 ml Beefeater Pink Strawberry Gin
20 ml čerstvej citrónovej šťavy
5 ml cukrového sirupu
10 ml Crème de Mûre
Mäta
Spritz
50 ml Whitley Neill Pink Grapefruit
75 ml limonády/sódovej vody
mäta
plátky ružového grapefruitu
Bronx
45 ml Pink 47 Royal Gin
10 ml suchého a sladkého vermútu
25 ml pomarančového džúsu
Podávanie
Ružový gin pokrýva široké spektrum chuťových profilov, od kvetinových cez bylinkové až po mierne sladké. Tieto príchute sú závislé od rastlinných látok, s ktorými je gin macerovaný.
Typický ružový gin je jedna časť ginu a štipka angostura bitters. Angostura bitters je to, čo urobilo ružový gin ružovým, hoci v súčasnosti ružová farba pochádza z použitého ovocia alebo farbív. Zvyčajne sa dolieva vodou alebo tonikom. Ružový gin by nemal mať v recepte žiadny pridaný cukor, pretože to uberá z ikonickej chuti.
Ružový gin sa podáva aj s tonikom, ktorý sa zvyčajne skladá zo 4 kvapiek angostura bitters a 2 dávok ginu, ktoré sa potom dolievajú tonickom. Podáva sa v pohári na ľade a potom môže byť ozdobený citrónom.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%