offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Poklady vinárstva Albert Bichot

Poklady vinárstva Albert Bichot

Dôležitý obchodník aj pestovateľ v Burgundsku. Vlastní úctyhodných 100 ha vinohradov. Väčšina patrí k tomu najlepšiemu v rámci apelácie. Poznajte klenoty z Francúzska.

Nájdete na blogu: Ročník 2021 v Burgundsku


 

Na vrchole je Domaine Long-Depaquit v Chablis s fenomenálnym La Moutonne. Ďalej sú to: Domaine do Clos-Frantin, Domaine du Pavillon, Domaine Adélie, Château-Gris a Domaine de Rochegrès. Rodina Bichot je pravidelným nákupcom na aukcii vín v Hospices de Beaune. Albert Bichot bol za posledných 10 rokov 3 krát zvolený za najlepšieho vinára pre svoje červené ako aj biele vína International Wine Challenge. Významné ocenenia získal aj za vína Hospices de Beaune.

 

Výnimočnosť Burgundska 

Burgundsko tvorí  84 apelácií, ktoré sú uznávané po celom svete. Geografická poloha na križovatke stredomorských a kontinentálnych vplyvov, klimatické podmienky, expozícia a orientácia viníc, ako aj veľmi unikátne pôdy a podložia robia z Burgundska najvhodnejšie miesto na výrobu skvelých vín.

Predovšetkým je domovom odrôd Pinot Noir (34 %) a Chardonnay (48 %), dvoch slávnych, medzinárodne uznávaných odrôd viniča. Burgundské vína sú jednoodrodové, čo je vzácne a dáva im osobitný charakter. Klíma tvorí špecificky ohraničený vinohradnícky pozemok s osobitnými geologickými a klimatickými podmienkami, sú prísne regulované aj ľudské zásahy.

Práve táto mozaika dáva takú širokú škálu vín, z ktorých každé má svoje vlastné organoleptické vlastnosti. UNESCO uznalo za kultúrne dedičstvo výnimočnú univerzálnu hodnotu a 4. júla 2015 zaradilo burgundské podnebie na svoj zoznam svetového dedičstva. 

Rodina Bichot hospodári v Burgundsku od roku 1350. V roku 1831 Bernard Bichot založil vlastnú vinársku spoločnosť v Monthélie, niekoľko kilometrov južne od Beaune. Koncom 19. storočia dal firme nový impulz jeho vnuk Albert Bichot a založil ju v Beaune. Toto rodinné dedičstvo sa zachováva  z otca na syna až do dnešných dní. Albéric Bichot, ktorý vedie vinárstvo od roku 1996, je 6. generáciou rodiny.

 

Albert Bichot: 6 výnimočných oblastí 

Albert Bichot vlastní šesť výnimočných domén s najlepšími burgundskými terroirmi v Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise a Beaujolais.

1. Château Long-Depaquit - 65 hektárov sa nachádza v srdci dediny Chablis. Nádherná prechádzka po pozemku, ktorý sa pýši stáročnými stromami a ružovou záhradou. Ponúka jedinečný a nadčasový zážitok. Obmedzenie výnosov a minimalizácia zásahov počas procesu vinifikácie pomáha vytvárať autentické, minerálne a elegantné vína. Vyzrievanie v dubových sudoch sa používa s mierou, aby sa čo najlepšie zachoval výraz každého terroir. 6 grands crus vrátane mýtického Chablis Grand Cru La Moutonne, monopol vinárstva s rozlohou 2,35 hektára, je zasadený do ochranného prírodného amfiteátra v srdci Grand Crus s 95 % v Vaudésirs a 5 % v Les Preuses. 
 

 

2. Domaine du Clos Frantin - 7,3 ha, krásna usadlosť z 18. storočia sa nachádza v Nuits-Saint-Georges v srdci Côte de Nuits. Vinohrady sú od roku 2012 certifikované v bio kvalite a počnúc ročníkom 2018 budú mať všetky vína označenie „organic“. Vinárstvo je vybavené moderným vinifikačným zariadením, ktoré umožňuje rešpektovať tradičné postupy. Práca s gravitáciou nahradila mechanické operácie, aby sa lepšie rešpektovala kvalita a aromatický potenciál hrozna. 5 grand cru: Chambertin, Echezeaux, Grands-Echezeaux, Clos-de-Vougeot a Richebourg. Malconsorts je výnimočná parcela, ktorá susedí so slávnou La Tache. Slnečný charakter vinohradu pridáva vínu štruktúru a komplexnosť.

3. Château-Gris ponúka výhľad na 3,5 hektára viníc vrátane vzácneho bieleho vína „Les Terrasses“, monopol vinárstva. Château-Gris je zámok, ktorý bol postavený v 18. storočí v Nuits-Saint-Georges, uprostred murovaného vinohradu. Názov pochádza zo sivej (gris) farby jeho bridlicovej strechy, čo je v Burgundsku, kde prevládajú dlaždice, neobvyklé. Leží v nadmorskej výške 280 metrov. Pozemky v blízkosti zámku sú vysadené odrodou Pinot Noir, zatiaľ čo vyššie sa pestuje Chardonnay. Priemerný vek viniča je viac ako 40 rokov. Nadmorská výška vinohradu, strmý svah, ktorý je orientovaný na východ a charakteristická hlinito-vápencová pôda poskytujú optimálne podmienky pre produkciu kvalitných, elegantných vín. Počnúc ročníkom 2018 ponesú vína z Château-Gris certifikáciu „organic“.
 

Každá z týchto domén je vybavená vlastným vinárstvom, ktoré zaisťuje minimálny čas medzi zberom a lisovaním. Dedinské vína sa vyrábajú vo veľkom centrálnom vinárstve v sídle podniku v Beaune. Okrem vín, ktoré Albert Bichot vyrába vo svojich vlastných doménach, nakupuje hrozno od miestnych vinohradníkov a vyrábz neho vína. Miestnych vigneronov je spolu 70, s ktorými má Maison Albert Bichot dlhoročné vzťahy, čo je kľúčové pre udržanie kvality.

 

4. Domaine du Pavillon sa nachádza južne od Pommard. Vinice, pivnica a kaštieľ z 18. storočia sú obohnané múrom. 15 hektárov viniča na pozemku zahŕňa takmer 4 hektáre monopolu vinárstva Pommard „Clos des Ursulines“. Rovnako ako v Domaine du Clos Frantin v Nuits-Saint-Georges sa venuje vinárstvo  ekologickému vinohradníctvu s neustálym záujmom o rešpektovanie komplexnej rovnováhy v prírode. Vinárstvo bolo modernizované v roku 2016, aby mohli vinifikovať viac samostatných viníc Côte de Beaune v sudoch rôznych veľkostí, ktoré sú dokonale prispôsobené prístupu jednej vinice, ktorý je typický v Burgundsku. Vína z Pavillonu ponesú od ročníka 2018 certifikovanú značku „organic“. 

5. Domaine Adélie  sa nachádza v dedine Côte Chalonnaise v Mercurey. 7,8 hektárov viniča je rozdelených medzi rôzne pozemky, ktoré produkujú delikátne vína. Usadlosť je pomenovaná po dcére Albérica Bichota, ktorá sa narodila v roku 2003, čím ďalej upevňuje korene rodiny Bichot v Burgundsku z generácie na generáciu. Úcta k terroir a k prírode je nevyhnutná. Vinárstvo sa venuje  udržateľnému a ekologickému vinohradníctvu. Počnúc ročníkom 2018 ponesú vína Domaine Adélie certifikovanú značku „organic“.
 

6. Domaine de Rochegrès - vinice zaberajú  5,2 hektára zo 660 hektárov apelácie Moulin-à-Vent. Má ideálnu polohu v srdci samostatného vinohradu Rochegrès, kde, ako už názov napovedá, na povrchu pôdy vinohradu je viditeľná žulová materská hornina (roche). Táto výnimočná a výrazná poloha nepochybne definuje profil štruktúrovaných, mäsitých vín, ktoré sa môžu pochváliť pôsobivým rozsahom kvetinových vôní.

Vinice v Côte d’Or sú dlhodobo zaviazané k udržateľnému pestovaniu a sú certifikované ako ekologicky pestované. Udržateľnosť je základom filozofie Albérica Bichota. Všetky vinice, ktoré Albert Bichot vlastní v Côte d'Or a Côte Chalonnaise, sú certifikované ako ekologické, pričom prebiehajú pokusy  v Domaine Depaquit v Chablis. „Nikdy nesmieme zabúdať, že víno je luxusný produkt, nie nevyhnutnosť. Môžeme sa zaobísť bez luxusu, najmä ak je škodlivý. Je úplne rozumné, že spoločnosť očakáva, že pestovatelia hrozna budú zodpovední za prípravky, ktoré používajú. Vo vinohrade potrebujeme zmenu myslenia.“

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.