offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
161st Hospices de Beaune 2021 láme rekordy za predaj Pièce des Présidents

161st Hospices de Beaune 2021 láme rekordy za predaj Pièce des Présidents

V nedeľu 21. novembra 2021 sa konala 161. aukcia vín Hospices de Beaune, ktorú po prvý raz viedol Sotheby’s. Charitatívna aukcia Hospices de Beaune v tomto roku dosiahla celkové tržby  11,678,000€ aj napriek najnižšiemu počtu sudov za posledných 15 rokov. Sud Pièce des Présidents sa vydražil za neuveriteľných 800 tisíc eur. Celková suma príliš nezaostala za minuloročnou,  kedy sa však predalo takmer dvojnásobné množstvo sudov.


Tohtoročný predaj 351.5 sudov vrátane siedmich sudov liehovín, dosiahol priemernú cenu 33,223 € za sud.  V roku 2020 sa predalo 638 sudov v priemere za 21 690 eur, čo predstavuje nárast o viac ako 60 % z ceny za kus v tomto roku. Dva sudy Bâtard-Montrachet Grand Cru, Cuvée Dames de Flandres 2021, každý zdvojnásobil svoj najvyšší odhad a predávali sa za 248 200 EUR a 221 400 EUR. Päťdesiat rôznych cuvée s 33 červenými a 17 bielymi vínami predstavovalo 294 sudov červeného vína (vrátane dvoch polovičných sudov) v porovnaní so 474 v minulom roku a 57,5 sudov bieleho vína (vrátane troch polovičných sudov) v porovnaní so 156 sudmi v roku 2020. Napriek napätej pandemickej situácii boli prítomní hlavní francúzski a medzinárodní nákupcovia, aby podporili Hospices de Beaune a tvrdo bojovali o každý jeden sud, čo spôsobilo bezprecedentný nárast cien o 100 % za biele a o 60 % za červené v porovnaní s minulým rokom. 

Pièce des Presidents

Ukázalo sa, že hviezdou aukcie bol sud  „Pièce des Présidents“, ktorý sa odlišuje od zvyšku, pretože jeho výťažok ide pre konkrétne charitatívne organizácie. Účastníci tlieskali pri piesni Respect od Arethy Franklin po tom, čo Mattia Tabacco z OenoGroup, londýnskej vinárskej spoločnosti, ponúkol neuveriteľných 800 000 EUR za tohtoročný 228-litrový sud, Corton Renardes Grand Cru, čím porazil vlaňajší rekord Pièce des Présidents, ktorý sa vydražil za 660 000 eur.

Získané finančné prostriedky sú určené  na investície do zdravotníckeho vybavenia a modernizácie nemocničných budov spravovaných Hospices Civils de Beaune. Tohtoročný Pièce des Présidents pomôže organizáciám bojujúcim za ženské práva: „Solidarité Femmes“, ktorú zastupuje francúzska herečka Jeanne Balibar, s cieľom ukončiť násilie páchané na ženách a „Institut Curie“, zastúpený hercom Piom Marmaïom, ktorý podporuje výskum rakoviny prsníka.

Generálna riaditeľka „Solidarité Femmes“ Françoise Brié, ktorá monitoruje dohovor Rady Európy o zastavení násilia páchaného na ženách, ocenila tento mimoriadny dar pred Dňom OSN za odstránenie násilia páchaného na ženách.

Náročný ročník 2021

Podľa slov Frédérica Drouhina, prezidenta Burgundskej rady pre víno (BIVB), sa na aukcii objavilo tak málo sudov, pretože zlé počasie znížilo výnosy v Burgundsku na najnižšiu úroveň od roku 1981. „Tri po sebe nasledujúce noci mrazov v apríli, ktoré dramaticky zasiahli väčšinu Chardonnay a v menšej miere aj Pinot noir, v kombinácii s letnými dažďami, ktoré viedli k peronospóre, múčnatke a botrytíde, prispeli k nízkym výnosom." Riaditeľka Hospices de Beaune Ludivine Griveau dodáva: „Normálne máme šesť ľudí na triediaci stôl, ale tento rok sme mali osem ľudí, aby sme boli mimoriadne opatrní.“ 

Veterán a francúzsky kritik vína Bernard Burtschy označil Hospice´s  Clos de la Roche za „najlepší“, aký kedy ochutnal. Michael Apstein, autor a prispievateľ Decanter  burgundských vín , ocenil sviežosť a koncentráciu mnohých degustovaných vín pred predajom. „Vína sú oveľa lepšie ako naznačuje opis ročníka,“ povedal.

Biele vína sa vyznačujú krásnou intenzívnou aromatickou. Červené vyjadrujú typickú sviežosť a eleganciu Pinot Noir. Po niekoľkých teplých ročníkoch sa ročník 2021vracia späť k burgundskému klasickému štýlu. 

Ceny vzdorujú gravitácii

Aukčné výsledky odrážajú závratné cenové trendy z Burgundska, pričom nízke výnosy  v roku 2021 vytvárajú ďalší tlak na ceny.

Napríklad Anne Parent z Domaine Parent v Pommard hovorí:  „Budeme mať najlepší november všetkých čias z hľadiska predaja, pretože dovozcovia skupujú staršie ročníky, pretože majú obavy z nižších zásob z ročníka 2021.“

Obchodníci ako Jeremy Stockman, generálny riaditeľ spoločnosti Watson’s Wine v Hongkongu a Číne, dodáva: „Vyššie aukčné ponuky za sudy neodrádzajú záujem spotrebiteľov od nákupu väčšieho množstva vín z Burgundska. Zdá sa, že tohtoročné obmedzené objemy podporujú túžbu vo všetkých cenových ponukách.“

Shaun Bishop zo spoločnosti  JJ Buckley Fine Wines v Kalifornii konštatuje: „Naši klienti sa príliš neodchýlili od svojich nákupných zvyklostí, kupujú väčšinou vína v kategórii Grand Cru a Premier Cru. Apetít  po drahších vínach sa udržala. Zvyky viac-menej rovnaké.“

Štatistiky predaja za prvých deväť mesiacov tohto roka potvrdzujú pozitívny obraz. BIVB hlási rekordný nárast tržieb aj objemu exportu počas prvých deviatich mesiacov v roku 2021. Tržby takmer 957 miliónov eur sú vôbec najvyššie za toto obdobie v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. A takmer 79 miliónov vyvezených fliaš (75 ml) v tomto období prekonalo rekord z predchádzajúcich rokov. „Dokonca aj kupujúci, ktorí si uvedomujú cenu, chcú len Burgundsko,“ hovorí Ben Giliberti. 

Albert Bichot a Hospices de Beaune

Albert Bichot, rodinné a nezávislé vinárstvo od roku 1831, je hlavným patrónom pri zachovávaní burgundskej kultúry a dedičstva.„Nákup v Hospices de Beaune je tradíciou a zároveň záväzkom,“ hovorí Albéric Bichot, ktorý sa sám narodil v Hospices de Beaune. Albert Bichot je prvým nákupcom aukcie vín Hospices de Beaune už viac ako 20 rokov. Rovnako tomu bolo aj tento rok pri akvizícii 45,5 sudov za sumu 1 989 000 €, čo predstavuje 17 % z celkovej sumy predaja.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.