offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Pinot Noir – odroda vína. Dokonalosť možno naozaj existuje!

Pinot Noir – odroda vína. Dokonalosť možno naozaj existuje!

Existuje dokonalý Pinot Noir? Porozumieť tejto odrode je celoživotným štúdiom a vyrábať ho výsadou a umením zároveň. Nie každý vinohradník a vinár má to šťastie. Hovorí sa, že pokiaľ sa to podarí – cesta späť neexistuje...

Inšpirujte sa výberom najlepších vín odrody Pinot Noir. Pozrite si top výber z celej planéty.


Pinot Noir je unikátna francúzska modrá odroda, ktorá v prvom rade reflektuje svoj pôvod. Pinot je ušľachtilý, elegantný, púta pozornosť avšak jeho pestovanie si vyžaduje správnu polohu a jeho spracovanie skúseného vinára s citom. Z tejto komplikovanej odrody sa produkujú najdrahšie vína sveta, je najrozšírenejšou odrodou /38%/ v oblasti Champagne.

Na výrobu šumivých vín sa používa okrem Francúzska napríklad aj v Taliansku /Franciacorta/ a v Anglicku. Najpopulárnejší je Pinot Noir vo svojej červenej podobe. Celkovo sa na svete pestuje na ploche 98 743ha, najviac vo Francúzsku, kde v oblasti Côte d´Or v Burgundsku má najlepšie podmienky pre pestovanie.

Chladnejšia klíma, mierne juhozápadné svahy s dostatkom vápenca v pôde. Okrem Burgundska sa Pinot pestuje v Alsasku, Sancerre a Languedoc-Roussillon.

Ako chutí Pinot Noir

Burgundsku Pinot Noir zreje v burgundských dubových sudoch /piece – 228 l/ 12 až 24 mesiacov a fľašujú sa nefiltrované. Tieto vína sú bohaté s dostatočným ovocným základom, pevnou trieslovinou. Najlepšie vína dosahujú vrchol po 20 až 30 rokoch. Ďalším štýlom sú Pinoty z Nového sveta.

Senzoricky bohaté a intenzívne v mnohých prípadoch s vyšším alkoholom, sladkými tanínmi a vanilkovo „kokosovým“  prejavom. Do tretice sú to ľahké, svieže Pinoty väčšinou z chladnejších oblastí a pripravené hneď na pitie.

Rulandské modré na Slovensku a v iných krajinách

Nasleduje USA, Kalifornia– Sonoma, Santa Rita Hills,Russian River Valley, Anderson Valley, Oregon – Willamete Valley, Dundee Hills), Nemecko / Ahr, Baden, Rheinhessen, Pfalz/, Nový Zéland /Central Otago, Marlborough, Nelson), Taliansko /Alto-Adige, Friuli, Lombardia/, Austrália /Victoria – Gippsland, Yarra Valley, Tasmania), Čile /Aconcagua, Casablanca/, Argentína a Južná Afrika /Walker Bay/.

Skvelé vína sú tiež v Česku, Rakúsku, Švajčiarsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Moldavsku, Slovinsku /oblasť Goriška Brda/, Chorvátsku, Kanade /Ontario/ a Oregon. Pinot Noir sa tiež pestuje v Belgicku, Holandsku, Dánsku, Číne, Libanone...

Pinot sa nachádza na  10. mieste spomedzi všetkých odrôd. Dokonca má aj svoj medzinárodný deň a to 18. augusta. Na Slovensku sa Rulandské modré pestuje na ploche cca 230 ha. Povolené máme dva klony. Do listiny registrovaných odrôd bola zapísaná v roku 1941.

 

Aká je cena vína Pinot Noir?

Servírovať Pinot Noir je pre každého someliéra sviatkom. Veľmi dôležitá je teplota podávania, typ a tvar kalicha je taktiež nevyhnutným predpokladom pôžitku. Ideálny je kalich na burgundské víno s veľkorysým pomerom vína a vzduchu. Dekantácia najlepších vín z Pinotu Noir nie je podmienkou, skôr mu ubližuje ako prospieva.

Ceny kvalitných vín z odrody Pinot Noir, hlavne z Burgundska alebo Kalifornie, nepatria medzi nízke. Vína kategórie Grand Cru je problém kúpiť pod 100 eur za fľašu. Dopyt po najlepších vínach stále rastie, takže možno očakávať ďalší nárast cien. Aj najdrahšie vinohrady na svete sú vysadené práve touto odrodou. Ich cena v Burgundsku a oblasti v Champagne dosahuje 2 mil. eur za hektár.

Odpoveď na otázku, či existuje dokonalý Pinot Noir, nejestvuje. Odpoveď na otázku, či existuje dokonalé víno môže mať riešenie – kvalitné vína z Pinotu Noir sú blízko ekvivalentu dokonalého vína. Majú v sebe niečo,  čo provokuje a upokojuje zároveň.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.