offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ochutnávame vína z Rakúska a Nemecka

Ochutnávame vína z Rakúska a Nemecka

Vysoká koncentrácia malých pestovateľov je zaručeným receptom na úspech. Toto platí pre vinárstva Rakúska a Nemecka, ktoré prinášajú vynikajúce vína so svojimi typickými zástupcami - Veltlíny a Rizlingy.

Inšpirujte sa výberom TOP vín Nemecka a Rakúska


Rakúsko patrí v oblasti vinohradníctva medzi najdynamickejšie sa rozvíjajúce krajiny. Veľké množstvo mladých a vzdelaných vinárov pracuje v súlade s prírodou a do poslednej kvapky ťaží z bohatstva, ktoré im poskytuje či už blízkosť Álp, jedinečná mikroklíma Neziderského jazera alebo unikátne vinohradnícke polohy v povodí Dunaja. Nemecko za ním v ničom nezostáva, citlivo využíva tisícročné tradície na výrobu moderných vín, ktoré rešpektujú terroir i preferencie konzumentov. Ako teda chutia vína oboch nemecky hovoriacich vinárskych veľmocí?

Objavte vína z  z Rakúska a Nemecka v našom eshope.

Malé ale mocné

Rakúsko je možno rozlohou malá krajina, no rozhodne produkuje veľké vína. Cisársky dekrét z roku 1784 pomohol zrodu rakúskej tradícii hostín nazvaných Heurigen. Názov je odvodený z nemeckého jazyka pre “nové víno” a umožnil všetkým vinárom po celý rok predávať domáce jedlo so svojím vínom. Na príchod nového sezónneho vína upozorňovali zákazníkov vetvičky jedlí zavesené nad dverami.

Ani Rakúsku sa však v 19.storočí nevyhla epidémia fyloxéry a v roku 1985 ho zasiahol aj dietylénglykolový škandál, kedy pristihli miestnych vinárov, ako rieda víno na export za pomoci nebezpečnej chemikálie. Rakúske vinárstvo však na danú situáciu zareagovalo prísnym novým vinárskym zákonníkom, ktorý mu pomohol opäť sa postaviť na nohy.

V súčasnosti sa v Rakúsku pestuje vinič na približne 50 000 ha vinohradov, rozdelených medzi približne 32 000 súkromne hospodáriacich vinohradníkov. Veľké množstvo malých pestovateľov je tak rakúskym receptom na úspech, väčšina najkvalitnejších vín pochádza práve z vinárskych rodov hospodáriacich na drobných pozemkoch, ktoré si svoje umenie odovzdávajú z generácie, na generáciu.

Rakúske vína sa stali za posledné roky autentickým obrazom filozofie ľudí a potenciálu prírodných podmienok. V chladnom podnebí tejto alpskej republiky sa darí hlavne bielym odrodám, ikonou rakúskeho vinohradníctva je Grüner Veltliner, teda Veltlínske zelené.

Z červených vín je najpopulárnejšie Blaufränkisch, Frankovka modrá, ktorú rakúski vinári povzniesli na jedno z najžiadanejších vín sveta. Krajina je rozdelená na štyri hlavné vinárske regióny, dominantné Dolné Rakúsko, bohatý Burgenland, Viedeň a Štajersko. Každé je výnimočné niečím iným, a spoločne tak tvoria jedinečnú mozaiku na mape vínneho sveta.

Dominantné Dolné Rakúsko

Rozľahlý región ležiaci južne od slovenských a českých hraníc je preslávený najmä svojim produkciou bieleho vína. Medzi jeho klenoty patrí malebné údolie Wachau, rozprestierajúce sa pozdĺž Dunaja medzi mestami Melk a Krems. Kombinácia horúcich a suchých liet so studenými zimami spolu s pokojne tečúcim Dunajom a strmými, kamenistými terasami plnými viniča jednoznačne prispievajú k popularite tejto oblasti. Aj vďaka týmto podmienkam produkuje údolie Wachau najkvalitnejšie biele vína Dolného Rakúska. Známe je hlavne svojim Veltlínskym zeleným a Rizlingom.

Ďalšou populárnou časťou Dolného Rakúska je Weinviertel. Z najväčšej samostatnej vinohradníckej oblasti Rakúska pochádza viac než polovica domácej produkcie Veltlínskeho zeleného. Jednou zo známych značiek, ktoré majú pôvod v tejto oblasti, je Zillinger, rodinné vinárstvo Herberta a Carmen Zillingerovcov, Práve tohto vinárstva so sídlom v meste Ebenthal pochádza expresívny Sauvignon Blanc, ako aj temperamentné Zweigeltrebe. Všetky vína Herberta Zillingera sa vyznačujú ľahkosťou a rovnováhou, keďže rád skúma, ako ďaleko dokáže posunúť hranice experimentovania, no pritom zostať verný danej odrode.

Jednou zo známych oblastí je tiež Kamptal, plný nádhernej prírody, osobitého terroiru a vynikajúcich vín. Strmé pieskovcové svahy v údolí rieky Kamp majú na sebe len tenkú vrstvu pôdy a sú neustále vystavené slnku. Darí sa tu predovšetkým Rizlingu, bližšie k Dunaju, kde sa údolie rozširuje, sa pestuje viac červené hrozno. 

Víno je v Rakúsku viac než len nápoj, pre mnohých je doslova životnou filozofiou. O rozvoj vínnej kultúry v Rakúsku postarali aj vyspelá gastronómia a turistický ruch, či sú to reštaurácie, vinárne alebo typické “heurige“. Vínu sa skrátka v Rakúsku venuje všade veľká pozornosť.

Víno lepšie ako… pivo 

Hoci sa Nemecko tradične spája s krígľami plnými piva a energickým Oktoberfestom, predsa len patrí medzi jednu z klasických vinárskych krajín. Môže sa pochváliť bohatou vinárskou históriou, tradíciami a výbornou severnou polohou s optimálne chladným podnebím. Napriek tomu, že je Nemecko známe ako krajina tichých bielych vín, vyrába taktiež vína červené a šumivé.

História pestovania vína sa viaže, podobne ako v ostatných stredoeurópskych krajinách, k starovekému Rímu. Na vrchole svojej slávy, v 16. storočí, bolo na území Nemecka štyrikrát viac vinohradov, ako je dnes. Na scéne sa však objavila konkurencia v podobe piva a mnoho vinohradníkov sa radšej dalo ľahšou cestou výroby zlatistého moku s čiapočkou peny, ktorá sa im zdala jednoduchšia a menej riskantná. V súčasnej dobe sa v Nemecku ročne vyrobí pozoruhodných 365 000 hektolitrov tejto lahodnej tekutiny a krajina tak patrí do prvej desiatky producentov vína na svete.

Nemecké víno je klasickým príkladom vína z chladného podnebia, keďže miestne vinohrady patria medzi najsevernejšie na svete. Vínu sa najlepšie darí južne od päťdesiatej rovnobežky, a práve tá prechádza cez nemecké regióny Rheingau a Mosel. Severne sa vinohrady dajú nájsť len zriedkavo. Väčšina nemeckých vín sa pestuje v údolí riek, najmä Rýna a jeho prítokov. V porovnaní so svetovými vinohradmi sú nemecké vinice mimoriadne malé. V Nemecku sa pestuje 135 druhov hrozna, zo 100 sa vyrába biele víno a z 35 zas víno červené. Krajina je teda známa pre svoje suché, biele vína, no od osemdesiatych rokov minulého storočia dopyt po červenom víne neustále rastie a aj vďaka tomu sa za posledných tridsať rokov plocha vinohradov venovaných červeným odrodám viac než zdvojnásobila.

Mimoriadna Mosela

Jedna z dôležitých oblastí Nemecka je Mosela, ktorej vinohrady sprevádzajú meandrujúcu rieku Moselu od jej prameňa až po sútok. Na pôde s obsahom sivej bridlice sa výnimočne darí vynikajúcim rízlingom a po tom, čo svieže a príjemne kyslé víno pošteklí chuťové bunky, zrak pohladí scenéria drobných vinohradov na dramaticky strmých kopcoch týčiacich sa nad pokojne plynúcou riekou.

Keďže niektoré svahy dosahujú sklon až 70 stupňov, všetky poľnohospodárske práce sa tu vykonávajú zásadne ručne. Najvýznamnejšou časťou Mosely je Mittelmosel, kde sa vysoké bridlicové steny porastené viničom týčia do výšky až 200 metrov nad morom. Celá oblasť Mosely je zasvätená len bielym odrodám, najviac sa tu pestuje Rizling rýnsky, Müller Thurgau a Elbling. Rizlingy z Mosely sú asi najznámejšími rizlingami na celom svete, vyznačujú sa svojou výnimočnou mineralitou.

Max Ferdinand Richter je typickým predstaviteľom producenta vína z tejto oblasti, ktorého výrobky sa vo svete tešia vynikajúcej reputácii. Niekoľkostoročná tradícia pestovania vína sa snúbi s vinicami v najlepších polohách obcí Graach, Brauneberg či Mülheim, v ktorých sa vyrábajú vína s charakterom terroiru a demonštráciou jedinečnosti rizlingu.

Ďalšie známe meno z tejto oblasti je Dr. Loosen, výrobca unikátnych vín. Charizmatický Ernie Loosen obohatil svoje portfólio o vína z iných regiónov a kontinentov, najznámejšou je spolupráca s Chateau Ste. Michelle - Riesling Eroica.

 

Nech žije kráľ

Za zmienku stojí aj oblasť údolia Rýna, ktoré spĺňa všetky podmienky pre úspešné pestovanie rízlingu – má jedinečné pôdne i podnebné podmienky, prestíž a meno, a vinári nasledujú najnovší vývoj technológii i trendov vo vinohradníctve. Vďaka tomu je región Rheingau celosvetovo vychýrena oblasť šťavnatého Rizlingu. Práve tu má svoje sídlo spoločnosť Prinz von Hessen.

Rodina von Hessen, ktorej posledný predstaviteľ Donatus Landgraft von Hessen, reprezentuje 800 rokov histórie pestovania vynikajúceho vína, obhospodaruje niekoľko klasifikovaných polôh v tejto oblasti. Najznámejšou je Johannisberger Klaus s hlbokou vápenato-sprašovou pôdou s výbornou drenážou. Aj vďaka nej vína z tohto vinárstva patria medzi klenoty z oblasti Rheingau, typickou pre komplexné, viacvrstvové vína s mimoriadnym potenciálom pre vyzrievanie.

Nemecko je dynamicky rozvíjajúca sa krajina, nielen z pohľadu vinárstva, ale aj cestovného ruchu. Každoročne ju navštívia milióny turistov, ktorí sú priťahovaní skvelým gastronomickým prepojením s vínom. Nemecké vinohradníctvo dalo svetu kráľa bielych odrôd – Rizling rýnsky, z ktorého sa vyrábajú najkvalitnejšie nemecké suché aj sladké vína. Krajina produkuje takmer polovicu z jeho svetovej produkcie. Aj kvalitou, aj kvantitou, s Nemeckom sa neodmysliteľne spája slovo Rizling a každá oblasť je na ten svoj patrične pyšná.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.