UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

La Nascosta - neobjavené vína z Orcie

La Nascosta - neobjavené vína z Orcie

La Nascosta patrí slávnej talianskej rodine Mastrojanni. Vinárstvo vzniklo v roku 2011. Leží pár kilometrov od Montalcina, v srdci Val d'Orcia. Antonio Mastrojanni si uvedomil obrovský potenciál tejto oblasti. Dnes vinárstvo vedie Antonio Mastrojanni a jeho syn Luca. Spolu vytvárajú svoj nový príbeh vína.


 

Antonio Mastrojanni patrí medzi prvých vinárov v Montalcine, ktorý v rokoch 1980 až 2003 riadil vinárstvo Mastrojanni. Od roku 1990 až dodnes sa Mastrojanniho Brunello di Montalcino stalo jedným z referenčných vín celej apelácie. Pravidelne získava najväčšie medzinárodné ocenenia. Z rodinných dôvodov sa Antonio po smrti svojho otca Gabriela Mastrojanniho v roku 2008 spolu s rodinnými príslušníkmi rozhodli vinárstvo predať. Vinárstvo odkúpila spoločnosť „Illy Coffee Group“.

Proti prúdu

Vinárstvo sa formovalo postupne, získavaním malých parciel, ktoré kedysi obrábali dedinčania. Antonio si uvedomil, že vinohrady v Orcii sú vynikajúce pre pestovanie odrody Sangiovese Grosso, ale sú tiež vhodné najmä pre biele odrody. To ho viedlo k tomu, že popri odrodám Moscato a Malvasia vysadil i medzinárodné odrody Sauvignon blanc, Chardonnay a Gewürztraminer. Pestovanie medzinárodných odrôd bolo v rozpore s prevládajúcim myšlienkovým prúdom. Antoniova kontroverzná stratégia sa ukázala ako správna. 

Každé víno je jedinečné a má nenapodobiteľnú osobnosť. Všetko je založené na kvalite hrozna, terroire, skúsenostiach, technológiách a veľkej trpezlivosti.

Terroir Orcia

Terroir tejto oblasti ovplyvňuje vplyv neaktívnej sopky Monte Amiata a blízkosť rieky Orcia. Seizmická a vulkanická činnosť Monte Amiata viedla k veľkej rozmanitosti, naprieč rôznymi parcelami, v zložení pôdy, prevažne bohatej na kamene a hlinu, ale aj na sedimenty morského pôvodu. Podnebie sa vyznačuje dlhými a suchými letami a vysokými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou. Vinice sa rozprestierajú na 52 hektároch v nadmorskej výške od 410 do 460 metrov. Jednotlivé parcely sa líšia nadmorskou výškou, expozíciou, zložením a farbou pôdy.

Členovia rodiny Mastrojanni sú zodpovední za všetky fázy výroby, od pestovania viniča až po balenie konečného produktu. Okrem rodinných príslušníkov sa La Nascosta spolieha na odbornosť enológa Gerharda Sanina, ktorý aktívne prispieva k dosahovaniu najvyšších štandardov kvality počas celého výrobného cyklu. Vo vinárstve pracuje veľa kvalifikovaných dedinských robotníkov, ktorí trávia veľa času vo vinohradoch, pričom prakticky všetky operácie vykonávajú ručne, aby sa minimalizovalo používanie chemikálií a ťažkých strojov a dosiahli sa produkty najvyššej kvality. Pracujú v súlade s prírodou.

 

Pivnica La Nascosta je zapustená do svahu s dlhou fasádou z kameňov pochádzajúcich zo skál vyťažených z vinohradov. Je plne integrovaná do krajiny. La Nascosta znamená „skrytý“ majetok. 

Hrozno spracováva oddelene a zreje v nerezových a cementových nádobách alebo v Tonneaux (mikrovinifikácia). Pomocou moderných technológií, ako je úplná kontrola teploty a vlhkosti. Vďaka starostlivému a nepretržitému profesionálnemu sledovaniu vína dosahujú  najvyššiu kvalitu. Pivnica je vybavená systémom, ktorý umožňuje presné termo-hygrometrické riadenie prostredia. La Nascosta sa po dlhej práci s medzinárodnou Tonnelerie rozhodla investovať do 500-litrových dubových sudov Tonneaux.

Okolitý vzduch, ktorý obklopuje sudy, je pravidelne upravovaný tak, aby miera vlhkosti bola optimálna pre správnu výmenu kyslíka počas celého procesu zrenia vín.

Vína La Nascosta sú elegantné, precízne s veľkým potenciálom... Tipy na vína: LA NASCOSTA Saltamacchia - Orcia DOC 2019LA NASCOSTA Giovesone - Orcia Riserva DOC 2019
LA NASCOSTA Saltamacchia - Orcia DOC 2018

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.