Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Grilovaná špargľa a TIP na víno Villa Maria
Biela či zelená? Obidve sú zdravé a chutné. Reč je o špargli, ktorá je teraz rovnako ako bryndza najlepšia. Lenka pripravila lahodný recept – grilovanú špargľu s proscuitttom a pošírovaným vajíčkom. A skvelým partnerom k špargli je novozéladský Sauvignon Blanc z vinárstva Villa Maria.
Grilovaná špargľa s prosciuttom a pošírovanym vajíčkom
Čas prípravy: 15 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Špargľu poriadne umyjeme pod studenou vodou, aby sme ju zbavili kúskov hliny, prípadných nečistôt.
2. Následne odrežeme z každého špargľového výhonku spodnú drevnatú časť (alebo môžete špargľu chytiť dvoma prstami a jemne ju zlomiť – mala by sa prelomiť v oblasti, kde končí mäkká časť a začína tvrdá resp. drevnatá).
3. 3 ks špargle obalíme prosciuttom. Obalené kúsky špargle naukladáme na grilovaciu panvicu alebo kontaktný gril, pripadne za dobrého počasia vonku na gril.
4. Pekne poukladáme vedľa seba, záleží od veľkosti panvice sme sa zmestilo 6ks. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a mletým čiernym korením. Grilujeme z každej strany 4-5 minút.
5. Medzi tým si pripravíme pošírované vajíčko. Dáme do väčšieho hrnca zovrieť 2 litre vody, nepridávame žiadnu soľ. Do vriacej vody nalejeme ocot a rýchlym miešaním vytvoríme silný vír, do stredu ktorého rozklepneme dve vajíčka.
6. Vajíčko povaríme 3-4 minúty a vytiahneme lyžicou. Špargľa sa nám medzi tým ugrilovala a môžeme servírovať.
Servírovanie: Na tanier naložíme 3ks špargle, na stred položíme vajíčko, ktoré jemne na režeme mesiačiky, uložíme vedľa špargle avokádo, posypeme na ozdobu čiernym sezamom a micro bylinkami.
Špargľa patrí vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej medzi významné potraviny a vo svete sa pestuje viac ako 300 druhov. Najbežnejším typom v našich zemepisných šírkach je zelená a biela špargľa, ktorá je chúlostivejšia na skladovanie. Špargľa obsahuje veľa antioxidantov a má protizápalové vlastnosti. Okrem kyseliny listovej je významným zdrojom draslíka, vlákniny, vitamínu B6, A, C a tiež tiamínu. Pomáha chrániť srdce, podporuje trávenie a znižuje riziko vzniku rakoviny. Keďže má nízky obsah kalórií a je plná vitamínov a minerálov, je vhodná aj pri redukčnej diéte
Someliérka odporúča vhodné víno
Špargľa a vajíčko sú skvelé potraviny , no nie vždy sa hodia k vínu. Nesprávna kombinácia spôsobí, že budú vytvárať s vínom nepríjemnú kovovú chuť. Ich charakteristická chuť znižuje vnímanie sladkosti a ovocnosti vína a zvyšuje vnímanie horkosti. Suché šumivé, tiché biele a aj ružové vína svojou aciditou opäť prečistia chuťové bunky. Odporúčam vyskúšať ku grilovanej špargli s proscuittom a pošírovaným vajíčkom víno Sauvignon Blanc 2021 z rady EarthGarden Villa Maria. Toto víno sa so špargľou i vajíčkom výborne kombinuje, pretože je suché, svieže a ovocno herbálne tóny skvele dopĺňajú chuť celého pokrmu.
Odporúčanie someliérky:
Villa Maria EarthGarden Sauvignon Blanc Organic 2021
Atraktívna vôňa citrusových plodov ako limetka a čerstvý grapefruit doplnená herbálnymi tónmi. V chuti koncentrovaný Sauvignon postavený na ovocí a vyvážený pikantnou kyselinkou. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Villa Maria
Villa Maria je na Novom Zélande lídrom v oblasti výroby ekologických vín. Hlavným zameraním je byť zodpovedný k životnému prostrediu a pracovať s používaním trvalo udržateľné postupy na ochranu pôdy pre ďalšie generácie. Vinárstvo pestuje hrozno ekologicky od roku 1999, snaží sa zlepšiť vzťah k pôde. Viac ako 30% viníc vo vlastníctve Villa Maria je ekologicky obrábaných s cieľom dosiahnuť 100% do roku 2030.
EarthGarden je prvá rada vín vinárstva Villa Maria, ktorá je celá 100% certifikovaná BioGro. Vinárstvo každý rok vysadí stovky kvetov vo svojich ekologických viniciach. Kvety prilákajú včely a užitočný hmyz, ktorý ničí škodcov a choroby v súlade s prírodou bez potreby syntetických chemikálií. Tieto kvety boli inšpiráciou pre dizajn etikety a štítku rady EarthGarden.
Ďalšie články
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.