Bestsellery roka 2024

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Čaje Damman -30% + Miska ako darček k nákupu čajov nad 40 €

Degustačná večera s vínami Ximenéz-Spínola

Degustačná večera s vínami Ximenéz-Spínola

Vo štvrtok 27. 4. 2023 sa v priestoroch reštaurácie Hotela Matyšák uskutočnila degustačná večera so španielskymi vínami Ximénez-Spínola. Tie nám predstavila Mayte Angosto, ambasádorka vinárstva Ximenéz-Spínola. Skvelé päť chodové menu k vínam pripravil šéfkuchár Hotela Matyšák Tomáš Šípoš.


Vinárstvo Ximénez-Spínola, ktoré sídli na juhu Španielska v Marco de Jerez medzi obcami Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a Puerto de Santa María, založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola. Leží v oblasti bohatej na vápenec v blízkosti ústia rieky Guadalquivir. Pôvodne ju zaplavili lagúny a slané močiare, ktoré boli známe pod  názvom Ligustino. Vysušením jazera sa na povrch dostali sedimenty a fosílie. V súčasnosti vinárstvo vedie José Antonio Zarzana. Vlastní 36 ha vinohradov, z toho 32 ha aktívne v organickom režime s jedinou pestovanou odrodou Pedro Ximenéz. Vína, ktoré prekvapia nielen spôsobom výroby, ale i svojim osobitým charakterom.

Prvý chod kačacia pečeň, maková „kuťa“, hrozno a domáca brioška. Somelier Rasťo Šuták vybral víno Exceptional Harvest 2019, ktoré bolo servírované z magnum fľaše. Víno s intenzívnou ovocnou vôňou marhule, sušených fíg a medu. Elegantné a vyvážené víno, výborný balans medzi sviežosťou a zvyškovým cukrom (21g/l). Pani Mayte Angosto toto víno prirovnala štýlom k nemeckému ľadovému vínu z odrody Riesling. Samotné foie gras jemne prekrývalo chuť vína, avšak ak ste si mali k nej pridali aj šípkovú omáčku s kuťou, vznikla harmonická kombinácia. Ak neviete, čo je maková kuťa, šéfkuchár Šípoš nám to prezradil. „Starý pokrm, zmes krúpov, maku a čerstvého hrozna.“

Druhý chod zubáč zapečený s kaviárovým maslom, zelerovo-baklažánové concasse s ligurčekom s omáčkou z pečenej kápie bol sprevádzaný vínom Fermentación Lenta 2021. Ochutnať suché víno z odrody Pedro Ximénez je rarita. Fermentácia sa neustále reštartuje pridávaným nového vína do 300L dreveného suda s prekvaseným vínom až kým víno nie je úplne suché. „Rok 2021 bol u nás v Jereze horúci a veľmi suchý,“ poznamenala pani Mayte. Víno s intenzívnou ovocnou vôňou s tónmi pražených orieškov, agátu a medu. Chuť je suchá, rovnako intenzívna ako vôňa s pikantnou kyselinkou. Komplexné, plné biele víno dokonca s termickým prejavom. I keď zubáč zo Stupavy má jemnú štruktúru spolu so zelerovo baklážovým concasse s omáčkou z pečenej kápie ozdobené výhonkami ligurčeka a čipsu z čierneho koreňa vytvorilo lahodnú kombináciu s vínom. Chuť vína sa dokonale spojila s chuťou jedla. 

Hlavný chod pomaly pečený jelení chrbát z Karpatského lesa so zemiakovo štrúdľou s kúskami slaninky a omáčkou z vína Delicado a čokolády vytvoril najzaujímavejšiu kombináciu s vínom Delicado 2022. Prekvapujúca kombinácia nielen pre pani Mayte, ale i pre účastníkov večere. „Spojiť sladké víno z odrody Pedro Ximenéz s jelením chrbtom si vyžaduje naozaj premyslenú spoluprácu someliera so šéfkuchárom,“ poznamenal somelier Rasťo Šuták. „Tým spojovacím prvkom bola práve omáčka z vína a čokolády, ktorá bola jemne zemito sladká a spolu s mäsom vytvorila s vínom naozaj harmonickú kombináciu.“  Produkcia vína Delicado je veľmi malá, z jednej tony hrozna sa získa len 200 litrov vína a ochutnať ho, je zážitkom.

„Syrový dezert“ alebo syr Volovec, domáci orieškový chlieb a maslo servírovaný s vínom Old Harvest Medium Sherry bolo jednoduché, ale skvelé spojenie. V jednoduchosti je krása. Volovec je typ švajčiarskeho syra, jeho zvláštnosťou je spôsob zretia pomocou zmesi bakteriálnych kultúr (Brevibacterium linens) pravidelne aplikovanej na povrch syra v procese zrenia. Orieškový chlieb s hrozienkami, ktorý si sami pečú v hoteli Matyšák, potretý vrstvou masla s posýpkou morskej soli, volovec a dúšok vína Old Harvest Medium Sherry, úžasné. Práve spojenie jemne slanej chuti so sladkosťou vína bolo svieže a zároveň jemne pikantné. Old Harvest Medium Sherry je unikátne víno vyrobené zo selekcie sudov solery z roku 1964. Koncentrácia vína sa získava prirodzeným spôsobom, bez fortifikácie. 

Sladký záver večera. Trilógia praliniek a víno Pedro Ximenéz Solera 1918 bola už meditácia. Tri domáce pralinky pripravené mladou cukrárkou v hoteli. Každá iná – s marakujou a bielou čokoládou, višňa s horkou čokoládou a pistáciový krém s mliečnou čokoládou a unikátne, vysoko koncentrované víno, ktoré môžete použiť ako parfém po kvapkách. Chuťovo mi víno najlepšie ladilo s pralinkou z horkej čokolády. Biele víno vyrobené z limitovaného počtu sudov zrejúcich ako solera od roku 1918. Extravagantné, veľkolepé s dokonalou harmóniou. Úžasný sladký záver večera. 

A ešte prekvapenie na záver. Ochutnať najlepší destilát zo Španielska (pán Zarzana sa práve kvôli odovzdávaniu ocenenia za toto brandy nemohol zúčastniť večere) je zážitkom. Brandy de Jerez z odrody Pedro Ximenéz, ktorého základom je destilát z PX vyzrievajúci ako solera z roku 1948. Vyrobených je len 2100 litrov. Rustikálne brandy s elegantným a harmonickým prejavom, ale o tom nabudúce.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.