Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Degustačná večera s vínami Ximenéz-Spínola
Vo štvrtok 27. 4. 2023 sa v priestoroch reštaurácie Hotela Matyšák uskutočnila degustačná večera so španielskymi vínami Ximénez-Spínola. Tie nám predstavila Mayte Angosto, ambasádorka vinárstva Ximenéz-Spínola. Skvelé päť chodové menu k vínam pripravil šéfkuchár Hotela Matyšák Tomáš Šípoš.
Vinárstvo Ximénez-Spínola, ktoré sídli na juhu Španielska v Marco de Jerez medzi obcami Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a Puerto de Santa María, založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola. Leží v oblasti bohatej na vápenec v blízkosti ústia rieky Guadalquivir. Pôvodne ju zaplavili lagúny a slané močiare, ktoré boli známe pod názvom Ligustino. Vysušením jazera sa na povrch dostali sedimenty a fosílie. V súčasnosti vinárstvo vedie José Antonio Zarzana. Vlastní 36 ha vinohradov, z toho 32 ha aktívne v organickom režime s jedinou pestovanou odrodou Pedro Ximenéz. Vína, ktoré prekvapia nielen spôsobom výroby, ale i svojim osobitým charakterom.
Prvý chod kačacia pečeň, maková „kuťa“, hrozno a domáca brioška. Somelier Rasťo Šuták vybral víno Exceptional Harvest 2019, ktoré bolo servírované z magnum fľaše. Víno s intenzívnou ovocnou vôňou marhule, sušených fíg a medu. Elegantné a vyvážené víno, výborný balans medzi sviežosťou a zvyškovým cukrom (21g/l). Pani Mayte Angosto toto víno prirovnala štýlom k nemeckému ľadovému vínu z odrody Riesling. Samotné foie gras jemne prekrývalo chuť vína, avšak ak ste si mali k nej pridali aj šípkovú omáčku s kuťou, vznikla harmonická kombinácia. Ak neviete, čo je maková kuťa, šéfkuchár Šípoš nám to prezradil. „Starý pokrm, zmes krúpov, maku a čerstvého hrozna.“
Druhý chod zubáč zapečený s kaviárovým maslom, zelerovo-baklažánové concasse s ligurčekom s omáčkou z pečenej kápie bol sprevádzaný vínom Fermentación Lenta 2021. Ochutnať suché víno z odrody Pedro Ximénez je rarita. Fermentácia sa neustále reštartuje pridávaným nového vína do 300L dreveného suda s prekvaseným vínom až kým víno nie je úplne suché. „Rok 2021 bol u nás v Jereze horúci a veľmi suchý,“ poznamenala pani Mayte. Víno s intenzívnou ovocnou vôňou s tónmi pražených orieškov, agátu a medu. Chuť je suchá, rovnako intenzívna ako vôňa s pikantnou kyselinkou. Komplexné, plné biele víno dokonca s termickým prejavom. I keď zubáč zo Stupavy má jemnú štruktúru spolu so zelerovo baklážovým concasse s omáčkou z pečenej kápie ozdobené výhonkami ligurčeka a čipsu z čierneho koreňa vytvorilo lahodnú kombináciu s vínom. Chuť vína sa dokonale spojila s chuťou jedla.
Hlavný chod pomaly pečený jelení chrbát z Karpatského lesa so zemiakovo štrúdľou s kúskami slaninky a omáčkou z vína Delicado a čokolády vytvoril najzaujímavejšiu kombináciu s vínom Delicado 2022. Prekvapujúca kombinácia nielen pre pani Mayte, ale i pre účastníkov večere. „Spojiť sladké víno z odrody Pedro Ximenéz s jelením chrbtom si vyžaduje naozaj premyslenú spoluprácu someliera so šéfkuchárom,“ poznamenal somelier Rasťo Šuták. „Tým spojovacím prvkom bola práve omáčka z vína a čokolády, ktorá bola jemne zemito sladká a spolu s mäsom vytvorila s vínom naozaj harmonickú kombináciu.“ Produkcia vína Delicado je veľmi malá, z jednej tony hrozna sa získa len 200 litrov vína a ochutnať ho, je zážitkom.
„Syrový dezert“ alebo syr Volovec, domáci orieškový chlieb a maslo servírovaný s vínom Old Harvest Medium Sherry bolo jednoduché, ale skvelé spojenie. V jednoduchosti je krása. Volovec je typ švajčiarskeho syra, jeho zvláštnosťou je spôsob zretia pomocou zmesi bakteriálnych kultúr (Brevibacterium linens) pravidelne aplikovanej na povrch syra v procese zrenia. Orieškový chlieb s hrozienkami, ktorý si sami pečú v hoteli Matyšák, potretý vrstvou masla s posýpkou morskej soli, volovec a dúšok vína Old Harvest Medium Sherry, úžasné. Práve spojenie jemne slanej chuti so sladkosťou vína bolo svieže a zároveň jemne pikantné. Old Harvest Medium Sherry je unikátne víno vyrobené zo selekcie sudov solery z roku 1964. Koncentrácia vína sa získava prirodzeným spôsobom, bez fortifikácie.
Sladký záver večera. Trilógia praliniek a víno Pedro Ximenéz Solera 1918 bola už meditácia. Tri domáce pralinky pripravené mladou cukrárkou v hoteli. Každá iná – s marakujou a bielou čokoládou, višňa s horkou čokoládou a pistáciový krém s mliečnou čokoládou a unikátne, vysoko koncentrované víno, ktoré môžete použiť ako parfém po kvapkách. Chuťovo mi víno najlepšie ladilo s pralinkou z horkej čokolády. Biele víno vyrobené z limitovaného počtu sudov zrejúcich ako solera od roku 1918. Extravagantné, veľkolepé s dokonalou harmóniou. Úžasný sladký záver večera.
A ešte prekvapenie na záver. Ochutnať najlepší destilát zo Španielska (pán Zarzana sa práve kvôli odovzdávaniu ocenenia za toto brandy nemohol zúčastniť večere) je zážitkom. Brandy de Jerez z odrody Pedro Ximenéz, ktorého základom je destilát z PX vyzrievajúci ako solera z roku 1948. Vyrobených je len 2100 litrov. Rustikálne brandy s elegantným a harmonickým prejavom, ale o tom nabudúce.
Ďalšie články

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku

Vedeli ste, že niektoré vína môžu mať až prekvapivo priaznivý vplyv na zdravie? Jedným z takých je červené cuvée Trojka z vinárstva Pavelka a syn. Okrem výnimočnej chuti ponúka aj výnimočný obsah resveratrolu – látky, ktorú vedci spájajú s dlhovekosťou a vitalitou.