Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Degustácia na tému "Nie je zmes ako blend"
Témou prvých tohtoročných februárových Rozhovorov 10/10 bola téma „Nie je zmes ako blend“, čiže vína vyrobené z viacerých odrôd, ktoré sú vo svete veľmi populárne a vyhľadávané. Od jednoodrodových vín ich odlišuje fakt, že na ich výrobu musia byť všetky zložky v mimoriadnej kvalite. Ich autori im citlivým spôsobom pridávajú aj punc originality aj rozmanitosti.
Od Rakúska ďalej
Vína sa môžu miešať po vyzrievaní alebo hneď na začiatku, kedy sa odrody zbierajú v jednom termíne z jedného vinohradu, poprípade z viacerých, spolu fermentujú a vyzrievajú. Napríklad v Austrálii alebo vo Francúzsku je dovolené sceľovať biele odrody s modrými. Zmes môže pochádzať aj z viacerých oblastí, známe ako Multiregional Blend.
6. februára si someliér Rasťo Šuták pripravil selekciu zaujímavých vín. Rozhovory sme začali bielym vínom od našich západných susedov z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku. Stift Klosterneuburg je známe najmä svojím Svätovavrineckým, tento večer sme však ochutnali biele víno Wiener Gemischter Satz 2017.
Názov hlavného mesta sa zhoduje s názvom apelácie. Ide o blend viacerých odrôd v rámci podoblasti Nussberg. Všetky odrody sa zberajú a spracúvajú naraz. Príjemná ovocná vôňa s jemne muškátovými a kvetinovými tónmi. Chuť je svieža, šťavnatá, ovocno korenistá s pikantnou kyselinkou. Sľubný začiatok.
Výlet do južnej Afriky
Z Rakúska sme sa presunuli do Francúzska, presnejšie do Burgundska a ochutnali sme Viré-Clessé 2016 z vinárstva Domaine Chanson. Klon na 2 znamená, že hrozno pochádza z 2 dedín Viré a Clessé a z 2 klonov odrody Chardonnay. Klon Muscaté (30%) je dovolené používať len v tejto apelácii. 20 % vína fermentovalo v burgundských sudov. Veľmi prirodzená, čistá vôňa žltého ovocia s dotykom mliečnej čokolády a vlašského orecha. Chuť plynule nadväzuje na vôňu, jemne mäsitá s pikantnou kyselinkou, v závere minerálne. Ročník 2016 je už teraz pripravený na pitie + potenciál 10 rokov.
Sekciu bielych cuvée sme zakončili vínom Ingenuity 2017 z juhoafrického vinárstva Nederburg. 56 % Sauvignon Blanc (Darling), 17 % Chenin (Paarl), 6 % Riesling (Coastal), 5 % Albarino ( Coastal), 2 % Viognier (Groenkloof), 2% Gewurztraminer (Stellenbosch ) a 2 % Pinot Gris ( Western Cape). Po vinifikácii sa odrody zmiešajú, časť Sauvignonu a celé Chardonnay vyzrievalo v 300l sudoch. Atraktívna ovocná vôňa zrelých hrušiek, egrešov, ananásu doplnená herbálnymi tónmi, dominancia sauvignonových tónov. V chuti veľmi mladé, potrebuje čas. Ovocno herbálne s výbornou kyselinkou a štruktúrou. V porovnaní s ročníkom 2016 je jemnejšie, pekne vyskladané, ženský pohľad na víno.
Pred červenými blendmi si Rasťo pre nás pripravil créme de la créme, ktorý by nám závidel nejeden someliér. Ochutnať Bollinger La Grande Année Rosé z vynikajúceho ročníka 2002 bol pre všetkých sviatok a zážitok. 62% Pinot Noir a 38% Chardonnay, 7% rezervných vín Côte aux Enfants, degoržované 1/2010.
Champagne bolo dekantované v karafe. Jemné a pravidelné perlenie. Komplexná a zrelá vôňa jahôd, kompótovaných višní doplnené maslovými sušienkami, karamelom, včelím voskom, v závere šípkový čaj a hľúzovky.
Chuť neuveriteľne živá, elegantná, vyvážená, energická s výbornou tanínovou štruktúrou. Nekonečne dlhé. Stále v úžasnej kondícii, určené k meditácii.
Moderná Caliterra
Po tomto zážitku by to malo každé víno ťažké. Prešli sme k červeným cuvée a to konkrétne k slovenskému z vinárstva Víno Natural Domin & Kušický Dominus 2015. Na tretiny rozdelené odrody Hron, Merlot a Cabernet Sauvignon. Víno vyzrievalo jeden rok v dubových sudoch. Víno venované a pomenované podľa zakladateľa vinárstva pána Jána Domina. Na začiatku jemné živočíšne tóny, ktoré neskôr ustúpia a víno sa otvorí. Dominancia čiernych ríbezlí, višní a korenia. V chuti plné a zároveň šťavnaté s vnútornou energiou, pekná kyselinka a tanínová štruktúra. Oproti prvému ročníku 2012 pôsobí živšie.
Pokračujeme ďalej a presúvame sa do Čile k vínu z vinárstva Caliterra Edicion Limitada 2016. Okrem modrých odrôd Syrah, Carignan a Grenache boli použité i biele odrody Marsanne a Roussanne. Hrozno pochádza z troch neštepených vinohradov Colchagua, Aconcagua a Maule. Víno vyzrievalo 18 mesiacov vo francúzskych sudoch, iba 17% nových. Moderná ovocná vôňa čiernej ríbezle, čučoriedok, brusníc s dotykom vanilky, jemný dymový tón. V chuti pôsobí európsky, pekný ovocný prejav s elegantnou tanínovou štruktúrou.
Rok v sudoch
Novým vinárstvom v portfóliu spoločnosti Corner je vinárstvo Quinta do Crasto a my sme ochutnali ich Reserva Old Vines Douro 2016. V priemere 70 ročné terasovité vinohrady s 25 až 30 pôvodnými portugalskými odrodami. Zbierajú sa postupne podľa zrelosti. Víno vyzrievalo 18 mesiacov vo francúzskych (85%) a amerických (15%) dubových sudoch. Atraktívna vôňa lesného ovocia ako čučoriedky a maliny doplnené tónmi sladkého drievka a byliniek. V chuti veľmi mladé, ovocno korenisté s tónmi horkej čokolády a vanilky. Pevná tanínová štruktúra, potrebuje ešte čas, zatiaľ v prvej fáze svojho vývoja. Dlhý záver.
S poslednými dvoma vínami sa presúvame do južnej časti Francúzska. Prvé víno Gérard Bertrand Château de Villemajou Grand Vin Corbiéres Boutenac 2015. Blend tvorí viac ako 80-ročný Carignan, Syrah, Mouvedre a Grenache. Hrozno sa zberá postupne podľa zrelosti. Vinohrady sú konverzii na biodynamiku. Víno zrelo rok ako selekcia najlepších sudov. Príjemná vôňa višní, lesných malín s tónmi fialiek, mäty a marcipánu. Chuť je mladá postavená na ovocí s herbálnymi tónmi. Svieža, má plynulý priebeh, výborná harmónia. Časom sa víno zjemní. Dlhý záver a potenciál.
Prechádzame do vedľajšej oblasti k rieke Rhóna a k vínu z vinárstva Arnoux & Fils Gigondas Seigneur de Lauris Vielles Vignes z excelentného ročníka 2010. 60% Grenache a 40% Syrah. Hrozno pochádza z 50 ročných vinohradov. Víno vyzrievalo približne rok v dubových sudoch. Vyzretá vôňa sušeného ovocia, kože, čierneho čaju a mäsa, veľmi koncentrovaná. Komplexná, stále živá chuť so zamatovou tanínovou štruktúrou a dlhým záverom. Sofistikované, elegantné a priateľské presne ako jeho autori.
Sladká bodka
Na záver nás čakalo Tokaji Aszú 5 puttonyos z vinárstva Oremus a ročníka 2005. Posledný klasický oxidatívny štýl tohto vína. Majiteľom Oremusu je Vega Sicilia, ktorá v tomto prípade uprednostňuje atraktívny štýl. 2005 patrí k trom najlepším ročníkom milénia. Kupáž tradičných tokajských odrôd Furmint, Lipovina, Zéta a Muškát žltý. 142g/l zvyškového cukru a 8,9 g/l kyselín. Komplexná a koncentrovaná vôňa sušeného ovocia marhuľa, jablko, vlašský orech, ruže, chlebová kôrka, biskvit a med. Chuť je živá, bohatá, ovocno medová s hravou kyselinkou. Víno má viac vrstiev. Úžasná štruktúra, harmónia a elegancia. Špička z Tokaja.
Degustácia vín v nás zanechala krásny vínny zážitok a naozaj platí, že nie je zmes ako blend. Nabudúce pokračujeme s témou „Veľkí narušitelia“.
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa můžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.