Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 3.
" Shakespeare povedal, že dobré víno je dobrý priateľ, keď s ním dokážeme zachádzať. S touto pravdou ako someliér nielen pracujem ale aj naše priateľstvo často utužujem. Vypnúť pri pohári výborného slovenského vína je relax, ktorý si môžeme dopriať pri dodržiavaní odporúčania zostať doma a v neposlednom rade spolu podporíme slovenských vinárov.“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:

Dunaj ako odmena
Počas tejto špeciálnej situácie som aj ja, podobne ako množstvo iných ľudí, začal behať. V mojom prípade je to skôr niečo ako paródia na beh, ale hádam sa to raz zlepši. Ako pri takmer všetkom aj pri behu som potreboval motiváciu. Až mi raz veľmi múdri ľudia z „The best team“ povedali, že sa mám vždy, keď sa mi niečo podarí odmeniť.
Takže motivácia by bola, práve dnes som si po piatej epizóde mojej paródie na beh, doprial pohár Dunaju od vinárstva Nichta. Práve takýto ľahší štýl červeného vína s nádychom višní a čučoriedok vo vôni a kombinácie višní a čokolády v chuti je výborný na popíjanie podvečer.
Osobne mám veľmi rád terrior Tekov, kde sídli aj vinárstvo Nichta, ktoré vyrobilo moju dnešnú odmenu.

Sladká bodka
Aj u vás to funguje tak, že čas doma si krátite pripravovaním najrôznejších pokrmov? Všetky tie „meme“ o tom ako budeme pekne pribratí, keď na Slovensku skonči pandémia, príde čas opustiť domovy a vrátiť sa spať ku každodenným povinnostiam ma bavili, až kým som si neuvedomil, že minimálne u mňa odkazujú na realitu.
Ale keď pre mňa je výborné jedlo s dobrým nápojom jedným z najväčších pôžitkov. A tak to bolo aj dnes, kombinácia jemne sladkej panna cotty s pohárom Pálavy bola naozaj excelentná.
„Voňavka“ plnšej žltej farby, chuť je príjemne nasladlá a výborne dopĺňalo smotanový dezert. Pálava z malého vinárstva Velkeer je ako stvorená na popíjanie k jemne sladkým smotanovým dezertom.
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


