Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 1.
"Pohár kvalitného vína je mojím spôsobom ako na chvíľku zabudnúť na situáciu dnešných dní a možno trošku zastaviť, urobiť si pohodlie a vnímať to krásne, čo okolo nás stále zostalo. Dal som si taký záväzok, že v najbližšej dobe budem uprednostňovať viac ako inokedy vína zo Slovenska. Jednak preto, že ich mám veľmi rád a som presvedčený o ich kvalite a v druhom rade preto, že práve teraz môžeme svojou troškou podporiť výrobcov v neľahkých časoch.“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:

Ostrožovič cez plot
"Je krásne jarné počasie a po obede rozmýšľam o kalichu vína... Aké by to ale bolo, nepodeliť sa o túto radosť a nezdieľať ju so susedmi, samozrejme, cez plot? „safety first“ Je príjemné, zdieľať pohár vína s ľuďmi, ktorí sú vám milí. Ešte lepšie, keď trafíte to správne víno.
Voľba padla na Muškát žltý od skvelého človeka a rovnako dobrého vinára, pána Ostrožoviča. Muškát bol dobre zachladený, vo vôni boli cítiť kvetinové arómy s nôtou citrusov.
V chuti zrelé hrozno s príjemnou sladkosťou a osviežujúcou kyselinkou. Jednoduché prudko piteľné víno z tradičnej tokajskej odrody v kombinácii so super počasím a správnymi ľuďmi, nám všetkým spravilo zo všedného dňa deň naozaj výnimočný."

Sme doma a pijeme Bobulo
"Dnes sme si s manželkou pustili romantický film, viete ako to chodí, ona chcela. Tak som pripravil poháre na víno a povedal, že dnes večer môže vybrať obsah ona. Na moje veľké prekvapenie priniesla Bobulo od Karpatská Perla. Je to hroznový mušt lisovaný z tradičnej slovenskej odrody Veltlínskeho zeleného doplnený odrodou Dievčie hrozno. Jasné každého z vás napadne iné ,,víno“, ktoré by ste si radšej otvorili k filmu s manželkou. Ale občas je dobré vybočiť z overených cestičiek, ja som po prvom dúšku vedel, že dnes vybrala správne.
V pohári vás očarí zlatistou farbou a sladkou vôňou prezretého hrozna a bázového sirupu. Chuť kopíruje vôňu, je príjemne sladká a veľmi ľúbivá. Pripomína mi hroznový cukor osviežený štipkou citrónovej kyselinky.
Mimochodom nedávno som ho vyskúšal aj k plneným bryndzovým pirohom so smotanou a bola to kombinácia viac ako príjemná."
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.


