Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 2.
"Ak vás už zo všetkých tých obmedzení pohybu a podobne prepadla chuť rebelovať, mne sa stalo nedávno to isté. V hlave myšlienky na to, dokedy to bude trvať, čo ešte tí hore vymyslia. Dostane sa raz všetko do starých koľaji? V tom si hovorím: „Stop!!“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:

Chutná rebélia
"Prestaň a skús prísť na iné myšlienky.“ Samozrejme siaham po fľaši vína. Zrazu držím v ruke Rebelot od známeho slovenského someliéra, enológa a lektora odborných kurzov Vladimíra Hronského. „Chcel si rebelovať tak rebeluj!“ hovorím si.
Čo to ale ten Rebelot je?
Je to víno vyrobené z odrody Viognier, ktorá je známa vo Francúzsku. Na Slovensku sa jej venujú iba v Malých Karpatoch. V kalichu mám víno žlto-zelenej farby. Vôňa je príjemne komplexná, viac vrstvová a výborne ma navnadí na prvý hlt. V stredne plnej suchej chuti vína ucítite chuť ružového grepu.
Musím uznať že to bola veľmi príjemná „rebélia“."

Losos a Chardonnay
"Dnes som si povedal, že urobím manželke radosť a uvarím obed. Keďže sme už dlhší čas mali chuť na lososa, idea bola.
Ale žiadne poriadne varenie sa predsa nemôže zaobísť bez pohára vína. Výber padol na príjemné vyzreté krémové biele víno, staršieho ročníka od jedného z vinárstiev, ktoré stoja za zrodom novodobej vinárskej scény na Slovensku Mrva & Stanko.
Ich Chardonnay v edícii Winemaker´s Cut 2015 z Kamenného mostu vám už farbou prezrádza svoj vek. Vôňa briošky sa tu mieša so sladkými orieškami a štipkou medu. Chuť je kombináciou prezretého tropického ovocia, opečeného toastu a masla. Je dobre štruktúrovaná a príjemne plná.
Takže, ak plánujete doma pripraviť lososa na masle s pošírovanou špargľou a zemiakovým pyré alebo jednoducho neplánujete variť, toto víno vám bude príjemným spoločníkom. "
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


