Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Ako chutia mladé vína Mrva & Stanko 2023
Vinárstvo Mrva & Stanko prichádza na trh s kolekciou siedmych jarných, mladých vín ročníka 2023. Už dvadsaťsedem rokov bok po boku vinári Vladimír Mrva a Peter Stanko vyrábajú vína vo svojom vinárstve na okraji mesta Trnava. I keď ročník 2023 bol komplikovaný a úroda nižšia, vína disponujú pekným aromatickým profilom.
Mrva & Stanko a ročník 2023
Vladimír Mrva: „Ročník 2023 bol špecifický. Z pohľadu vinohradníka veľmi náročný, silný tlak hubovitých chorôb v období kvitnutia, čím došlo v niektorých lokalitách k redukcii úrody o 30-40 percent. Z pohľadu vinára práve táto redukcia úrody zvýšila kvalitatívne parametre hrozna."
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“.
Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov.
Müller Thurgau 2023 Mojmírovce
Ľahký, svieži Müller s odrodovým prejavom. Vo vôni citrusy, zrelý banán a biely grep s jemným muškátovým tónom. Šťavnatá, ovocná chuť s príjemnou kyselinkou.
Silvánske zelené 2023 Šenkvice
Hrozno pochádza zo 40-ročnej vinice v Šenkviciach, ktorá bola hneď po zbere vyklčovaná. „Je smutné, že táto odroda sa vytráca zo slovenských vinohradov. V okolí Limbachu je posledných pár hektárov,“ konštatoval Vladimír Mrva.
Vo vôni zelené jablko, dula, muškátový oriešok. V chuti živé, šťavnaté s ovocno neutrálnym charakterom a príjemnou malokarpatskou kyselinkou. V závere minerálne.
Sauvignon KRYO 2023 Belá
Ovocno herbálny Sauvignon s primárnym charakterom vyrobený metódou kryomacerácie. Atraktívna vôňa vinohradníckej broskyne, egrešov a čiernej ríbezle. V chuti hravé, svieže so šťavnatým ovocným prejavom.
Pesecká Leánka 2023 polosuché Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
Práve Pesecká Leánka mala najväčší až 50% výpadok v ročníku 2023. Vyrobený len limitovaný počet fliaš. Intenzívna marhuľovo muškátová vôňa. V chuti atraktívne, lahodné, ovocné s dobrou harmóniou medzi kyselinkou a zvyškovým cukrom.
Muškát žltý - Sauvignon cuvée 2023
Atraktívna vôňa tropického ovocia, bieleho grepu a zrelých egrešov, ktorá nadväzuje i na chuť. Ľahké, šťavnaté, ovocné biele cuvée s primárnym ovocným charakterom.
Cabernet Sauvignon Rosé 2023 Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
Svieže, ľahké ružové víno s ovocnou vôňou i chuťou s jemne krémovou štruktúrou. V závere malinový sorbet.
Cabernet Sauvignon Rosé 2023 polosuché Nitrianska vinohradnícka oblasť
Vo vôni intenzívnejšie ako suchá verzia. Červené a čierne ríbezle a lesné jahody. Šťavnato ovocná chuť s jemným zvyškovým cukrom v závere.
Mimo poradia - Pinot Gris Botrytis 2023 Kamenný Most
Vzorka z tanku. „Vplyvom zmeny klimatických podmienok sa prirodzene vytvorila ušľachtilá pleseň Botrytis cinnera na hrozne odrody Pinot Gris a preto sme sa rozhodli uviesť Botrytis aj v názve vína,“ prezradil Vladimír Mrva. Ľahší štýl Pinot Gris z Alsaska. Biskvitovo herbálna vôňa. V chuti subtilnejšie s jemným biskvitom a pevnou kyselinou. Viac po nafľašovaní..
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



.jpg)
