Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Zaujímavé fakty o Chardonnay
Chardonnay je jednou z najpopulárnejších bielych odrôd, ktorá sa pestuje prakticky vo všetkých častiach sveta. V skutočnosti je Chardonnay 5. najrozšírenejšou odrodou na svete. Za svoj úspech vďačí svojej vyváženej chuti, ktorá zahŕňa v sebe terroir i talent vinára. Medzinárodný deň Chardonnay oslavujeme 22. 5. 2025.
Odkiaľ pochádza Chardonnay?
Chardonnay pochádza z Burgundska. Svoj názov nesie podľa rovnomennej dedinky v južnom Burgundsku - miesta, kde sa nachádzajú najstaršie vinice so Chardonnay na svete. Je ťažké presne povedať, kedy sa Chardonnay prvýkrát objavilo vo vinohradoch Burgundska, ale v priebehu storočí sa písalo Chardenai, Chardenay, Chardenet, Chardennet, Chardonai, Chardonnet, Chatenait, Chardonet, Chaudenay a Chaudenet.
Chardonnay predstavuje takmer 60 % produkcie burgundského vína v porovnaní s iba 30 % v prípade Pinot Noir. Zvyšných 10 % je rozdelených medzi Aligoté, Cremant de Borgogne a Rosé. V súčasnosti sa pestuje prakticky v každej vinohradníckej oblasti vo svete, čo odhaľuje rozmanitosť odrody a štýlu. TIPY: Albert Bichot Chateau Gris Nuits-Saint-Georges Les Terrasses Monopole, BIO 2022, Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs
Zaujímavý príbeh o Chardonnay
Vzostup Chardonnay v Burgundsku sa z veľkej časti pripisuje kráľovnej a manželke cisára Karola Veľkého. Bola tak otrávená škvrnami od červeného vína na bielej brade jej manžela. Požadovala pestovanie bieleho hrozna na ich panstve (teraz známe ako Corton-Charlemagne).
Prečítajte si blog: Chardonnay - jedna z najobľúbenejších odrôd vína na svete
História
Predpokladalo sa spojenie medzi Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc. Okrem toho, že sa po stáročia nachádzajú v tej istej oblasti Francúzska, ampelografi poznamenali, že listy majú takmer identický tvar a štruktúru. Moderný výskum DNA na Kalifornskej univerzite v Davise naznačuje, že Chardonnay je výsledkom kríženia odrôd Pinot Noir a Gouais blanc (Heunisch). Predpokladá sa, že Rimania priniesli Gouais blanc z Chorvátska a vo veľkej miere ho pestovali vo východnom Francúzsku. Pinot rástol v tesnej blízkosti Gouais blanc, čo dávalo týmto dvom dostatok príležitostí pre kríženie.
Od roku 2006 bolo vo vinohradoch po celom Francúzsku možné nájsť 34 klonov Chardonnay. Väčšina z nich bola vyvinutá na Burgundskej univerzite v Dijone. Dijon-76', '95' a '96' produkujú vína s vyššou koncentráciou chuti. Dijon-77´a 809´ produkujú aromatickejšie vína, zatiaľ čo Dijon-75´, 78´, 121´, 124´, 125´ a 277´ sú výraznejšie a majú vyššie výnosy. Chardonnay produkuje svoj najlepší výraz a najlepšie vína, keď je vysadené v najlepšej burgundskej pôde.
Charakteristika Chardonnay
Chardonnay sa ľahko prispôsobuje klimatickým podmienkam. Jedným z dôvodov, prečo si získalo popularitu, je to, že jednoducho odráža oblasť, kde sa pestuje. V chladnejšom podnebí (ako je Chablis a Carneros AVA v Kalifornii) majú vína tendenciu pôsobiť sviežo a elegantne s tónmi citrusov a zelených jabĺk. V teplejších podmienkach (ako sú Adelaide Hills a polostrov Mornington v Austrálii a regióny Gisborne a Marlborough na Novom Zélande) získavajú plnosť s tónmi tropického ovocia. Vína zrejúce v dubovom sude získajú orieškové a maslové tóny. Chardonnay má veľa podôb. Od elegantného Champagne Blanc de Blancs cez Chablis s minerálnym charakterom až po plnšie a krémové Chardonnay z Nového sveta.
Chardonnay je známe svojou neuveriteľnou rozmanitosťou. Chablis ponúka tóny zeleného jablka, hrušky a citrusov s kriedovou alebo minerálnou stopou. Chardonnay, najmä tie v burgundskom štýle, často prezentujú arómy broskyne, manga a citrónu, sprevádzané tónmi vanilky, masla a často nádychom pečeného chleba alebo orieškov v dôsledku vplyvu fermentácie a miešania jemných kalov a vyzrievania vína v dubovom sude. TIPY: Albert Bichot Domaine Long-Depaquit Chablis 2020, Escarpment Chardonnay 2021, Eileen Hardy Chardonnay 2017
Servis a podávanie Chardonnay
Teplota podávania sa líši v závislosti od štýlu. Šumivé Chardonnay by sa malo podávať vychladené 6-7 °C (Champagne 7-12 °C) . Ľahšie štýly, ako napríklad Chablis, by sa mali podávať okolo 7-12 °C, zatiaľ čo vína, ktoré vyzrievali v dubovom sude o niečo teplejšie, okolo 12 - 14 °C. Niektoré plnšie štýly si vyžadujú aj dekantáciu.
Kalich na biele víno je ideálny aj pre šumivé verzie. Pre plnšie vína Chardonnay firma Riedel vyvinula špeciálny typ kalicha. TIP: Riedel Vinum Pohár Oaked Montrachet /Chardonnay 6416/97 - balenie obsahuje 2 poháre
5 faktov o Chardonnay
• Chardonnay je jednou z najviac vysádzaných bielych odrôd na svete.
• Chardonnay predstavuje 25 % celkovej produkcie vína v Austrálii. Austrália je najväčším producentom Chardonnay mimo Francúzska a Spojených štátov.
• Wente v Kalifornii je známe klonovaním Chardonnay z Burgundska v roku 1912. Tento klon, nazývaný klon Wente, je dnes východiskovým materiálom pre takmer 80 % amerických výsadieb Chardonnay.
• Ak na etikete Champagne vidíte „Blanc de Blancs“, takmer určite pijete 100% Chardonnay.
• V roku 2015 sa v USA predalo viac ako 13 miliónov deväťlitrových debien Chardonnay.
Prečo by ste mali piť Chardonnay?
Chardonnay môže to byť osviežujúce v lete a upokojujúce v chladnejšom počasí, v závislosti od toho, aký štýl otvoríte. Skvele sa hodí do gastronómie. Chablis je prirodzeným partnerom pre ryby a morské plody, ustrice a krevety. Ak chcete Chardonnay podávať k predjedlám, skúste rybie paštéty, kuracie alebo zeleninové teriny. Hodí sa aj k cestovinám, či rizotu s jarnou zeleninou a krémovým zeleninovým polievkam.
Plnšie Chardonnay znesie výdatnejšie jedlá, grilované, dusené alebo pečené mäkkýše ako sú homáre. Taktiež pečené kura Poulet de Bresse, morský vlk s feniklovým pyré alebo teľacie kotlety s bielou hľúzovkou.
Ďalšie články

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet