Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
CHARDONNAY - jedna z najobľúbenejších odrôd vína na svete
Chardonnay, ušľachtilá odroda s typickou chuťou žltého ovocia, je veľmi prispôsobivá a možno ju nájsť v celom svete. Či už na severe Francúzska - napríklad v Chablis a Champagne alebo v teplejších oblastiach ako je Austrália či Argentína. V súčasnosti je najväčšia výmera Chardonnay v Kalifornii. Chardonnay si môžete dopriať k jedlu, v kombinácii s rybami, jahňacím alebo kuracím mäsom.
Chardonnay je jednou z najobľúbenejších a najviac pestovaných odrôd hrozna na svete.
Pre milovníkov Chardonnay tu máme someliérsky výber tých najlepších! Chardonnay je dáma s francúzskym šarmom. Patrí k najpopulárnejším a najpestovanejším bielym odrodám sveta. Svoju noblesu prezentuje vo viacerých štýloch. Champagne, Crémant, Sekt a Franciacorta ponúkajú Chardonnay v ušľachtilej šumivej podobe, výborné k Foie gras.
Pôvodom z Francúzska
Domovom tejto odrody je Burgundsko. Možno ste zachytili vetu „neprosím si žiadne Chardonnay, dajte mi Chablis“. Ľahké, minerálne Chablis sa hodí k slimákom alebo ustriciam, vyskúšajte. Ak zostaneme v Burgundsku a zamierime južnejšie do apelácie Cotes d´Or, nájdeme tu plnšie a elegantné Chardonnay.
Montrachets, Corton-Charlemagne, Le Musigny alebo Meursault môžu vyzrievať niekoľko desiatok rokov a patria k najdrahším bielym vínam sveta. Skvele sa kombinujú ku grilovanému homárovi, langustíne alebo k treske s krémovou hríbovou omáčkou. Milovníkom Chardonnay je Amerika, hlavne Kalifornia.
Obľúbený štýl Američanov je Oak Chardonnay, ktoré vyzrieva v sudoch. Je plné, krémové, teplé. Veľkým producentom je Austrália a Nový Zéland, kde sa Chardonnay stalo treťou najpestovanejšou odrodou. Vína z Adelaide Hills a Yarra Valley sa charakterom približujú k burgundským. Najlepšími oblasťami pre Chardonnay na Novom Zélande sú Hawkey´s Bay, Nelson a Gisborne.
Chardonnay sa pestuje takmer v každej krajine sveta a dobre odráža terroir, z ktorého pochádza. Či už sa rozhodnete pre Champagne, Chablis alebo iné suché Chardonnay z našej ponuky, bude to skvelá voľba.
Chardonnay po celom svete
Chardonnay - to je čistá radosť! Jeho tajomstvo je množstvo chutí, ktoré vyplývajú z klimatických a geologických charakteristík príslušnej pestovateľskej oblasti. Miluje teplé a vápenaté pôdy. Výsledkom sú veľmi individuálne a pestré vína. Je k dispozícii ako svieže a bohaté s chladnou noblesou v závislosti od pôvodu a predovšetkým od štýlu vinárov.
Ak zreje v dubových sudoch, získava typický tón vanilky a krémové nuansy masla, lieskových orechov až po kávu alebo karamel. Farba sa môže líšiť od svetlo slamovej až po bohatú jantárovo žltú. V závislosti od zretia a regiónu vo vôni dominujú tóny jabĺk, citrusov, zrelých egrešov, melónov, banánov a exotického ovocia.
Chardonnay je jednou z najobľúbenejších a najviac pestovaných odrôd hrozna na svete. Burgundsko je považované za jeho domovinu, odkiaľ začal svoj triumfálny pochod do najrôznejších regiónov sveta. Obrovská popularita je vďaka jeho vynikajúcej aklimatizácii k rôznym miestam, jeho všestrannej chuti. Je schopný produkovať biele vína najvyššej kvality za predpokladu, že rastie v teplých klimatických podmienkach na vápenatých pôdach.
V Chablis Chardonnay rastie na kriedových pôdach. V Kalifornii sú to často ľahšie pôdy. Chardonnay sa pestuje na Nového Zélande, Afrike alebo Južnej Amerike. Chardonnay z Nového Zélandu má vyššie kyseliny ako austrálske. Na druhej strane juhoafrické Chardonnay sa považuje za obzvlášť bohaté a ovocné. Celkovo môžeme povedať, že Chardonnay je rovnako individuálne ako príslušné pestovateľské oblasti.
Chardonnay zo Slovenska je na vzostupe
Odroda Chardonnay má rada slnečné, vzdušné a svahovité polohy s ľahkou sprašovou či vápenatou pôdou. Najzaujímavejšie oblasti pestovania Chardonnay na Slovensku sú Malokarpatská – Čachtice, Častkovce, Šenkvice. Nitrianska – Radošina, Báb, Vinohrady nad Váhom, Oponice, Vinodol, Černík, Mojmírovce. Stredoslovenská – Čebovce, Modrý Kameň, Veľký Krtíš.
Chardonnay sa dobre hodí k stredomorským jedlám. Ľahké, mladé Chardonnay sa snúbi s rybami, grilovaným lososom, s morskými plodmi. Dokonale ladí aj k mäsu ako je hydina alebo bravčové. Ak víno zrelo v dubových sudoch je ideálnym spoločníkom ku grilovanej bravčovej panenke, slimákom alebo k homárovi.
Chardonnay je biele víno nového sveta
Chardonnay je najviac vysádzaná odroda v Spojených štátoch. Chardonay je miláčikom "nového sveta"! V takmer žiadnych iných krajinách nebol trend v posledných rokoch taký silný ako v USA a práve táto odroda ovplyvnila najmä Američanov. Srdce amerického vinárstva bije v štáte Kalifornii. A napriek tomu sa zdá, že Chardonnay je najviac polarizujúce víno na svete: buď ho milujete alebo ho nenávidíte.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc