Black Week zahraničné vína -50 %

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Šťavnatý pomarančový koláč - RECEPT a tip na víno

Šťavnatý pomarančový koláč - RECEPT a tip na víno

Potešte rodinu sladkým a dokonale zladeným prekvapením. 

Pripravili sme pre vás recept na šťavnatý pomarančový koláč, ktorý odporúčame podávať so španielskym sherry Cosecha z vinárstva Ximenéz-Spínola. 


 

Recept na šťavnatý pomarančový koláč

 

Čas prípravy: 30 minút, počet porcií: 12 ks (plech 25x30 cm) 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
Korpus
6 vajec veľkosti M
250 g mandľovej múky 
250 g trstinového cukru 
1 čajová lyžička prášku do pečiva (bez fosfátov)
2 pomaranče (najlepšie v bio kvalite) 
 
Pomarančový sirup  
1 pomaranč v bio kvalite 
80 ml pomarančovej šťavy
1 lyžica pomarančového alebo mandľového likéru 
cukor podľa chuti  

Postup - pomaranče

Najskôr (najlepšie deň vopred) uvaríme 2 pomaranče aj so šupkou. Pomaranče v bio kvalite umyjeme, vložíme do menšieho hrnca, zalejeme vriacou vodou a varíme 2 hodiny, vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nakrájame nadrobno aj s kôrou, vyberieme zrniečka  a rozmixujeme na kašu.

Postup - Korpus 

1.  Rúru vyhrejeme na 170 °C,  menší plech (25 x 30 cm) vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom a posypeme mandľovou múkou.

2.  Celé vajcia s cukrom šľaháme v robote cca 10 minút, kým nadobudnú štruktúru krému a zväčšia objem. Potom pridáme pomarančovú zmes, šľaháme cca 1 minútu, zľahka stierkou vmiešame mandľovú múku zmiešanú s práškom do pečiva.

3.  Vylejeme na plech a pečieme pri 170 °C cca 40 minút, skúsime špajdľou, či je korpus hotový. Upečený korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. 

4.  Pokiaľ sa pečie koláč, pripravíme si sirup. Z pomaranča nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu a pridáme lyžicu likéru, ja som použila mandľový. Všetko spolu zmiešame.

5. Upečený koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus opatrne preklopíme na čistý papier, stiahneme papier na pečenie.

6.  Vychladnutý koláč popicháme špajdľou a opatrne natierame štetcom alebo lyžicou. Dávame pozor, aby nebol pri veľmi mokrý. Koláčik môžeme ozdobiť nastrúhanou pomarančovou kôrou a nasekanými pistáciami.  
 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Šťavnatý pomarančový koláč je typickým sladkým dezertom Španielska. Ku koláču s výraznou pomarančovou chuťou sa skvele hodí sladké, ovocné sherry. Skutočne vyvážená chuť od začiatku do konca. 

Odporúčanie someliérky:

Ximénez-Spínola Cosecha  2019 

Ďalšia nefortifikovaná rarita od rodiny Zarzana. Hrozno odrody PX sa pozbiera a niekoľko dni sa suší na špeciálnych rohožiach priamo vo vinohrade, čiastočne tienené vinicami. Na základe toho si zachováva potrebnú sviežosť a zároveň získava koncentráciu.

Fermentuje a zreje rok v malých francúzskych dubových sudoch. Produkcia je veľmi malá, z jednej tony hrozna sa získa len 200 litrov vína. Potenciál na archiváciu - neobmedzený. Ovocná esencia s francúzskym šarmom a eleganciou. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Ximenéz Spínola

Jedna z najmenších bodegas v Jereze, ktorá sa zameriava na odrodu Pedro Ximénez. Vinárstvo založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola. V súčasnosti vinárstvo vedie José Antonio Zarzana. Hospodária na 16 ha vinohradov v organickom režime.

Pestujú len odrodu PX, ktorá sa pomaly vytráca z oblasti. Filozofiou je ponúkať klientom mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácii. Výroba vín je obmedzená a každá fľaša má svoje číslo, čo ju robí jedinečnou a zároveň zaručuje kvalitu a excelentnosť jej obsahu. Ximénez-Spínola suší väčšinu hrozna na slnku), bobule strácajú po ceste asi 70% hmotnosti. Vinárstvo používa na zrenie svojich vín iba 225 litrové dubové sudy. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.