offerBox
1

3. 10. - MasterClass Bordeaux 2021

offerImage

Pozývame vás na Masterclass ôsmich červených vín ročníka 2021 z Bordeaux, ktorý patril medzi klasické. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Ročník 2024 vo vinárstve Mrva & Stanko

Ročník 2024 vo vinárstve Mrva & Stanko

Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.


K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Karpatská Perla, Nichta, Papillon.

Vladimír Mrva: „Ročník 2024 je naozaj ročníkom plných rekordov, možno až abnormálny. Začalo to už vo februári, kedy bolo pomerne teplo. Teplota stúpala niečo cez 20 °C. Bolo to určitou predzvesťou toho, čo sa deje teraz. Prišlo suché a tropické leto. No ešte predtým, na jar bol pomerne silný infekčný tlak hubovitých chorôb, ale skúsení vinohradníci sa s tým pomerne dobre vysporiadali. No s čím sa ťažšie bojovalo, bol ľadovec. Ľadovec v niektorých lokalitách južného Slovenska najmä v okolí Strekova, Svodína alebo Duloviec spôsobil nemalé škody. Škody boli naozaj výrazné.

Leto bolo krásne, teplé, suché doslova tropické, čo spôsobilo to, že vo vinohradoch niektoré odrody začali dozrievať o dva až tri týždne skôr. Možno niektoré až o mesiac skôr, čo si vyžaduje naozaj nápor na logistiku zberu hrozna a zároveň aj jeho spracovania. Všetko dozrieva naraz a nepamätáme si, kedy sa 12. septembra zberal Rizling rýnsky. Hrozno, ktoré prichádza, je vo veľmi dobrom zdravotnom stave s dobrou cukornatosťou, niekedy až príliš vysokou.

Myslím si, že to bude veľmi zaujímavý ročník. Zaujímavý z toho pohľadu, že je ešte príliš skoro hodnotiť kvalitu budúceho vína. Myslím si, že to budú vína, ktoré nám prinesú chute, ktoré sme doposiaľ nepoznali. Vplyvom slnka bude najmä pre modré odrody významný posun ku kvalite vín, ale naozaj nechcem predbiehať. Myslím si, že sa máme na čo tešiť a ročník 2024, ktorý je plný abnormálnych prejavov, tak prinesie zaujímavé vína pre našich konzumentov.“

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.