Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou a TIP na víno Perelada
Vianoce nám klopú pomaly na dvere. I počas adventu si môžete pripraviť recept od Lenky, pečeného lososa s bylinkovo orechovou krustou. K nemu vám odporúčam šumivé, ružové bublinky z vinárstva Perelada. Nechajte sa inšpirovať možno i na vianočnú štedrú večeru.
Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou
Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Lososa nakrájame na 4 filety. Osolíme, okoreníme a necháme v chladničke odležať asi 1 hodinu.
2. Zatiaľ si pripravíme bylinkovo orechovú krustu. Do mixéra vložíme pekanové orechy, olej, citrónovú kôru a bylinky, rozmixujeme.
3. Potom nastrúhame parmezán, pridáme spolu soľou a korením. Ručne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
4. Z chladničky vytiahneme filety z lososa. Necháme si ich ešte postáť, aby mali izbovú teplotu.
5. Filety lososa opečieme na olivovom oleji a masle z každej strany 4-5 minút.
6. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne potrieme horčicou a zasypeme bylinkovo orechovou krustou.
7. Pečieme v rúre pri 200 °C asi 8-10 minút do zlatista.
K pečenému lososu si spravíme jednoduchú prílohu. Nachystáme si panvicu, do ktorej dáme 1 lyžicu olivového oleja a speníme cibuľku na nakrájanú na pásiky. Pridáme plátky cesnaku, na drobno nasekanú červenú papriku, soľ a korenie. Nakoniec pridáme fazuľové struky. Blanšírujeme spolu 4-5 minút a môžeme podávať ako prílohu.
Fazuľové struky sú podstate nezrelé plody fazúľ, ktoré sa jedia s obalom. Všetky fazule sú bohaté na železo, vápnik, draslík, horčík, mangán, vitamíny skupiny B, množstvo nukleových kyselín a bielkovín. Zelená fazuľka obsahuje aj veľa vitamínu C a kyseliny listovej. A tiež veľa vlákniny a bielkovín. Zelené fazuľky sa nesmú konzumovať v surovom stave. Obsahujú totiž jedovaté lektíny, ktoré môžu spôsobiť otravu. Fazuľky sú dobrým pomocníkom pri tvorbe červených krviniek, napomáhajú znižovať krvný tlak a udržovať hladinu cukru v krvi.
Someliérka odporúča vhodné víno
Losos sa môže kombinovať s rôznymi vínami od šumivých a bielych až po ružové i ľahšie, červené vína. Výber vína závisí od jeho úpravy a aj prílohy. K pečenému lososovi s bylinkovo orechovou krustou a fazuľkovým šalátom odporúčam ružovú Cavu Brut Rosé Festival z vinárstva Perelada. Bublinky a vyššia, ovocná acidita odľahčí bohatosť pečeného lososa s krustou a vytvorí lahodnú kombináciu. Cava tiež skvele doplní fazuľkový šalát, zvýrazní jeho jemne pikantnú chuť.
Odporúčanie someliérky:
PERELADA Cava Brut Rosé Festival
Zmes odrôd Garnatxa (69%), Pinot Noir (17%), Trepat (14%). Cava vyzrievala na kvasinkách 12 mesiacov. Dozáž 8-10g/l. Sladšia vôňa s tónmi jahôd a kvetín. Telnatá a komplexná chuť s vynikajúcou harmóniou a perzistenciou. Víno na eshope.
Perelada
S vinárskou tradíciou trvajúcou viac ako šesť storočí vyrába vinárstvo Perelada vína s charakterom a medzinárodným renomé. Perelada je novým krokom k dokonalosti. Je to prvé vinárstvo v Európe, ktoré získalo certifikáciu udržateľnosti LEED GOLD, s jednou z najrozsiahlejších a najkompletnejších skúseností v oblasti enoturizmu v krajine. Ambíciou Perelady je odrážať osobnosť jednotlivých vinohradníckych usadlostí a zabezpečiť, aby každá fľaša vyjadrovala bohatosť a nuansy Emporda.
Ďalšie články

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet