Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou a TIP na víno Perelada
Vianoce nám klopú pomaly na dvere. I počas adventu si môžete pripraviť recept od Lenky, pečeného lososa s bylinkovo orechovou krustou. K nemu vám odporúčam šumivé, ružové bublinky z vinárstva Perelada. Nechajte sa inšpirovať možno i na vianočnú štedrú večeru.
Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou
Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Lososa nakrájame na 4 filety. Osolíme, okoreníme a necháme v chladničke odležať asi 1 hodinu.
2. Zatiaľ si pripravíme bylinkovo orechovú krustu. Do mixéra vložíme pekanové orechy, olej, citrónovú kôru a bylinky, rozmixujeme.
3. Potom nastrúhame parmezán, pridáme spolu soľou a korením. Ručne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
4. Z chladničky vytiahneme filety z lososa. Necháme si ich ešte postáť, aby mali izbovú teplotu.
5. Filety lososa opečieme na olivovom oleji a masle z každej strany 4-5 minút.
6. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne potrieme horčicou a zasypeme bylinkovo orechovou krustou.
7. Pečieme v rúre pri 200 °C asi 8-10 minút do zlatista.
K pečenému lososu si spravíme jednoduchú prílohu. Nachystáme si panvicu, do ktorej dáme 1 lyžicu olivového oleja a speníme cibuľku na nakrájanú na pásiky. Pridáme plátky cesnaku, na drobno nasekanú červenú papriku, soľ a korenie. Nakoniec pridáme fazuľové struky. Blanšírujeme spolu 4-5 minút a môžeme podávať ako prílohu.
Fazuľové struky sú podstate nezrelé plody fazúľ, ktoré sa jedia s obalom. Všetky fazule sú bohaté na železo, vápnik, draslík, horčík, mangán, vitamíny skupiny B, množstvo nukleových kyselín a bielkovín. Zelená fazuľka obsahuje aj veľa vitamínu C a kyseliny listovej. A tiež veľa vlákniny a bielkovín. Zelené fazuľky sa nesmú konzumovať v surovom stave. Obsahujú totiž jedovaté lektíny, ktoré môžu spôsobiť otravu. Fazuľky sú dobrým pomocníkom pri tvorbe červených krviniek, napomáhajú znižovať krvný tlak a udržovať hladinu cukru v krvi.
Someliérka odporúča vhodné víno
Losos sa môže kombinovať s rôznymi vínami od šumivých a bielych až po ružové i ľahšie, červené vína. Výber vína závisí od jeho úpravy a aj prílohy. K pečenému lososovi s bylinkovo orechovou krustou a fazuľkovým šalátom odporúčam ružovú Cavu Brut Rosé Festival z vinárstva Perelada. Bublinky a vyššia, ovocná acidita odľahčí bohatosť pečeného lososa s krustou a vytvorí lahodnú kombináciu. Cava tiež skvele doplní fazuľkový šalát, zvýrazní jeho jemne pikantnú chuť.
Odporúčanie someliérky:
PERELADA Cava Brut Rosé Festival
Zmes odrôd Garnatxa (69%), Pinot Noir (17%), Trepat (14%). Cava vyzrievala na kvasinkách 12 mesiacov. Dozáž 8-10g/l. Sladšia vôňa s tónmi jahôd a kvetín. Telnatá a komplexná chuť s vynikajúcou harmóniou a perzistenciou. Víno na eshope.
Perelada
S vinárskou tradíciou trvajúcou viac ako šesť storočí vyrába vinárstvo Perelada vína s charakterom a medzinárodným renomé. Perelada je novým krokom k dokonalosti. Je to prvé vinárstvo v Európe, ktoré získalo certifikáciu udržateľnosti LEED GOLD, s jednou z najrozsiahlejších a najkompletnejších skúseností v oblasti enoturizmu v krajine. Ambíciou Perelady je odrážať osobnosť jednotlivých vinohradníckych usadlostí a zabezpečiť, aby každá fľaša vyjadrovala bohatosť a nuansy Emporda.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.