offerBox
1

17.1. - Degustačná večera s vinárstvom Papillon v Grand Hoteli Permon

offerImage

Pozývame vás na päť chodovú degustačnú večeru do novootvorenej reštaurácie Poetree´s v Grand Hoteli Permon, v Podbanskom. Zážitkovú večeru pripravovanú pod dohľadom šéfkuchára Igora Janigu budú sprevádzať unikátne slovenské vína vinárstva Papillon.

Lístky

Bestsellery roka 2024

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Čaje Damman -30% + Miska ako darček k nákupu čajov Dammann nad 40 €

Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou a TIP na víno Perelada

Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou a TIP na víno Perelada

Vianoce nám klopú pomaly na dvere. I počas adventu si môžete pripraviť recept od Lenky, pečeného lososa s bylinkovo orechovou krustou. K nemu vám odporúčam šumivé, ružové bublinky z vinárstva Perelada. Nechajte sa inšpirovať možno i na vianočnú štedrú večeru.


 

Pečený losos s bylinkovo orechovou krustou

Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 4  

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
800 g filetu z lososa  
1 ks citrón
olivový olej
mleté čierne korenie, morská soľ 
maslo
dijonska horčica
Bylinkovo orechová krusta 
10 g petržlenovej vňate
25 g micro byliniek
5 g tymianu 
50 g pekanových orechov
30 g strúhaného parmezánu
mleté čierne korenie, soľ 
citrón (citrónová kôra)
1/2 lyžičky sušeného cesnakového korenia  
2 lyžice olivového oleja
Fazuľkový šalát 
400 g fazuľových strukov
1 ks cibule 
3 strúčiky cesnaku
1 červená paprika
mleté čierne korenie, soľ
olivový olej 

Postup 

1.  Lososa nakrájame na 4 filety. Osolíme, okoreníme a necháme v chladničke odležať asi 1 hodinu.

2.  Zatiaľ si pripravíme  bylinkovo orechovú krustu. Do mixéra vložíme pekanové orechy, olej, citrónovú kôru a bylinky, rozmixujeme.

3.  Potom nastrúhame parmezán, pridáme spolu soľou a korením. Ručne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. 

4.  Z chladničky vytiahneme filety z lososa. Necháme si ich ešte postáť, aby mali izbovú teplotu.

5.  Filety lososa opečieme na olivovom oleji a masle z každej strany 4-5 minút.

6.  Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne potrieme horčicou a zasypeme bylinkovo orechovou krustou.

7.  Pečieme v rúre pri 200 °C asi 8-10 minút do zlatista.

K pečenému lososu si spravíme jednoduchú prílohu. Nachystáme si  panvicu, do ktorej dáme 1 lyžicu olivového oleja a speníme cibuľku na nakrájanú na pásiky. Pridáme plátky cesnaku, na drobno nasekanú červenú papriku, soľ a korenie. Nakoniec pridáme fazuľové struky. Blanšírujeme spolu 4-5 minút a môžeme podávať ako prílohu.

Fazuľové struky sú podstate nezrelé plody fazúľ, ktoré sa jedia s obalom. Všetky fazule sú bohaté na železo, vápnik, draslík, horčík, mangán, vitamíny skupiny B, množstvo nukleových kyselín a bielkovín. Zelená fazuľka obsahuje aj veľa vitamínu C a kyseliny listovej. A tiež veľa vlákniny a bielkovín. Zelené fazuľky sa nesmú konzumovať v surovom stave. Obsahujú totiž jedovaté lektíny, ktoré môžu spôsobiť otravu. Fazuľky sú dobrým pomocníkom pri tvorbe červených krviniek, napomáhajú znižovať krvný tlak a udržovať hladinu cukru v krvi.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Losos sa môže kombinovať s rôznymi vínami od šumivých a bielych až po ružové i ľahšie, červené vína. Výber vína závisí od jeho úpravy a aj prílohy. K pečenému lososovi s bylinkovo orechovou krustou a fazuľkovým šalátom odporúčam ružovú Cavu  Brut Rosé Festival z vinárstva Perelada. Bublinky a vyššia, ovocná acidita odľahčí bohatosť pečeného lososa s krustou a vytvorí lahodnú kombináciu. Cava  tiež skvele doplní  fazuľkový šalát, zvýrazní jeho jemne pikantnú chuť. 

Odporúčanie someliérky:

PERELADA Cava Brut Rosé Festival

Zmes odrôd Garnatxa (69%), Pinot Noir (17%), Trepat (14%). Cava vyzrievala na kvasinkách 12 mesiacov. Dozáž 8-10g/l. Sladšia vôňa s tónmi jahôd a kvetín. Telnatá a komplexná chuť s vynikajúcou harmóniou a perzistenciou. Víno na eshope.

 

Perelada

S vinárskou tradíciou trvajúcou viac ako šesť storočí vyrába vinárstvo Perelada vína s charakterom a medzinárodným renomé. Perelada je novým krokom k dokonalosti. Je to prvé vinárstvo v Európe, ktoré získalo certifikáciu udržateľnosti LEED GOLD, s jednou z najrozsiahlejších a najkompletnejších skúseností v oblasti enoturizmu v krajine. Ambíciou Perelady je odrážať osobnosť jednotlivých vinohradníckych usadlostí a zabezpečiť, aby každá fľaša vyjadrovala bohatosť a nuansy Emporda.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.