Svätovavrinecké / Saint Laurent (6)
Svätovavrinecké je modrá muštová odroda a popri Frankovke modrej najpestovanejšou odrodou na Slovensku. Pravdepodobne je táto odroda príbuzná k rodine Pinotov. Do listiny registrovaných odrôd bola zapísaná v roku 1941. Svätovavrinecké je modrá muštová odroda a popri Frankovke modrej najpestovanejšou odrodou na Slovensku. Pravdepodobne je táto odroda príbuzná k … Čítať viac
Hacaj
Vintage Svätovavrinecké Roséšumivé víno, sekt, tradičná metóda ružové - extra dry - r2017 - 0,75l
Reya Elementa
Svätovavrineckévíno červené - suché - r2021 - 0,75l
Stift Klosterneuburg
St. Laurent Reserve Tattendorfvíno červené - suché - r2017 - 0,75l
Stift Klosterneuburg
St. Laurent Tattendorfvíno červené - suché - r2021 - 0,75l
Vinidi
Soleil Svätovavrinecké roséakostné víno ružové - suché - r2021 - 0,75l
Svätovavrinecké / Saint Laurent
Svätovavrinecké vína sa vyznačujú vyššou farebnou intenzitou, vyššou hladinou kyselín a trieslovín. Chuť majú plnú a zamatovú. Táto odroda má pôvod vo Francúzsku a radí sa medzi burgundské semenáče.
Pôvod odrody
Názov obcí Laurent a St. Laurent v Bordeaux by mohli byť pôvodcom názvu odrody Svätovavrinecké (Saint Laurent). Názov sa ujal i podľa termínu zberu na svätého Vavrinca. Vo Francúzsku najmä v Alsasku je známa ako Schwarzer. V polovici 19. storočia sa Svätovavrinecké rozšírilo z Francúzska do Nemecka a Rakúska, neskôr na Moravu a Slovensko.
Pestovanie
Svätovavrinecké nie je náročnou odrodou na polohu a je vhodná do okrajových oblastí pestovania viniča. Darí sa jej na piesočnato hlinitých pôdach s vyšším obsahom vápnika. Zber hrozna sa uskutočňuje už v druhej polovici septembra.
Charakteristika vína
Svätovavrinecké má rubínovú farbu a vyšší obsah kyselín a trieslovín. Vo vôni dominujú slivky, čerešne a višne. Chuť je ovocná so stredne plným telom. Víno so sviežim ovocným prejavom. Vo výborných ročníkoch Svätovavrinecké ponúka kvalitné červené vína s potenciálom vyzrievať. Spracováva sa aj na ružové vína.
Gastronómia
Svätovavrinecké je výborným spoločníkom k bravčovej panenke na hubách, k líčkam na víne alebo i k pečenej kačici. K suchému Svätovavrineckému Rosé sa snúbia cestoviny s hubovým ragú alebo ku grilovaným sladkovodným rybám ako pstruh alebo sumček africký.