UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Šieste najlacnejšie bublinky v košíku sú automaticky zadarmo. Pozrieť pravidlá. Nakúpte nad 50 € a vyhrajte Prosecco v hodnote 200 €. PROSECCO súťaž.

Zápisky z degustačnej večere s Domaine Clarence Dillon

Zápisky z degustačnej večere s Domaine Clarence Dillon

Dňa 22.2.2024 sa uskutočnila 5-chodová degustačná večera s vínami Domaine Clarence Dillon v Restaurant Parlament v Bratislave. Večerom sprevádzala zástupkyňa vinárstva pre Európu Satenik Samvelyan spolu so someliérom spoločnosti Corner & Co. Rasťom Šutákom.


 

Clarence Dillon Wines je aj dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Negociantská spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Od roku 2015 vlastní aj parížsku rezidenciu s dvojhviezdičkovou gurmánskou reštauráciou La Clarence a butik s kvalitnými francúzskymi vínami a destilátmi La Cave du Château.

Degustačná večera

Večer s jedinečným výhľadom na Dunaj sa začal predstavením histórie a portfólia Domaine Clarence Dillon. Pani Satenik Samvelyan pútavo rozprávala o vinárstvach, ktoré rodina Dillon v Bordeaux vlastní a postupne predstavila vína, ktoré boli servírované k jednotlivým chodom degustačnej večere. 

K prvému chodu ceviche z údeného pstruha servírovaného na toaste s variáciou zeleniny bolo podávané víno Clarendelle Bordeaux Blanc 2022. Ľahké, svieže víno s intenzívnou citrusovou vôňou a ovocným prejavom. Šťavnatá acidita a ľahká mineralita vína dobre pracovala s chuťou údeného pstruha. Príjemná kombinácia, dobrý začiatok večera.

Druhý, dá sa povedať slovenský, chod syrová kroketa, oravská slanina, bryndza, cvikla bol skvelým partnerom k vínu Clarendelle Bordeaux Rosé 2022. Kombinácia bryndze so syrovou, vysmážano kroketou a cviklou s ružovým vínom, v ktorom dominuje odroda Merlot doplnená Cabernetmi, bola delikátna. Sviežosť a ovocnosť vína výborne sekundovala slanej chuti oravskej slaniny a bryndze.  

K tretiemu chodu boli servírované dve červené vína. Clarendelle Bordeaux Rouge 2016 z magnum fľaše a Clarendelle Saint-Émilion 2020, ktoré bolo dekantované v karafe Riedel. Pošírovaná treska so zemiakom konfitovanom v domácom masle s jablkovou repou a šalotkovým jusom si lepšie rozumela s druhým vínom z apelácie Saint-Émilion. Víno harmonicky hralo s lahodnou chuťou pošírovanej tresky. Clarendelle Bordeaux Rouge vyniklo samostatne ako víno s dobrého ročníka.

Vrcholom večera bol nový ročník vína Le Dragon de Quintus 2020. Ide o druhé víno Château Quintus. V roku 2011 kúpil Domaine Clarence Dillon v Saint-Émilion Château Quintus. V roku 2021 sa vinárstvo stalo jedným z najväčších Saint-Emilion, ktoré sa rozprestiera na 45 hektároch. Ročník 2020 tvorí 84,7% Merlotu a 15,3% Cabernet Franc. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia sa prelína s korenistou stopou Cabernet Francu. V chuti pôsobí koncentrovane a zároveň elegantne s príjemnou, hodvábnou tanínovou štruktúrou a jemnou aciditou.

Avšak hlavným vrcholom večera bolo víno Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan z ročníka 2007, ktoré je považované za jedno z najlepších. Ročník 2007 bol lepší pre Cabernety, ktoré sú v prevahe nad Merlotom. Je to víno, ktoré vzbudzuje rešpekt pre svoju jemnosť a zároveň komplexnosť. Vo vôni tóny kože, grafitu, čierneho čaju a créme de cassis. V chuti neuveriteľne živé s výbornou fľašovou zrelosťou. Elegantné, rafinované s vyváženou aciditou a hĺbkou. Klasické. 

Obidvom vínam, ktoré boli dekantované, bol podávaný filet Mignon s kačacou foie gras, krémovým zemiakovým pyré a omáčkou demi glace. Vína s pokrmom vytvorili delikátnu, klasickú kombináciu.  Le Dragon de Quintus aj Château La Mission Haut-Brion mali dostatok trieslovín, ktoré si poradili s mäsom a omáčka podčiarkla celkový chuťový dojem. 

Zakončenie večere bolo sladké. K vanilkovému mousse s perníkovo karamelovou posýpkou a malinami bolo servírované sladké víno Clarendelle Amberwine 2021. 80% Sémillon a 20% Muscadelle z apelácie Monbazillac. Intenzívna vôňa zrelej marhule, tropického ovocia doplnená tónmi pražených lieskovcov a agátového medu. Chuť  koncentrovaná, vyvážená s ovocno medovým charakterom.

Výborná harmónia medzi sviežou kyselinou a zvyškovým cukrom, v závere jemne minerálne. Víno spolu s vanilkovým mousse a karamelovou posýpkou vytvorilo lahodnú kombináciu, víno zjemnilo a osviežilo sladkosť posýpky a zvýraznil sa vanilkový vnem. Nádherný záver večera. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.