offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac

Ružové dozvuky leta až do -40%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zápisky z degustácie MasterClass Planeta

Zápisky z degustácie MasterClass Planeta

Planeta patrí k vinárskym lídrom Sicílie. Trochu netradične v stredu, 4. 10. 2023 zavítal na Slovensko export manažér vinárstva Marco Scaglione, aby spolu so somelierom Rasťom Šutákom po prvý krát prezentovali dve prestížne vína Cometa a Santa Cecilia z ôsmich ročníkov. 


 

Planeta je pomerne mladé rodinné vinárstvo. Svoj prvý vinohrad vysadila rodina Planeta v roku 1985 pri starej pevnosti Ulmo v Menfi. Dnes vinárstvo vedú súrodenci Francesca, Alessio a Santi Planeta. V roku 1999 získalo titul Vinárstvo roka. Ich pôsobenie na ostrove prispelo k revolúcii sicílskeho vinárstva, ktoré je v súčasnosti jednou z najdynamickejších a najvyhľadávanejších vinohradníckych oblastí na svete. Sú rodinou s ambicióznymi cieľmi, dodržiavajúc prísne zásady kvality a dôsledného rešpektovania životného prostredia.

Cometa je biele víno z odrody Fiano a dlhodobo je znalcami považované ako jedno z najlepších bielych vín Talianska. Santa Cecilia patrí medzi TOP vína z odrody Nero d´Avola na svete. Obidve navyše dokonale reflektujú jedinečnosť a charakter vín tohto vinárstva.

Vinohrady ležia v piatich častiach ostrova /Menfi, Vittoria, Noto, Etna, Capo Milazzo/. Pevné základy vinárstva stoja na troch pilieroch – história, biodiverzita vinohradov a pestovanie lokálnych odrôd. Vinárstvo pracuje s pôvodnými talianskymi a sicílskymi odrodami ako sú Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese a Nero d´Avola. Vína sa produkujú priamo v oblastiach ich pôvodu.

Na vápenato-vulkanickej pôde so stredomorskou klímou prevažujú biele odrody. 64 % z celkovej produkcie je biele víno a 36 % červené.  Všetky vinárstva sú certifikované organic. Okrem viniča pestujú mandle a olivovníky, z ktorých vyrábajú vynikajúce extra panenské olivové oleje. 

Planeta Terra sú protokoly, správanie a postupy, ktoré prijíma vinárstvo v prospech životného prostredia a udržateľnosti (ochrana krajiny, obnoviteľná energia a recyklácia). Od roku 2021 je celá produkcia – vinohrady, olivové háje, mandle a obilniny certifikované organic. Planeta je tiež jedným zo zakladateľov a propagátorov programu SOStain®, založeného v roku 2011, v ktorom sú od roku 2014 aj certifikovaní.

MasterClass

Prvá časť MasterClassu bola venovaná bielemu vínu Cometa zo štyroch ročníkov – 2019,2018, 2016 a 2015. Cometa je unikátne víno, ktoré patrí medzi najlepšie biele vína Talianska. Už v deväťdesiatych rokoch začalo vinárstvo experimentovať s odrodou Fiano. Prvý ročník bol 2000. Do roku 2006 sa na jeho produkciu používali aj dubové sudy, ku ktorým sa vinárstvo vrátilo naspäť po desiatich rokoch. TIP na víno -  Planeta Cometa 2021

Cometa 2019 - Ručný zber hrozna vo vinohradoch Dispensa 30. August až 10. September, Gurra 15.-19. September. 90 % vína fermentácia v nerezových tankoch a 10% v 225 francúzskych dubových sudoch. Vôňa zrelých marhúľ, orieškov, bielych kvetov a byliniek. Jemne dymové. V chuti zatiaľ veľmi mladé so sviežim ovocno minerálnym prejavom a výbornou aciditou. Skvelé k delikátnej morskej rybe ako chňapáč červený s limetkovou omáčkou.
Cometa 2018 - 90 % vína fermentácia v nerezových tankoch a 10% v 225 francúzskych dubových sudoch. Elegantné a štruktúrované. Otvára sa vôňou žltého kôstkového ovocia, citrusov a stredomorských byliniek. Plná chuť doplnená sviežou minerálnou linkou. Broskyňa, marhuľa, citrusy, žltý melón. Krémová textúra. Dlhý minerálny záver. 

Cometa 2016 - Chladnejšie leto s priemernými teplotami medzi júnom a septembrom prispelo k dobrej úrode. Ručný zber hrozna Dispensa 30.August, Gurra 2. September. Odstopkovanie, jemné  lisovanie a statická sedimentácia pri nízkej teplote. Fermentácia pri 15 °C v nerezových tankoch. Víno ležalo na jemných kaloch, kde zostalo až do fľašovania. Jemná vôňa harmančeka, sena a mandarínky. V chuti subtilnejšie s výbornou šťavnatou kyselinkou a sviežim charakterom. Klasický, čistý prejav odrody Fiano. Skvelé k pečeným plneným sardinkám. 

Cometa 2015 - Veľmi skorý zber hrozna Dispensa 10.August, Gurra 2. September. Odstopkovanie, jemné  lisovanie a statická sedimentácia pri nízkej teplote. Fermentácia pri 15 °C v nerezových tankoch. Víno ležalo na jemných kaloch, kde zostalo až do fľašovania. Intenzívna vôňa zrelej marhule, pečenej hrušky sprevádzaná kvetinovo herbálnymi tónmi. V závere pražené mandle a med. V chuti stále svieže, jemne krémové so šťavnatou kyselinkou a dlhým minerálnym záverom. Komplexné a vrstevnaté Fiano stále s potenciálom.

Druhá časť patrila vínu Santa Cecilia. Červené vlajkové víno z najvýznamnejšej sicílskej odrody Nero d'Avola. Noto je pôvodnou oblasťou tejto odrody na krajnom juhovýchode Sicílie. Santa Cecilia je vyjadrením elegancie, sily, rovnováhy a vznešenosti jedinečných vôní a chutí Sicílie. Meno je odvodené od názvu rodiny – Planeta di Santa Cecilia. Prvý ročník 1997 obsahovl 15% Syrahu. 

Santa Cecilia 2020 - Aktuálny ročník. Hrozno pochádza z vinohradov Zuppardo a Agliastro. Pôda bohatá na vápenec, jemná textúra so svetlými úlomkami kriedy. Ručný zber koncom septembra. Lisované a odstopkované hrozno  ide do nerezových nádrží, kde začína fermentácia. Hrozno sa trikrát za deň mieša s veľmi krátkymi obdobiami prečerpania. Fermentácia trvá 7/8 dní, pričom teplota udržiavaná okolo 14/15 °C. Dlhá macerácia 30 dní so šupkami. Jablčno-mliečna fermentácia vždy prebieha v nerezových tankoch. Víno vyzrieva vo francúzskych dubových sudoch - 10 % nové, 20 % druhé použitie, 35 % tretie použitie, 35 % štvrté použitie. Komplexné a zároveň harmonické. Intenzívne tóny višne, černice a orientálne korenie. V chuti šťavnaté, ovocno florálne s ľahkou kyselinkou. Takmer integrované taníny. Aj keď je víno pripravené na pitie už teraz, pozitívne bude vyzrievať ešte jednu dekádu.

Santa Cecilia 2018 - Hrozno pochádza z vinohradov Zuppardo a Agliastro. Ručný zber hrozna 20. September. Lisovanie a odstopovanie, následne 21 na šupkách. Po stočení jablčno-mliečna fermentácia v nerezových tankoch. Víno zrelo 14 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch značky Allier (2 alebo 3 krát použitie). Výrazná ovocná vôňa zrelých višní, sliviek, černíc, korenia a náznak čiernych olív. V chuti bohaté, plné, hlboké s ovocno korenistým prejavom. Víno s vnútornou energiou a integrovanými trieslovinami. Klasický štýl Nero d´Avola.

Santa Cecilia 2013 - Zima v tomto roku v Noto bola veľmi suchá. Dokonca aj na jar bol nedostatok zrážok.  Z tohto dôvodu Nero d'Avola sa preriedilo o niečo viac ako zvyčajne. Horúci august a chladný september. Nakoniec úroda bola menšia ako po iné roky. Ručný zber hrozna 20. September. Lisovanie a odstopovanie, následne 21 na šupkách. Po stočení jablčno-mliečna fermentácia v nerezových tankoch. Víno zrelo 14 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch značky Allier (2 alebo 3 krát použitie). Vôňa herbálno zemitá s jemnou absorpciou ovocia. V chuti menej naliehavé, stále si zachováva ovocno korenistý prejav s výbornou aciditou. Veľmi minerálne. 

Santa Cecilia 2008 - Hrozno bolo v tomto roku úplne zdravé a nemuselo podstupovať žiadne fytosanitárne ochranné zásahy. Výsledkom bol vynikajúci ročník prajúci najmä pôvodných sicílskym odrodám. Ručný zber 25. September. Lisovanie a odstopovanie, následne na šupkách. 12 dní macerácia. Po stočení jablčno-mliečna fermentácia v nerezových tankoch. Víno zrelo 14 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch značky Allier (2 alebo 3 krát použitie).Vo vôni dominujú herbálne a empyreumatické tóny čiernych olív, orientálneho korenia, sladké drievko, kardamón. V chuti stále živé, energické s výbornou harmóniou a odrodovým prejavom. Víno v terciárnej fáze svojho vývoja. Skvelé k domácim Tagliatelle s hubami alebo k pomaly pečenému bravčovému bôčiku s divokým mangoldom a zemiakovým pyré. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.