Otázka, ktorá sa objavuje veľmi pravidelne. Treba povedať, že etikety vín, úprimne povedané, nepomáhajú spotrebiteľovi zorientovať sa... AB , HVE , Terra Vitis , Biodyvin , Demeter, čo tieto označenia vlastne znamenajú?
Zápisky z degustácie MasterClass Planeta
Planeta patrí k vinárskym lídrom Sicílie. Trochu netradične v stredu, 4. 10. 2023 zavítal na Slovensko export manažér vinárstva Marco Scaglione, aby spolu so somelierom Rasťom Šutákom po prvý krát prezentovali dve prestížne vína Cometa a Santa Cecilia z ôsmich ročníkov.
Planeta je pomerne mladé rodinné vinárstvo. Svoj prvý vinohrad vysadila rodina Planeta v roku 1985 pri starej pevnosti Ulmo v Menfi. Dnes vinárstvo vedú súrodenci Francesca, Alessio a Santi Planeta. V roku 1999 získalo titul Vinárstvo roka. Ich pôsobenie na ostrove prispelo k revolúcii sicílskeho vinárstva, ktoré je v súčasnosti jednou z najdynamickejších a najvyhľadávanejších vinohradníckych oblastí na svete. Sú rodinou s ambicióznymi cieľmi, dodržiavajúc prísne zásady kvality a dôsledného rešpektovania životného prostredia.
Cometa je biele víno z odrody Fiano a dlhodobo je znalcami považované ako jedno z najlepších bielych vín Talianska. Santa Cecilia patrí medzi TOP vína z odrody Nero d´Avola na svete. Obidve navyše dokonale reflektujú jedinečnosť a charakter vín tohto vinárstva.
Vinohrady ležia v piatich častiach ostrova /Menfi, Vittoria, Noto, Etna, Capo Milazzo/. Pevné základy vinárstva stoja na troch pilieroch – história, biodiverzita vinohradov a pestovanie lokálnych odrôd. Vinárstvo pracuje s pôvodnými talianskymi a sicílskymi odrodami ako sú Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese a Nero d´Avola. Vína sa produkujú priamo v oblastiach ich pôvodu.
Na vápenato-vulkanickej pôde so stredomorskou klímou prevažujú biele odrody. 64 % z celkovej produkcie je biele víno a 36 % červené. Všetky vinárstva sú certifikované organic. Okrem viniča pestujú mandle a olivovníky, z ktorých vyrábajú vynikajúce extra panenské olivové oleje.
Planeta Terra sú protokoly, správanie a postupy, ktoré prijíma vinárstvo v prospech životného prostredia a udržateľnosti (ochrana krajiny, obnoviteľná energia a recyklácia). Od roku 2021 je celá produkcia – vinohrady, olivové háje, mandle a obilniny certifikované organic. Planeta je tiež jedným zo zakladateľov a propagátorov programu SOStain®, založeného v roku 2011, v ktorom sú od roku 2014 aj certifikovaní.
MasterClass
Prvá časť MasterClassu bola venovaná bielemu vínu Cometa zo štyroch ročníkov – 2019,2018, 2016 a 2015. Cometa je unikátne víno, ktoré patrí medzi najlepšie biele vína Talianska. Už v deväťdesiatych rokoch začalo vinárstvo experimentovať s odrodou Fiano. Prvý ročník bol 2000. Do roku 2006 sa na jeho produkciu používali aj dubové sudy, ku ktorým sa vinárstvo vrátilo naspäť po desiatich rokoch. TIP na víno - Planeta Cometa 2021
Cometa 2019 - Ručný zber hrozna vo vinohradoch Dispensa 30. August až 10. September, Gurra 15.-19. September. 90 % vína fermentácia v nerezových tankoch a 10% v 225 francúzskych dubových sudoch. Vôňa zrelých marhúľ, orieškov, bielych kvetov a byliniek. Jemne dymové. V chuti zatiaľ veľmi mladé so sviežim ovocno minerálnym prejavom a výbornou aciditou. Skvelé k delikátnej morskej rybe ako chňapáč červený s limetkovou omáčkou.
Cometa 2018 - 90 % vína fermentácia v nerezových tankoch a 10% v 225 francúzskych dubových sudoch. Elegantné a štruktúrované. Otvára sa vôňou žltého kôstkového ovocia, citrusov a stredomorských byliniek. Plná chuť doplnená sviežou minerálnou linkou. Broskyňa, marhuľa, citrusy, žltý melón. Krémová textúra. Dlhý minerálny záver.
Cometa 2016 - Chladnejšie leto s priemernými teplotami medzi júnom a septembrom prispelo k dobrej úrode. Ručný zber hrozna Dispensa 30.August, Gurra 2. September. Odstopkovanie, jemné lisovanie a statická sedimentácia pri nízkej teplote. Fermentácia pri 15 °C v nerezových tankoch. Víno ležalo na jemných kaloch, kde zostalo až do fľašovania. Jemná vôňa harmančeka, sena a mandarínky. V chuti subtilnejšie s výbornou šťavnatou kyselinkou a sviežim charakterom. Klasický, čistý prejav odrody Fiano. Skvelé k pečeným plneným sardinkám.
Cometa 2015 - Veľmi skorý zber hrozna Dispensa 10.August, Gurra 2. September. Odstopkovanie, jemné lisovanie a statická sedimentácia pri nízkej teplote. Fermentácia pri 15 °C v nerezových tankoch. Víno ležalo na jemných kaloch, kde zostalo až do fľašovania. Intenzívna vôňa zrelej marhule, pečenej hrušky sprevádzaná kvetinovo herbálnymi tónmi. V závere pražené mandle a med. V chuti stále svieže, jemne krémové so šťavnatou kyselinkou a dlhým minerálnym záverom. Komplexné a vrstevnaté Fiano stále s potenciálom.
Druhá časť patrila vínu Santa Cecilia. Červené vlajkové víno z najvýznamnejšej sicílskej odrody Nero d'Avola. Noto je pôvodnou oblasťou tejto odrody na krajnom juhovýchode Sicílie. Santa Cecilia je vyjadrením elegancie, sily, rovnováhy a vznešenosti jedinečných vôní a chutí Sicílie. Meno je odvodené od názvu rodiny – Planeta di Santa Cecilia. Prvý ročník 1997 obsahovl 15% Syrahu.
Santa Cecilia 2020 - Aktuálny ročník. Hrozno pochádza z vinohradov Zuppardo a Agliastro. Pôda bohatá na vápenec, jemná textúra so svetlými úlomkami kriedy. Ručný zber koncom septembra. Lisované a odstopkované hrozno ide do nerezových nádrží, kde začína fermentácia. Hrozno sa trikrát za deň mieša s veľmi krátkymi obdobiami prečerpania. Fermentácia trvá 7/8 dní, pričom teplota udržiavaná okolo 14/15 °C. Dlhá macerácia 30 dní so šupkami. Jablčno-mliečna fermentácia vždy prebieha v nerezových tankoch. Víno vyzrieva vo francúzskych dubových sudoch - 10 % nové, 20 % druhé použitie, 35 % tretie použitie, 35 % štvrté použitie. Komplexné a zároveň harmonické. Intenzívne tóny višne, černice a orientálne korenie. V chuti šťavnaté, ovocno florálne s ľahkou kyselinkou. Takmer integrované taníny. Aj keď je víno pripravené na pitie už teraz, pozitívne bude vyzrievať ešte jednu dekádu.
Santa Cecilia 2018 - Hrozno pochádza z vinohradov Zuppardo a Agliastro. Ručný zber hrozna 20. September. Lisovanie a odstopovanie, následne 21 na šupkách. Po stočení jablčno-mliečna fermentácia v nerezových tankoch. Víno zrelo 14 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch značky Allier (2 alebo 3 krát použitie). Výrazná ovocná vôňa zrelých višní, sliviek, černíc, korenia a náznak čiernych olív. V chuti bohaté, plné, hlboké s ovocno korenistým prejavom. Víno s vnútornou energiou a integrovanými trieslovinami. Klasický štýl Nero d´Avola.
Santa Cecilia 2013 - Zima v tomto roku v Noto bola veľmi suchá. Dokonca aj na jar bol nedostatok zrážok. Z tohto dôvodu Nero d'Avola sa preriedilo o niečo viac ako zvyčajne. Horúci august a chladný september. Nakoniec úroda bola menšia ako po iné roky. Ručný zber hrozna 20. September. Lisovanie a odstopovanie, následne 21 na šupkách. Po stočení jablčno-mliečna fermentácia v nerezových tankoch. Víno zrelo 14 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch značky Allier (2 alebo 3 krát použitie). Vôňa herbálno zemitá s jemnou absorpciou ovocia. V chuti menej naliehavé, stále si zachováva ovocno korenistý prejav s výbornou aciditou. Veľmi minerálne.
Santa Cecilia 2008 - Hrozno bolo v tomto roku úplne zdravé a nemuselo podstupovať žiadne fytosanitárne ochranné zásahy. Výsledkom bol vynikajúci ročník prajúci najmä pôvodných sicílskym odrodám. Ručný zber 25. September. Lisovanie a odstopovanie, následne na šupkách. 12 dní macerácia. Po stočení jablčno-mliečna fermentácia v nerezových tankoch. Víno zrelo 14 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch značky Allier (2 alebo 3 krát použitie).Vo vôni dominujú herbálne a empyreumatické tóny čiernych olív, orientálneho korenia, sladké drievko, kardamón. V chuti stále živé, energické s výbornou harmóniou a odrodovým prejavom. Víno v terciárnej fáze svojho vývoja. Skvelé k domácim Tagliatelle s hubami alebo k pomaly pečenému bravčovému bôčiku s divokým mangoldom a zemiakovým pyré.
Ďalšie články
Silvester je známy ako posledná noc v roku, kedy mnohí ľudia očakávajú, že nový rok začnú oslavami. Je bežné, že 31. decembra od skorej noci sa začiatok nového roka očakáva so vzrušením. Silvester sa oslavuje na mnohých miestach po celom svete, zvyčajne začína v skorých nočných hodinách a končí na úsvite 1. januára s pohárom bubliniek.
Prípitok so šumivým vínom je kľúčový okamih Silvestra, kedy sa zamyslíme nad uplynulým rokom a tešíme sa na to, čo nám prinesie ten Nový 2025.
Posledný tohtoročný MasterClass bol venovaný bielym vínam z Burgundska ročníka 2022. MasterClass viedol somelier Rasťo Šuták. Ročník 2022 bol podľa jeho slov kvalitatívne veľmi vyrovnaný. V rámci večera sme mali možnosť ochutnať 8 vín od troch producentov, z piatich apelácií, medzi nimi dve Grand Cru.
TIP: V januári 2025 sa uskutoční Degustácia „Rarity z archívu“.
Champagne Bollinger s potešením oznamuje, že jeho veličenstvo kráľ Charles III. sa rozhodol udeliť kráľovský dekrét domu Bollinger, ktorý už 140 rokov nepretržite zásobuje kráľovskú domácnosť Champagne. K dnešnému dňu je to jediný šampanský dom, ktorý môže dodávať Champagne na kráľovský dvor už viac ako storočie.