Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Veľkonočné soiré - párovanie jedla a vína
Gastronomické veľkonočné špeciality v jednotlivých regiónoch sú odlišné, je preto ťažšie nájsť jednoznačnú odpoveď, aké víno sa hodí k veľkonočnému menu.
Po štyridsaťdňovom pôste s príchodom jari pomaly akosi automaticky prechádzame k ľahším typom vín. Pozrite sa na odporúčanie someliéra a párovanie veľkonočných jedál s vínom.
Zelené jedlo a víno?
Na Zelený štvrtok sa má jesť niečo zelené, aby sme boli zdraví, aspoň tak to hovorili naše staré mamy. Obľúbeným jedlom tohto dňa je špenát s pošírovaným vajíčkom a zemiakmi, zapekaná brokolica alebo špargľa.
Zelené potraviny sa ťažšie párujú s vínom, pretože s niektorými tipmi vín vytvárajú v ústach nie príjemnú kombináciu. Vhodným spoločníkom sú sekty alebo mladé biele suché vína ako Müller Thurgau, Veltlínske zelené alebo mladé Rosé.
Veľký piatok s rybou
Veľký piatok je pôstnym dňom, väčšinou sa teda v slovenských rodinách nekonzumuje mäso. Ryby sú vhodným spoločníkom pre šumivé, biele i ružové vína, v závislosti od druhu ryby a aj jej úpravy. K ľahkým úpravám sladkovodných rýb ako je napríklad zubáč sa výborne hodí šumivé víno alebo crémant. Z bielych suchých vín si môžete vybrať Veltlínske zelené, Silvánske zelené i Rizling.
K stredomorským rybám ako treska, makrela alebo pražma vyskúšajte plnšie biele vína so sviežou kyselinkou. K mušliam Sv. Jakuba odporúčam hodnotnejšie víno a to Champagne v kategórii Blanc de Blancs.
K grilovaným morským plodom, krevetám alebo languste vyskúšajte ľahké ružové suché víno, prípadne ružové Prosecco alebo Champagne.
Ako samotný názov biela sobota napovedá, mala by patriť bielym vínam. K vajíčkovej roláde alebo hrudke sa výborne hodí biely sekt, vína z odrody Pinot Blanc alebo Pinot Gris. K studeným mäsovým nárezom taktiež i ľahké suché ružové vína z Nového sveta.
Slávnostné veľkonočné jedlá
Veľkonočná nedeľa a pondelok patria k slávnostným pokrmom. Vo väčšine slovenských rodín sa pripravuje bravčové mäso, údené koleno alebo varená šunka so zemiakovým šalátom. K týmto pokrmom uprednostnite biele vína s vyššou kyselinkou, ktorá aspoň čiastočne redukuje mastné jedlo. Či už sa rozhodnete pre Rizling alebo Veltlín nezabudnite, že treba uprednostniť kvalitu pred kvantitou. V posledných rokoch sa na veľkonočných stoloch objavuje i pečené jahňa alebo teľacina. K nim sa výborne hodia i ľahšie červené mladé vína ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Pinot Noir.
Veľkonočné sladkosti a koláče
Samotnou kapitolou Veľkonočných sviatkov sú sladkosti a koláče. Kysnuté orechové koláče a záviny sa príjemne zladia s tokajskými výbermi.
Mazanec plnený tvarohom si sadne s prírodne sladkým bielym vínom aromatickej odrody ako je Tramín alebo Devín.
Na sviatočnom stole by nemal chýbať ani symbol Veľkej noci pocukrovaný baranček s vetvičkou a červenou mašľou a k nemu si môžete dopriať napríklad kalich sladkého Rizlingu. K dezertom na báze tmavej čokolády kalich portského vína.
Na Slovensku je zvykom privítať oblievačov niečím ostrým, najmä slovenským bielym destilátom. Ak si ich vážite a chcete aby prišli i budúci rok, vyberte pre nich kvalitný ovocný destilát, ktorý si môžete dopriať i vy ak digestív po výdatnom obede.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.



