Otázka, ktorá sa objavuje veľmi pravidelne. Treba povedať, že etikety vín, úprimne povedané, nepomáhajú spotrebiteľovi zorientovať sa... AB , HVE , Terra Vitis , Biodyvin , Demeter, čo tieto označenia vlastne znamenajú?
Úspešné ženy vo svete vína
8.marec je Medzinárodným dňom žien a tiež príležitosťou osláviť úspechy výnimočných žien vo svete vín. Ženy, ktoré zmenili svet a vynaložili veľké úsilie na vyrovnanie nerovnomerného rozloženia v oblastiach, v ktorých stále dominujú muži. Svet vína je jedným z nich. Napriek mnohým štúdiám, ktoré tvrdia, že ženy sú lepšími degustátorkami vín ako muži, majú pred sebou ešte dlhú cestu, kým budú schopné vyrábať, distribuovať a predávať víno rovnakým tempom a úspechom ako muži.
Samozrejme ženy robia skvelé vína. Smutným faktom však je, že v priebehu histórie boli ženy odrádzané od výroby vín. Víno bolo často synonymom pre privilegovaných mužov. V pivnici sa dlho predpokladalo, že ženy sú „príliš slabé“ na to, aby zvládli fyzickú stránku práce, napríklad pri premiestňovaní sudov a obsluhu obrovských lisov. Niektorí muži verili, že ženský menštruačný cyklus môže mať vplyv pri kvasení vín, preto ich do pivnice ani nepustili. Veuve Clicqout bola prvou ženou, ktorá úspešne viedla šampanský dom po tom, čo vo veku 27 rokov ovdovela.
Medzi ďalšie významné ženy vo víne určite patria Dona Antónia Adelaide Ferreira, ktorá sa zaslúžila o zlepšenie kvality portugalských vín v roku 1800, Louise Pommery, ktorá vytvorila štýl „Brut“, Lily Bollinger, ktorá nielenže udržala svoje vinárstvo počas nacistickej okupácie a po vojne získala kráľovské ocenenia za svoje Champagne. Isabelle Simi, ktorá bola prvou vinárkou v USA a dokázala udržať svoje vinárstvo nad vodou aj počas prohibície a Sarah Morphew Stephen, ktorá sa v roku 1970 stala prvou ženou Master of Wine.
Pri príležitosti MDŽ sme oslovili tri úspešné enologičky – Noeliu Orts z čilského vinárstva Emiliana, Noeliu Callejo z Félix Callejo zo španielskej Ribery, Caroline Latrive zo Champagne Ayala a Martu Rovira z vinárstva Mas d´en Gil a spýtali sme sa ich tri otázky.
1. Prečo ste sa vlastne rozhodli pracovať vo vinárstve?
2. Aké je to byť ženou v odvetví, kde dominujú muži? Majú to ženy vo svete vín ťažšie ako muži?
3. Ktorá žena, či už z brandže alebo mimo nej, Vás inšpirovala počas kariéry?
Marta Rovira /Mas d´en Gil/
1. Po 5 rokoch práce v Nemecku ako strojný inžinier pri vývoji motora AIRBUS A380 bol projekt takmer dokončený a ja som si splnila jeden zo svojich životných snov pracovať s motormi lietadiel. Počas týchto 5 rokov som spolupracovala aj s našim rodinným vinárstvom, starala som sa o ochutnávky v Európe a USA, niekedy som si kvôli tejto ponuke brala dovolenky a nakoniec som sa rozhodola, že ma moje korene a stredomorská kultúra volajú späť. Počas nášho detstva sme cez víkendy aj cez prázdniny pracovali vo vinohradoch, pivnici a ochutnávali víno...tak som sa vrátila ku koreňom.
2. Možno v krajinách severnej Európy je postavenie žien viac rešpektované, ale vo všeobecnosti je byť ženou vždy ťažšie, či už v strojárskom alebo vinárskom svete. Dôvodom je, že počas mnohých rokov ženy neboli hlavnými aktérmi profesionálnej scény. Muži očakávajú, že ženy budú menej pripravené ako oni a počas generácií, ktoré ešte stále žijú, chýbal rešpekt, podceňujúc kapacitu a potenciál. Musíme pokračovať v práci a čas, trpezlivosť a rešpekt medzi mužmi a ženami môžeme spoločne vybudovať lepší svet.
3. V prvom rade mojou najdôležitejšou inšpiráciou je moja mama. Pochádza z vinohradníckej rodiny so základným vzdelaním a rozhodla sa spolu s mojím otcom, že by sme sa pred ukončením štúdia mali naučiť 3 cudzie jazyky. Ona tiež chodila na hodiny angličtiny a francúzštiny, keď sme boli všetky štyri sestry mladé. Po svojej vlastnej kariére „matky“, keď som mala 13 rokov, sa v roku 1989 rozhodla otvoriť si galériu súčasného umenia vo veku 46 rokov. Vždy sa zaujímala o umenie a kúpila si zbierku umeleckých kníh a začala študovať. O dvadsať rokov neskôr získala ocenenie ako najlepšia umelecká galéria v Katalánsku a celá naša rodina bola na ňu veľmi hrdá. Ďalším detailom je, že vodičský preukaz dostala v Španielsku, keď ho veľa žien nemalo. Ale to všetko vďaka mužovi, ako je môj otec, ktorý má rešpekt a podporu k svojej manželke.
Caroline Latrive /Champagne Ayala/
1. Po získaní diplomu som v roku 1999 prijala prácu na 3 mesiace miesto v Champagne Bollinger, kde som sa starala o zber a vinifikáciu spolu s enológom Patrickom Laforestom, ktorý pomáhal vtedajšiemu pivničnému majstrovi Gérardovi Liotovi. Bol to nezabudnuteľný zážitok v tomto skvelom dome. Silná túžba vzdelávať sa ďalej ma priviedla späť do školy v roku 2005, keď som v Reims získala magisterský titul so špecializáciou na enológiu šampanských vín. Champagne Bollinger ma privítal na druhej stáži až do konca roku 2006. Začiatkom roku 2007 sa Champagne Ayala pripojil k Bollinger, aby som pomohla vtedajšiemu pivničnému majstrovi Nicolasovi Klymovi s kontrolou kvality a vinifikáciou. Bol to práve on, kto ma 5 rokov školil, kým v roku 2011 neodišiel do dôchodku. Mojím poslaním je starať sa o príjem hrozna, starostlivo sledovať ich premenu na víno a sledovať ich vývoj až do rozhodujúceho momentu sceľovania.
2. Moja kariérna cesta, ktorá sa môže zdať pre ženu nezvyčajná, je cesta vášnivej a odhodlanej osoby, zdedená aj po mojom otcovi, ktorý bol sám veľmi oddaným enológom. Vždy som mala osobitný vzťah k Chardonnay a dom Ayala produkuje to najlepšie. Svet šampanského je čoraz viac ženský. Moja pozícia v Champagne Ayala nijako nesúvisela s mojím pohlavím, ale skôr s modernou víziou tímu. Moje schopnosti a samozrejme moja vízia pre Ayalu je oveľa dôležitejšia, ako moje pohlavie.
3. Mentora nemám. Možno okrem terroir Champagne. Nie som jediná, kto hrá kľúčovú úlohu v kvalite našich vín, príroda tiež. Často mám dojem, že svoje vedomosti a energiu vkladám do práce, ktorú naši pestovatelia robia, aby sa ovocie Zeme prejavilo. Príroda je mojou hlavnou inšpiráciou.
Noelia Orts /Emiliana/
1. Práca vo vinárstve Emiliana je pre mňa splnením mojich vinárskych snov a vášní, byť v priamom kontakte s prírodou, pracovať s ňou ruka v ruke pod holým nebom v organic a biodynamickom režime je na nezaplatenie. Chcem sa stále zdokonaľovať a dozvedieť sa viac o rôznych prirodzených fermentačných procesoch a mať možnosť vytvárať vína. Každý rok je pre mňa výzvou dosiahnuť vyrobiť najlepšie vína Coyam a Ge, za ktoré som zodpovedná.
2. Postupom času ženy stále viac preberajú vedúcu úlohu vo vinárskom svete a ja mám to šťastie, že pracujem vo vinárstve, ktoré dôveruje mojim schopnostiam od prvého dňa. Dali mi priestor na to, aby som odviedla to najlepšie a rozvíjala svoju kariéru. Myslím si, že žena musí preukázať „viac“, aby bola uznaná. Je tu väčší tlak a predsudky, ale som rada, že viem a cítim, že v tejto dobe sa to pozitívne mení a my získavame priestor, ktorý si zaslúžime.
3. Na začiatku sa dalo povedať, že niektoré z najobdivovanejších žien, ktoré boli mojou motiváciou pracovať v tomto odvetví, boli Pilar Lopez de Eredia a Almudena Alberca zo Španielska; Cecilia Torres a Maria Luz Marin z Čile. Ale teraz, pretože už mám svoje skúsenosti a vedomosti, obdivujem nielen tieto slávne ženy. Obdivujem všetky ženy, ktoré pracujú v procese výroby vína, vďaka ktorým môže byť víno i na vašom stole. Od tých, ktoré pracujú vo vinohrade, až po tie, ktoré zbierajú hrozno. Všetky úlohy sú dôležité, nezáleží na hierarchii. Aj teraz, keďže som matka, súcitím so všetkými pracujúcimi mamami, ktoré podporujú svoje rodiny, a to je naozaj obdivuhodné.
Noelia Callejo /Bodegas Félix Callejo/
1. Odpoveď je ľahká. Vyrastala som v našom rodinnom vinárstve a už od malička mám veľmi rada poľnohospodárstvo a prácu vo vinohradoch i vo výrobe.
2. Podľa mňa rovnako ako v iných profesiách, ženy musia viac preukázať, aby boli ocenené. Kúsok po kúsku si my ženy razíme cestu, vyššie a vyššie si nárokujeme na svoje miesto.
3. V minulosti bolo veľa inšpiratívnych žien, ktoré sa presadili napriek všetkým prítomným prekážkam. Všetky boli a sú zdrojom mojej inšpirácie. Moja stará mama Daría bola jednou z nich.
Dnes je pre mňa každá kolegyňa zdrojom inšpirácie a učenia. Sara Pérez z Mas Martinet, Sandra Bravo zo Sierra de Tolono, Pilar Salillas z Lagravera, Laura Lorenzo z Daterra Viticultores, Almudena Alberca MW z Entrecanales Domeq e Hijos to sú len niektoré ženy zo sveta vína.
Ďalšie články
Silvester je známy ako posledná noc v roku, kedy mnohí ľudia očakávajú, že nový rok začnú oslavami. Je bežné, že 31. decembra od skorej noci sa začiatok nového roka očakáva so vzrušením. Silvester sa oslavuje na mnohých miestach po celom svete, zvyčajne začína v skorých nočných hodinách a končí na úsvite 1. januára s pohárom bubliniek.
Prípitok so šumivým vínom je kľúčový okamih Silvestra, kedy sa zamyslíme nad uplynulým rokom a tešíme sa na to, čo nám prinesie ten Nový 2025.
Posledný tohtoročný MasterClass bol venovaný bielym vínam z Burgundska ročníka 2022. MasterClass viedol somelier Rasťo Šuták. Ročník 2022 bol podľa jeho slov kvalitatívne veľmi vyrovnaný. V rámci večera sme mali možnosť ochutnať 8 vín od troch producentov, z piatich apelácií, medzi nimi dve Grand Cru.
TIP: V januári 2025 sa uskutoční Degustácia „Rarity z archívu“.
Champagne Bollinger s potešením oznamuje, že jeho veličenstvo kráľ Charles III. sa rozhodol udeliť kráľovský dekrét domu Bollinger, ktorý už 140 rokov nepretržite zásobuje kráľovskú domácnosť Champagne. K dnešnému dňu je to jediný šampanský dom, ktorý môže dodávať Champagne na kráľovský dvor už viac ako storočie.