Blog na tému Bruale
Odísť z témyZápisky z MasterClass Bruale
29. 09. 2025Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."
Jarné vína k sezónnej zelenine a ovociu
15. 04. 2024Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
6. 10. - Medzinárodný deň oranžových vín #NationalOrangeWineDay.
04. 10. 20236. október patrí oranžovým vínam. Na prvý pohľad je jasné, že oranžové vína sú iné ako biele, ružové či červené. Majú svoj jedinečný chuťový profil a textúru a tým sa líšia od tradičných vín. V roku 2018 uznala spoločnosť Real House Wine 6. október za medzinárodný deň oranžových vín, aby zvýšila povedomie o tomto menej známom štýle vína. Oranžové vína sú výbornou alternatívou k bielym, ružovým, dokonca i k ľahším červeným vínam.
Zápisky z degustácie - Rozhovory k poháru vína
22. 11. 202220. októbra 2022 sa vo vinotéke Wineplanet na Starej Vajnorskej prvýkrát uskutočnilo autorské čítanie knihy Historky k poháru vína. Jednotlivé príbehy o víne čítal priamo autor knihy pán Vladimír Marko, ktorý je pravidelným účastníkom našich degustácií. K jednotlivým kapitolám someliér Corner a Wineplanet Rastislav Šuták vybral vína, ktoré sa v historkách objavili. Spojenie poézie a vína zanechalo v nás veľa príjemných i vtipných dojmov.
Oranžové víno - ako sa vyrába a ako chutí?
31. 03. 2022Zdá sa, že ľudia buď milujú oranžové víno alebo odsudzujú. Nerozumejú tomu, čo je to vlastne za víno. Vedia, že je to víno prírodné a piť ho je „cool“. Rovnako ako červené, biele, šumivé a ružové víno aj oranžové sa vyrába lisovaním a kvasením hrozna.
Oranžové víno sa podľa farby označuje aj ako jantárové. Ide v podstate o biele víno, pri ktorom sa pri výrobe šupky neoddeľujú od vína. Zostávajú v kontakte so šťavou niekoľko dní alebo dokonca mesiacov.