Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%
Talianske chuťovky -35%. Ukázať vína v akcii.
6. október patrí oranžovým vínam. Na prvý pohľad je jasné, že oranžové vína sú iné ako biele, ružové či červené. Majú svoj jedinečný chuťový profil a textúru a tým sa líšia od tradičných vín. V roku 2018 uznala spoločnosť Real House Wine 6. október za medzinárodný deň oranžových vín, aby zvýšila povedomie o tomto menej známom štýle vína. Oranžové vína sú výbornou alternatívou k bielym, ružovým, dokonca i k ľahším červeným vínam.
Oranžové víno je momentálne jednou z najpopulárnejších tém vo vinárskom svete. A podľa toho, koho sa spýtate, buď ho milujú alebo nenávidia.
Oranžové vína sa vyrábajú ako kedysi, bez väčších zásahov, keď ešte neexistovali technologické vymoženosti. Fermentácia prebieha v otvorených kadiach alebo sudoch, kde vína i zrejú. Farba vína pochádza z predĺženého kontaktu hrozna so šupkou. Biele hrozno vinifikuje podobným procesom ako pri výrobe červených vín (t. j. kvasiace hrozno sa nechá niekoľko dní odpočívať so šupkami, semenami a niekedy aj stopkami). Šupky obsahujú farebný pigment, fenoly a triesloviny, ktoré by sa za normálnych okolností považovali za nežiaduce pre biele vína, zatiaľ čo pre červené vína je kontakt so šupkou a macerácia životne dôležitou súčasťou procesu výroby vína. Jedným z najdôležitejších faktorov je, ako dlho je víno v kontakte so šupkami. Niektoré oranžové vína sa macerujú len niekoľko hodín, iné aj niekoľko mesiacov. Tieto vína majú hlboký, intenzívny odtieň jantárovej farby. Oranžové vína sú často nečírené a nefiltrované.
Oranžové vína sa vyrábajú z bieleho hrozna, ale vinifikujú akoby to boli červené vína.
Počiatky oranžového vína siahajú tisíce rokov do oblastí v súčasnom Gruzínsku. Gruzínsko je historicky najznámejšia krajina, kde sa datuje výroba oranžových vín. V tejto oblasti vína kvasili v qvevri alebo veľkých hlinených amforách, ktoré sa používajú pre dozrievanie vín. Vinári pôvodne zbierali hrozno do veľkých hlinených nádob (amfory), ktoré pečatili včelím voskom a potom ich zahrabávali pod zem.
TIP na víno: Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2017
Moderná výroba oranžového vína zaznamenala za posledných 20 rokov oživenie pod vedením hŕstky talianskych výrobcov. Oranžové vína v Taliansku spopularizoval vinár Josko Gravner, ktorý prvýkrát vyskúšal vyrobiť oranžové víno v roku 1997.
Dnes sa oranžové vína vyrábajú hlavne v severovýchodnom Taliansku, pozdĺž hranice Slovinska vo Friuli-Venezia Giulia. Nájdete tu oranžové vína vyrobené z pôvodných odrôd ako Sauvignon Vert (Friulano), Ribolla Gialla a Pinot Grigio. Aromatické odrody ako Pinot Gris, Gewürztraminer alebo Ribolla Gialla dávajú vínam pridanú hĺbku, textúru a komplexnosť. Odroda hrozna, prostredie vinohradu a individuálny štýl vinára môžu ovplyvniť chuť oranžového vína.
Oranžové vína môžu mať často viac herbálnych, aromatických tónov v závislosti od použitej odrody hrozna a úrovne macerácie so šupkami a tiež nádoby pre dozrievanie vína. Servírujú sa vychladené pri teplote 10 až 12 °C. Avšak niektoré oranžové vína, ktoré majú plnšie telo, sa môžu podávať pri teplote 14 až 16 °C. Vyzkúšajte recept: Bryndzovo smotanový podplamenník s oranžovým vínom Fundus Regius.
Oranžové vína sa dobre kombinujú s kari marockej kuchyne, etiópskej kuchyne, taktiež ku kórejským jedlám s fermentovaným kimchi a tradičnej japonskej kuchyne vrátane fermentovaných sójových bôbov.
Vďaka vysokému obsahu fenolov a prirodzenej acidite sa oranžové vína môžu kombinovať ako s rybami, tak i rôznymi druhmi mäsa. Experimentovanie vám poskytne dostatok priestoru so širokou škálou pokrmov.
TIPY NA VÍNA: Papillon Víno od Francúza Macération Sauvignon Orange, BIO 2021, Fundus Regius Rizling rýnsky Orange 2016, Kasnyik Orange Tramín Organic 2021
Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%
Castello della Sala sa nachádza v Umbrii, kúsok od toskánskych hraníc, asi 18 kilometrov od historického mesta Orvieto. Nádherné stredoveké vinárstvo so 170 ha vinicami, leží na polceste medzi riekou Paglia a Monte Nibbio.
Vinárstvo Špalek získalo túto cenu už v roku 2014, teda presne pred desiatimi rokmi. Špalkovci si ju preberali na jar v roku 2015, vtedy ešte v Národní Galerii v Praze, avšak už aj vtedy za moderovania slávneho Marka Ebena.
Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.