Bestsellery roka 2024

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Čaje Damman -30% + Miska ako darček k nákupu čajov Dammann nad 40 €

Bryndzovo smotanový podplamenník a TIP na víno Fundus Regius

Bryndzovo smotanový podplamenník a TIP na víno Fundus Regius

Návrat k tradičným, slovenským jedlám. Bryndza či slanina by veru nemali chýbať v našej domácnosti. Lenka pripravila výborný bryndzovo smotanový podplamenník nazývaný i „slovenská pizza.“ A k tradičnému jedlu vyberám „netradičný, oranžový“ Rizling rýnsky zo slovenského vinárstva Fundus Regius.


 

Bryndzovo smotanový podplamenník

 

Čas prípravy: 45 min

Počet porcií: 2 podplamenníky, 14 ks

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
 
310 g hladkej múky
135 ml vlažnej vody 
15 ml oleja alebo masla
1/2 lyžičky soli
papier na pečenie 
 
Na vrch
 
300g bryndze 
300g kyslej smotany 
200g mäsitej oravskej slaniny
2 červené cibule
čerstvá pažítka

Postup 

1.  Najskôr si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku, soľ, vodu a olej. Miesime asi 3 minúty a potom vytvarujeme do peknej gule.

2.  Ak je cesto príliš lepkavé, pridáme trochu viac múky. Následne ho nechajte odpočívať aspoň 15 minút. 

3.  Medzitým predhrejeme rúru na 220° C. Taktiež si pripravíme všetky potrebné suroviny.

4.  Nakrájame cibuľu a slaninku na menšie kúsky. Smotanu s bryndzou zmiešame dokopy v miske.  

5.  Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Na pomúčenom povrchu vyvaľkáme každú časť do kruhu. Cesto by malo byť pomerne tenké. 

6.  Prenesieme pripravené a rozvaľkane cesto na plech s papierom na pečenie a potrieme po celom povrchu zmiešanú smotanu s bryndzou, nešetríme.

7.  Rovnomerne rozložíme nakrájanú cibuľu a slaninu. 

8.  Vložíme do vyhriatej rúry na 10-15minút. Sledujeme, ak sú okraje zlatisté, podplamenník je hotový.

9.  Po vytiahnutí z rúry necháme minútku odpočívať a ozdobíme na jemno nakrájanou pažítkou a môžeme podávať.  

 

Podplamenník s bryndzou a slaninou je typický, obľúbený, slovenský pokrm. Tradičný chlebový posúch obohatený o bryndzu, kyslú smotanu, slaninu a cibuľu. Pečie sa v peci. Podplamenník  už pripravovali naše babičky. Predpokladá sa, že má korene v severných, horských oblastiach Slovenska, najmä v regióne Zemplína. Odráža bohaté kultúrne dedičstvo a lásku Slovákov k tradičnej kuchyni.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Bryndza spolu s kyslou smotanou majú špecifickú, kyslo-pikantnú chuť. Opečená slanina je slanšia a cibuľa zas sladšia. Podplamenník vytvorí veľmi zaujímavú kombináciu s vínom Rizling rýnsky Orange z vinárstva Fundus Regius. Ľahký, semi oxidatívny charakter vína dobre komunikuje s prirodzenou kyslosťou bryndze. Svieža kyselinka vína redukuje tuk z opečenej slaniny. Veľmi pekná kombinácia tradičného, slovenského podplamenníka a „netradičného“ Rizlingu z východného Slovenska. 

Odporúčanie someliérky:

Fundus Regius  Rizling rýnsky Orange 2016

Víno, ktoré vzniklo ako nová interpretácia Rizlingu z Jacikovej vinice s klasickým rukopisom. Slamová farba s ľahkým orange nádychom. Vôňa záhradného ovocia letných jabĺk, hrušiek s tónmi maslových sušienok, bielej čokolády, medovky a marcipánu. Chuť je čistá, hroznová s jemne semi oxidatívnym charakterom. Svieže s vibrujúcou kyselinkou a ľahkou tanínovou štruktúrou v tóne kamilkového čaju. Napriek štýlu pôsobí sviežo a delikátne s ľahkým telom a dlhou, korenisto-mandľovou dochuťou. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Fundus Regius

Vinárstvo Fundus Regius založili manželia Regendovci v roku 2003 na východe Slovenska v malebnej dedinke Priekopa. Pán Regenda chcel svojej rodnej dedine vrátiť to, čo mu dala a rozhodol sa, že na dôchodku si práve tu splní svoj sen a založí si rodinné vinárstvo.

Dnes v jeho práci pokračujú jeho dve dcéry Barborka a Veronika s vnukom Marekom, ktorý sa pri dedkovi učil. 15 hektárová Jacikova vinica leží vo východoslovenskej vinohradníckej oblasti pod Vihorladskými vrchmi s dohľadom na Zemplínsku šíravu. Z toho 12 osadených troma odrodami Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon. Ťažká tufová – hlinitá pôda s prímesou vápenca so sopečným podložím a špecifickou mikroklímou dáva základ pre vína Fundus Regius.  

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.