Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Bryndzovo smotanový podplamenník a TIP na víno Fundus Regius
Návrat k tradičným, slovenským jedlám. Bryndza či slanina by veru nemali chýbať v našej domácnosti. Lenka pripravila výborný bryndzovo smotanový podplamenník nazývaný i „slovenská pizza.“ A k tradičnému jedlu vyberám „netradičný, oranžový“ Rizling rýnsky zo slovenského vinárstva Fundus Regius.
Bryndzovo smotanový podplamenník
Čas prípravy: 45 min
Počet porcií: 2 podplamenníky, 14 ks
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najskôr si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku, soľ, vodu a olej. Miesime asi 3 minúty a potom vytvarujeme do peknej gule.
2. Ak je cesto príliš lepkavé, pridáme trochu viac múky. Následne ho nechajte odpočívať aspoň 15 minút.
3. Medzitým predhrejeme rúru na 220° C. Taktiež si pripravíme všetky potrebné suroviny.
4. Nakrájame cibuľu a slaninku na menšie kúsky. Smotanu s bryndzou zmiešame dokopy v miske.
5. Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Na pomúčenom povrchu vyvaľkáme každú časť do kruhu. Cesto by malo byť pomerne tenké.
6. Prenesieme pripravené a rozvaľkane cesto na plech s papierom na pečenie a potrieme po celom povrchu zmiešanú smotanu s bryndzou, nešetríme.
7. Rovnomerne rozložíme nakrájanú cibuľu a slaninu.
8. Vložíme do vyhriatej rúry na 10-15minút. Sledujeme, ak sú okraje zlatisté, podplamenník je hotový.
9. Po vytiahnutí z rúry necháme minútku odpočívať a ozdobíme na jemno nakrájanou pažítkou a môžeme podávať.
Podplamenník s bryndzou a slaninou je typický, obľúbený, slovenský pokrm. Tradičný chlebový posúch obohatený o bryndzu, kyslú smotanu, slaninu a cibuľu. Pečie sa v peci. Podplamenník už pripravovali naše babičky. Predpokladá sa, že má korene v severných, horských oblastiach Slovenska, najmä v regióne Zemplína. Odráža bohaté kultúrne dedičstvo a lásku Slovákov k tradičnej kuchyni.
Someliérka odporúča vhodné víno
Bryndza spolu s kyslou smotanou majú špecifickú, kyslo-pikantnú chuť. Opečená slanina je slanšia a cibuľa zas sladšia. Podplamenník vytvorí veľmi zaujímavú kombináciu s vínom Rizling rýnsky Orange z vinárstva Fundus Regius. Ľahký, semi oxidatívny charakter vína dobre komunikuje s prirodzenou kyslosťou bryndze. Svieža kyselinka vína redukuje tuk z opečenej slaniny. Veľmi pekná kombinácia tradičného, slovenského podplamenníka a „netradičného“ Rizlingu z východného Slovenska.
Odporúčanie someliérky:
Fundus Regius Rizling rýnsky Orange 2016
Víno, ktoré vzniklo ako nová interpretácia Rizlingu z Jacikovej vinice s klasickým rukopisom. Slamová farba s ľahkým orange nádychom. Vôňa záhradného ovocia letných jabĺk, hrušiek s tónmi maslových sušienok, bielej čokolády, medovky a marcipánu. Chuť je čistá, hroznová s jemne semi oxidatívnym charakterom. Svieže s vibrujúcou kyselinkou a ľahkou tanínovou štruktúrou v tóne kamilkového čaju. Napriek štýlu pôsobí sviežo a delikátne s ľahkým telom a dlhou, korenisto-mandľovou dochuťou. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Fundus Regius
Vinárstvo Fundus Regius založili manželia Regendovci v roku 2003 na východe Slovenska v malebnej dedinke Priekopa. Pán Regenda chcel svojej rodnej dedine vrátiť to, čo mu dala a rozhodol sa, že na dôchodku si práve tu splní svoj sen a založí si rodinné vinárstvo.
Dnes v jeho práci pokračujú jeho dve dcéry Barborka a Veronika s vnukom Marekom, ktorý sa pri dedkovi učil. 15 hektárová Jacikova vinica leží vo východoslovenskej vinohradníckej oblasti pod Vihorladskými vrchmi s dohľadom na Zemplínsku šíravu. Z toho 12 osadených troma odrodami Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon. Ťažká tufová – hlinitá pôda s prímesou vápenca so sopečným podložím a špecifickou mikroklímou dáva základ pre vína Fundus Regius.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.