offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Čo sú to BIO vína? Organické, biodynamické a naturálne vína a základné rozdiely.

Čo sú to BIO vína? Organické, biodynamické a naturálne vína a základné rozdiely.

V čase klimatických zmien, globálneho otepľovania a informačného chaosu sa všetci snažíme byť trochu „zelenší“ a vzdelanejší. Nakupujeme organické produkty, recyklujeme len o niečo viac, ako sme boli zvyknutí. Svet vína smeruje k ekologickému povedomiu a udržateľnosti.

Vyberajte z našej ponuky BIO vín.


Ak je víno certifikované ako bio, kritériá sú oveľa prísnejšie a vinárstvo to často stojí viac peňazí. S rozširujúcim sa bio trhom ste možno už počuli aj o biovínach, no mnohí z vás sa stále pýtajú, čo presne znamená to biodynamické, ktoré mnohí farmári podľa všetkého zavádzajú do praxe. Bežne vyrábané víno môže obsahovať zvyškové pesticídy, pridané konzervačné látky, farbivá a vedľajšie živočíšne produkty. Na urýchlenie, spomalenie a usmernenie procesu premeny hrozna na víno možno použiť rôzne chemikálie. Avšak, aký je rozdiel medzi organickým, naturálnym a biodynamickým vínom?  Aby sme objasnili rozdiely medzi týmito vínami, ponúkame vám niekoľko definícií.

Organic

Organické víno je víno, ktoré je certifikované podľa ekologických noriem zákona. Logo Organic na fľaši znamená, že si môžete byť istí, že produkt, ktorý kupujete, bol vyrobený podľa tých najprísnejších ekologických štandardov, ktoré sú dodržiavané podľa noriem EÚ.

Predtým bolo víno „vyrobené z organicky pestovaného hrozna“ právne jediným možným nárokom, ale nariadenia zavedené v roku 2012 teraz umožňujú, aby bol celý proces výroby vína od zberu až po fľašu certifikovaný zákonom.

Najvýraznejším rozdielom medzi ekologickými americkými a európskymi vínami je množstvo siričitanov povolených v konečnom produkte. Zatiaľ čo organické vína s certifikáciou USDA nemôžu obsahovať prakticky žiadne siričitany, v EÚ môžu obsahovať až 100 častíc na milión siričitanov. Všetky vína prirodzene obsahujú niektoré siričitany. Siričitany sú na šupkách hrozna.

Organické vína produkuje Víno Natural Domin & Kušický, Víno od Francúza Papillon, Vinařství Špalek, Domaine Laporte, Emiliana, Haras de Pirque, Villa Maria z Nového Zélandu, Felix Callejo z Ribera del Duero.

Ekologická výroba vína musí spĺňať prísne požiadavky. Vinohradníci svojou činnosťou pomáhajú podporovať biodiverzitu, ktorá zase podporuje prirodzenú kontrolu škodcov. Výsadba kvitnúcich „krycích plodín“ medzi viničom môže napríklad pomôcť prilákať prirodzených predátorov škodcov viniča. Tieto opatrenia pomáhajú vytvoriť samoregulačný ekosystém pre vinohrady, čo znamená, že organické vína možno vyrábať bez spoliehania sa na potenciálne škodlivé pesticídy. Ekologické vinárstva sa často stávajú útočiskom pre voľne žijúce živočíchy a poskytujú domovy pre včely, vtáky a motýle, v priemere až o 50 % viac. Kladú hlavný dôraz na pôdu, podporujú silné koreňové štruktúry a zdravú, biologicky aktívnu pôdu, ktorá prekypuje životom.

Ochutnajte BIO Prosecco SERENA 1881, hrozno pochádza z ekologicky obhospodarovaných vinohradov.

 

Biodynamic

Na rozdiel od organického vinohradníctva sa posudzovanie biodynamiky medzi krajinami nemení. Biodynamika, ktorú začal v 20. rokoch minulého storočia rakúsky filozof Rudolf Steiner, predstavuje metódu pestovania založenú na lunárnom kalendári. Každý deň sa zhoduje s jedným zo živlov: zem, oheň, vzduch a voda. Dni sú organizované ovocnými dňami (najlepšie pri zbere hrozna), koreňovými dňami (rez), listovými dňami (polievanie) a kvetovými dňami, kedy by mal byť vinohrad nedotknutý. Biodynamické postupy sa však neriadia iba týmto kalendárom. Steiner tiež poučil nasledovníkov, aby používali špeciálne prípravky.

Jedna technika používaná v biodynamickom poľnohospodárstve zahŕňa kravské rohy naplnené kompostom, ktoré sú zakopané vo vinohradoch, aby sa neskôr vykopali. Biodynamické vína využívajú organické postupy, pretože sa vyhýbajú pesticídom a závisia skôr od kompostu ako od chemických hnojív. Väčšina týchto vín je teda aj v praxi bio. Certifikované biodynamické vína však môžu obsahovať až 100 častíc na milión siričitanov, čo je oveľa viac ako USDA.

Certifikát Biodynamic majú napr. Gérard Bertrand a jeho víno Domaine Cigalus (Demeter), Ferraton Père & Fils (Eco Cert), Domaine Zind-Humbrecht (Biodyvin), Emiliana Coyam (Demeter) alebo rakúske biodynamické vinárstvo Zillinger.

Biodynamické víno sa vyrába súborom poľnohospodárskych postupov, ktoré vnímajú vinohrad ako jeden uzavretý organizmus. Ekosystém funguje ako celok, pričom každá časť vinohradu prispieva k ďalšej. Cieľom je vytvoriť sebestačný systém. Na obživu viniča sa používajú prírodné materiály a komposty. Chemické hnojivá a pesticídy sú zakázané z dôvodu úrodnosti pôdy. Na pôde žije široká škála zvierat od kačíc cez kone až po ovce, ktoré ju zúrodňujú, čím vytvárajú bohaté a úrodné prostredie pre pestovanie viniča. Biodynamické prípravky vyjadrujú pozitívny vplyv na životné prostredie z hľadiska spotreby energie a účinnosti. Biodynamické poľnohospodárstvo sa tiež snaží o udržateľnosť, zanecháva pôdy v lepšom stave, ako boli, pre budúce generácie.

Stručne povedané, víno, ktoré je organické, nemusí byť nevyhnutne biodynamické, aj keď víno, ktoré je biodynamické, je často organické. Na svete je viac ako 700 vinárov, ktorí vyrábajú biodynamické vína.
V roku 1985 bola založená nezisková organizácia Demeter USA, ktorá sa venuje biodynamickým praktikám vo vinohrade. Demeter International zastupuje 45 krajín. 

Naturálne

Všeobecne dohodnutá definícia naturálneho alebo prírodného vína je, víno, ktoré fermentuje spontánne s natívnymi – prírodnými kvasinkami. Tieto vína sú z veľkej časti nemanipulované a obsahujú len stopové množstvá pridaných siričitanov.

Takéto vína nie sú filtrované ani čírené, čo znamená, že môžu byť zakalené, pretože v suspenzii môžu zostať rozpustené pevné látky. Kroky zapojené do filtrovania a čistenia vyžadujú ďalšie produkty, ako je kolagén a vaječné bielka, ktoré nie sú bežne akceptované na použitie v prírodných vínach. Táto kategória má definovať vína, ktoré prešli úplným minimom, pokiaľ ide o chemické alebo vinárske zásahy. Vzhľadom na nedostatok siričitanov a iné neintervenčné faktory môžu mať tieto vína obmedzenú stabilitu a zvyčajne sa vyrábajú v menších množstvách. 

Môže byť prírodné víno certifikované ako ekologické? Ak pestovanie hrozna dodržiava ekologické normy, tak áno. Môžu byť aj biodynamické? Pokiaľ vinár využíva biodynamické požiadavky ako kalendár a kompostovanie, môžu byť tiež. Pretože je prísnejšie mať víno označené ako organické ako prírodné, mnohí vinári radšej tento regulačný rozdiel úplne vynechajú.

Ochutnajte naturálne vína: Kasnyik Orange, Chateau Bruale, Víno Natural Domin & Kušický Katovka

Organický a biodynamický proces pestovania viniča produkuje hrozno s vyššími koncentráciami antioxidantov, ktoré chráni pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú rakovinu a srdcové choroby. Niektoré organické a biodynamické vína tiež vykazovali nižšie koncentrácie cukru. Navyše, šetrný proces pestovania hrozna znamená, že sa nemusíte obávať stopových množstiev chemických pesticídov, herbicídov alebo hnojív vo vašom víne. Víno sa vyrába aj spôsobom, ktorý je prospešný pre životné prostredie, čo pomáha udržiavať miestnu flóru, faunu a udržiavať pôdu vhodnú na pestovanie na dlhé roky.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.