offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Čo sme ochutnávali na Masterclass Katovka

Čo sme ochutnávali na Masterclass Katovka

Dňa 11. 11. 2021 sa v priestoroch spoločnosti Corner/WinePlanet na Starej Vajnorskej v Bratislave uskutočnil MasterClass ôsmych vín z odrody Chardonnay z honu Katovka.

O tento prvý slovenský bio vinohrad sa s láskou už 23 rokov stará rodinné vinárstvo Víno Natural Domin & Kušický.


 

Katovka

Prvý slovenský bio vinohrad Katovka vysadil v roku 1998, zakladateľ vinárstva Víno Natural Domin & Kušický, Ján Domin s rodinou Kušických nad obcou Modrý Kameň ako prvú lastovičku. Chardonnay v tomto období nebolo veľmi populárne na Slovensku, ale Ján Domin si presadil, že práve táto poloha je dobrá pre burgundské odrody. 

Unikátny vinohrad

„Začiatky boli ťažké,“ ako spomínal Robo Kušický počas degustácie. „Mali sme problém s podsádzaním a nie všetky klony sa ujali tak, ako sme predpokladali. Prvé roky boli naozaj ťažké, keďže ani prvý ročník 2001 neprial dobrej úrode.“ Hon Katovka má dnes rozlohu necelých 5ha a leží na piesočnato hlinitej pôde s vyšším obsahom tufov a andezitov. Vinohrad s juhozápadnou orientáciou sa nachádza nad obcou Modrý Kameň v nadmorskej výške 330m nad morom v blízkosti lesa. Vedenie Chardonnay je tu netypické tzv. Dominské, vyššie ako klasické rýnsko hesenské.

I keď Chardonnay je náchylná odroda voči jarným mrazom, vďaka vyššej nadmorskej výške, je Katovka chránená pred mrazmi. Starostlivosť o vinohrad a hrozno je v súlade s prírodou, vo vinici nepoužívajú žiadne, systémové postreky, pesticídy ani herbicídy, len prírodné aplikácie alebo prípravky na báze medi a síry. Fermentácia prebieha pomocou vlastných kvasiniek. Dnes vo vinárstve pokračuje už 3. generácia, vnuk David Kušický, ktorý rád spomína na svojho deda. „Bol by rád, keby teraz ochutnal moju verziu Katovky.“

„Lokalita a nadmorská výška Katovky vyzdvihuje expresivitu a zároveň eleganciu a vitalitu Chardonnay,“  konštatuje someliér Rastislav Šuták. 

Degustácia vín

Prvým vínom degustácie bolo Chardonnay ročníka 2002. Nebol to teplý ročník tak ako to poznáme v súčasnosti. Dnes takmer po 20 rokoch má vo vôni jemne oxidatívny charakter. V chuti prekvapí stále svieža kyselinka. Pokračujeme ročníkom 2006. „V tomto roku sme vyrobili polosuché Chardonnay, zastavila sa spontánne fermentácia,“ vysvetľuje Robo Kušický.

Oproti 2002 pôsobí živšie, je to práve zvyškovým cukrom , ktorý však je v harmónii s aciditou. Práve okolo roku 2006 sa zvýšil dopyt po Chardonnay na Slovensku, lenže to z Katovky akosi nespĺňalo atribúty priemerného slovenského konzumenta. Kto čakal voňavé, krémové, cukríkové Chardonnay, bol asi z Katovky sklamaný. Naopak, milovníci francúzskych vín ocenili jej kvality.

Ročník 2008 pôsobí výraznejšie, kvetinové tóny s veľmi príjemným ovocno minerálnym charakterom a sviežou kyselinkou. Naopak Chardonnay 2011 je na začiatku trochu hanblivé. Postupne sa otvára. Práve ročník 2011 bol, čo sa týka počasia, komplikovaný. Bolo menej hrozna, avšak kvalita hrozna bola výborná, čo sa prejavilo i vo víne. 

Výlet do histórie

Postupne prechádzame k druhej polovici vzoriek. Začíname ročníkom 2012, ktorý pôsobí atraktívne v polosuchej verzii. Vína z tohto ročníka boli najprv veľmi vysoko hodnotené medzi vinármi i konzumentmi a predpokladal sa ich dlhý potenciál. Avšak vína už po roku/dvoch boli na vrchole, len tie najlepšie sú aj teraz v dobrej kondícii.

Pokračujeme výnimočným ročníkom 2015, kedy Katovka naplno vyzdvihla svoj potenciál. Vďaka starším vinohradom má hrozno nižšie ph a prirodzene vyšší obsah kyselín i v teplom ročníku. Víno pôsobí ušľachtilo a veľmi elegantne. Ročník 2015 sa bohužiaľ vypredal skôr, ako stihol dozrieť do krásy. 

Posledným ročníkom a to pravdepodobne doslovne, je ročník 2019 (nájdete na eshope). Vzácny „cool climate“ Chardonnay predurčuje toto víno k dlhému vyzrievaniu. Vysoká kyselina, sviežosť, ale pri tom harmonicky pôsobiace s personalitou a na slovenské pomery - hodnotou.

Víno z betóna

Posledným vínom MasterClassu bol pét-nat Katovka 2020. Autorom tohto vína je David Kušický, ktorý sa snaží pomaly posúvať vinárstvo smerom k biodynamike.

Fascinuje ho výroba naturálnych vín. „Katovka 2020: 2 dni na šupkách, betónové vajíčko. Bez filtrácie a čírenia, bez pridanej síry. Pôvodne to malo byť tiché víno, ale vyšlo víno s jemným perlením,“ priznáva David.

„Betón je voči vínu neutrálnejší. Nič doň nepridá, žiadne arómy, ale umožňuje, že víno stále dýcha, cez mikro póry ďalej pomaly prebieha mikrooxidácia.“  Tento štýl oslovuje najmä mladšiu generáciu.

„Radšej spracujem tak kvalitné ekologicky vypestované hrozno, ako by som ho predal. Nielen len kvôli cene, ale hlavne kvôli kvalite. Treba využiť potenciál našich vinohradov.“ 

Kto neprišiel na MasterClass, zaváhal, pretože na hone Katovka nahradí Chardonnay pravdepodobne odroda Noria. Ale ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy a možno sa ešte dočkáme i ďalších výnimočných ročníkov z tejto odrody. 

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.