Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Vyskúšajte recepty na varené víno
Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia takmer na celom svete. Počas svojej dlhej histórie si smädní ľudia z rôznych častí sveta vykreovali veľké množstvo receptov. Nečudo, veď už koncom 16. storočia boli v anglických novinách prvýkrát publikované recepty na varené víno.
Príjemným zistením je, že varené víno môže mať aj pozitívny vplyv na zdravie.
Na sladenie sa najskôr používal med a neskôr aristokracia začala používať trstinový cukor. Koreniny zahrňovali napríklad aj živicu z borovice, figy, koriander a mätu. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov.
Dnes je to nápoj, ktorý nemusíme piť namiesto vody, ale má miesto v životoch mnohých Slovákov. Navodzuje tú správnu zimnú atmosféru.
Varené víno a vaše zdravie
- Zlepšuje náladu, upokojuje nervový systém, podporuje dobrý spánok, eliminuje rôzne druhy bolestí, je to prírodné antidepresívum
- Mierne zvyšuje krvný tlak, eliminuje vysoký cholesterol, prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
- Má močopudné účinky, reguluje vodu v tele, prečisťuje obličky a aj močové cesty
- Podporuje chuť do jedla, vylučovanie žlče, trávenie, pravidelné vyprázdňovanie
- Podporuje krvotvorbu, mierne riedi krv, čistí cievy, prevencia vzniku anémie
- Podporuje imunitný systém, prečisťuje organizmus, má antiseptické účinky, pôsobí ako prevencia chrípky a nádchy
Ak sa vám už zbiehajú slinky na šálku vareného vína, viacerí z vás majú určite aj odskúšaný recept. Základ je jednoduchý, stačí fľaša dobrého vína, koreniny, pre niektorých aj sladidlo v podobe cukru alebo medu.
Recepty na varené víno
Taktiež si môžete kúpiť rôzne koreninové zmesi alebo už hotové namiešané víno v rôznych baleniach. Pre tých, ktorí ale radi experimentujú a hľadajú nové chute, sme pripravili pár receptov na tému „Typicky slovenské“.
Pri kreovaní nových receptov sa medze nekladú, môžete napríklad použiť víno s výraznou aromatikou, ktoré výrazne ovplyvní výsledok, prípadne víno zo zvyškovým cukrom, taktiež víno biele červené ružové ale aj niektoré z ovocných vín dostupných na Slovensku. Ak máte radšej ostrejšie chute, môžete pridať aj niečo tvrdšie, osvedčili sa napríklad rum, ale aj rôzne ovocné destiláty.
Netreba ale zabúdať na to, že kvalitu výsledného produktu ovplyvňuje kvalita každej použitej suroviny a v neposlednom rade na to, že ak budete víno prihrievať na teplotu nad 70 °C zbytočne prichádzate o aromatické zložky a alkohol, ktoré sa odparia.
Biele varené víno
- Slovenské biele víno z typickej odrody napr. pesecká leánka.
- Ďumbier (zázvor)
- Limeta
Víno dáme do hrnca, pridáme na malé kocky nakrájaný očistený ďumbier, limetkovú šťavu a med. Pomer surovín treba doladiť vyskúšaním počas prípravy. Niekto má rád výraznejšiu zázvorovú chuť, niekto skôr sladšiu medovú. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Podávame v porcelánovej šálke ozdobené sušeným zázvorom a plátkom sušenej limetky.
Ružové varené víno
- Fľaša slovenského polosladkého ružového vína
- Jahodový kompót
- Mrazené maliny, čučoriedky
- Citrónová kôra
- Mäta
Víno dáme do hrnca, pridáme pár kúskov jahôd so šťavou, mrazené maliny a čučoriedky, trochu citrónovej šťavy, objem pridanej šťavy závisí od toho ako sladko ma pôsobiť hotové víno. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Servírujeme v sklenej šálke ozdobené lístkami mäty zastreknuté citrónovou kôrou.
Ríbezľové varené víno
- Fľaša ríbezľového vína
- Spiced rum
- Citrónová šťava
- Pomarančová šťava alebo džús
- Čerstvý tymian
- Zmes korenia na varené víno (badián, škorica, klinčeky)
Víno dáme do hrnca, pridáme spiced rum (približne 0,2 l na fľašu vína). Potom pridáme citrónovú šťavu, pomarančovú stavu a koreniny, ohrejeme na 65-70 stupňov a na koniec pridáme vetvičku čerstvého tymianu. Ozdobíme plátkom čerstvého pomaranča.
Červené varené víno
- Fľaša červeného slovenského vína
- Sušené hrozienka
- Sušené slivky
- Višňový kompót
- Zmes korenia na varené víno (badián, škorica, klinčeky)
Víno dáme do hrnca, pridáme na menšie kúsky nakrájané sušené ovocie, pár lyžíc višňového kompótu aj so šťavou, cukor a korenie. Pomer cukru závisí od toho aké sladké chcete mať varené víno. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Servírujeme v nižšej porcelánovej šálke spolu s ovocím dozdobíme kúskom sušeného badiánu.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.




