Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%
Talianske chuťovky -35%. Ukázať vína v akcii.
Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia takmer na celom svete. Počas svojej dlhej histórie si smädní ľudia z rôznych častí sveta vykreovali veľké množstvo receptov. Nečudo, veď už koncom 16. storočia boli v anglických novinách prvýkrát publikované recepty na varené víno.
Na sladenie sa najskôr používal med a neskôr aristokracia začala používať trstinový cukor. Koreniny zahrňovali napríklad aj živicu z borovice, figy, koriander a mätu. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov.
Dnes je to nápoj, ktorý nemusíme piť namiesto vody, ale má miesto v životoch mnohých Slovákov. Navodzuje tú správnu zimnú atmosféru.
Ak sa vám už zbiehajú slinky na šálku vareného vína, viacerí z vás majú určite aj odskúšaný recept. Základ je jednoduchý, stačí fľaša dobrého vína, koreniny, pre niektorých aj sladidlo v podobe cukru alebo medu.
Taktiež si môžete kúpiť rôzne koreninové zmesi alebo už hotové namiešané víno v rôznych baleniach. Pre tých, ktorí ale radi experimentujú a hľadajú nové chute, sme pripravili pár receptov na tému „Typicky slovenské“.
Pri kreovaní nových receptov sa medze nekladú, môžete napríklad použiť víno s výraznou aromatikou, ktoré výrazne ovplyvní výsledok, prípadne víno zo zvyškovým cukrom, taktiež víno biele červené ružové ale aj niektoré z ovocných vín dostupných na Slovensku. Ak máte radšej ostrejšie chute, môžete pridať aj niečo tvrdšie, osvedčili sa napríklad rum, ale aj rôzne ovocné destiláty.
Netreba ale zabúdať na to, že kvalitu výsledného produktu ovplyvňuje kvalita každej použitej suroviny a v neposlednom rade na to, že ak budete víno prihrievať na teplotu nad 70 °C zbytočne prichádzate o aromatické zložky a alkohol, ktoré sa odparia.
Víno dáme do hrnca, pridáme na malé kocky nakrájaný očistený ďumbier, limetkovú šťavu a med. Pomer surovín treba doladiť vyskúšaním počas prípravy. Niekto má rád výraznejšiu zázvorovú chuť, niekto skôr sladšiu medovú. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Podávame v porcelánovej šálke ozdobené sušeným zázvorom a plátkom sušenej limetky.
Víno dáme do hrnca, pridáme pár kúskov jahôd so šťavou, mrazené maliny a čučoriedky, trochu citrónovej šťavy, objem pridanej šťavy závisí od toho ako sladko ma pôsobiť hotové víno. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Servírujeme v sklenej šálke ozdobené lístkami mäty zastreknuté citrónovou kôrou.
Víno dáme do hrnca, pridáme spiced rum (približne 0,2 l na fľašu vína). Potom pridáme citrónovú šťavu, pomarančovú stavu a koreniny, ohrejeme na 65-70 stupňov a na koniec pridáme vetvičku čerstvého tymianu. Ozdobíme plátkom čerstvého pomaranča.
Víno dáme do hrnca, pridáme na menšie kúsky nakrájané sušené ovocie, pár lyžíc višňového kompótu aj so šťavou, cukor a korenie. Pomer cukru závisí od toho aké sladké chcete mať varené víno. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Servírujeme v nižšej porcelánovej šálke spolu s ovocím dozdobíme kúskom sušeného badiánu.
Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%
Castello della Sala sa nachádza v Umbrii, kúsok od toskánskych hraníc, asi 18 kilometrov od historického mesta Orvieto. Nádherné stredoveké vinárstvo so 170 ha vinicami, leží na polceste medzi riekou Paglia a Monte Nibbio.
Vinárstvo Špalek získalo túto cenu už v roku 2014, teda presne pred desiatimi rokmi. Špalkovci si ju preberali na jar v roku 2015, vtedy ešte v Národní Galerii v Praze, avšak už aj vtedy za moderovania slávneho Marka Ebena.
Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.