Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Vyskúšajte recepty na varené víno
Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia takmer na celom svete. Počas svojej dlhej histórie si smädní ľudia z rôznych častí sveta vykreovali veľké množstvo receptov. Nečudo, veď už koncom 16. storočia boli v anglických novinách prvýkrát publikované recepty na varené víno.
Príjemným zistením je, že varené víno môže mať aj pozitívny vplyv na zdravie.
Na sladenie sa najskôr používal med a neskôr aristokracia začala používať trstinový cukor. Koreniny zahrňovali napríklad aj živicu z borovice, figy, koriander a mätu. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov.
Dnes je to nápoj, ktorý nemusíme piť namiesto vody, ale má miesto v životoch mnohých Slovákov. Navodzuje tú správnu zimnú atmosféru.
Varené víno a vaše zdravie
- Zlepšuje náladu, upokojuje nervový systém, podporuje dobrý spánok, eliminuje rôzne druhy bolestí, je to prírodné antidepresívum
- Mierne zvyšuje krvný tlak, eliminuje vysoký cholesterol, prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
- Má močopudné účinky, reguluje vodu v tele, prečisťuje obličky a aj močové cesty
- Podporuje chuť do jedla, vylučovanie žlče, trávenie, pravidelné vyprázdňovanie
- Podporuje krvotvorbu, mierne riedi krv, čistí cievy, prevencia vzniku anémie
- Podporuje imunitný systém, prečisťuje organizmus, má antiseptické účinky, pôsobí ako prevencia chrípky a nádchy
Ak sa vám už zbiehajú slinky na šálku vareného vína, viacerí z vás majú určite aj odskúšaný recept. Základ je jednoduchý, stačí fľaša dobrého vína, koreniny, pre niektorých aj sladidlo v podobe cukru alebo medu.
Recepty na varené víno
Taktiež si môžete kúpiť rôzne koreninové zmesi alebo už hotové namiešané víno v rôznych baleniach. Pre tých, ktorí ale radi experimentujú a hľadajú nové chute, sme pripravili pár receptov na tému „Typicky slovenské“.
Pri kreovaní nových receptov sa medze nekladú, môžete napríklad použiť víno s výraznou aromatikou, ktoré výrazne ovplyvní výsledok, prípadne víno zo zvyškovým cukrom, taktiež víno biele červené ružové ale aj niektoré z ovocných vín dostupných na Slovensku. Ak máte radšej ostrejšie chute, môžete pridať aj niečo tvrdšie, osvedčili sa napríklad rum, ale aj rôzne ovocné destiláty.
Netreba ale zabúdať na to, že kvalitu výsledného produktu ovplyvňuje kvalita každej použitej suroviny a v neposlednom rade na to, že ak budete víno prihrievať na teplotu nad 70 °C zbytočne prichádzate o aromatické zložky a alkohol, ktoré sa odparia.
Biele varené víno
- Slovenské biele víno z typickej odrody napr. pesecká leánka.
- Ďumbier (zázvor)
- Limeta
Víno dáme do hrnca, pridáme na malé kocky nakrájaný očistený ďumbier, limetkovú šťavu a med. Pomer surovín treba doladiť vyskúšaním počas prípravy. Niekto má rád výraznejšiu zázvorovú chuť, niekto skôr sladšiu medovú. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Podávame v porcelánovej šálke ozdobené sušeným zázvorom a plátkom sušenej limetky.
Ružové varené víno
- Fľaša slovenského polosladkého ružového vína
- Jahodový kompót
- Mrazené maliny, čučoriedky
- Citrónová kôra
- Mäta
Víno dáme do hrnca, pridáme pár kúskov jahôd so šťavou, mrazené maliny a čučoriedky, trochu citrónovej šťavy, objem pridanej šťavy závisí od toho ako sladko ma pôsobiť hotové víno. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Servírujeme v sklenej šálke ozdobené lístkami mäty zastreknuté citrónovou kôrou.
Ríbezľové varené víno
- Fľaša ríbezľového vína
- Spiced rum
- Citrónová šťava
- Pomarančová šťava alebo džús
- Čerstvý tymian
- Zmes korenia na varené víno (badián, škorica, klinčeky)
Víno dáme do hrnca, pridáme spiced rum (približne 0,2 l na fľašu vína). Potom pridáme citrónovú šťavu, pomarančovú stavu a koreniny, ohrejeme na 65-70 stupňov a na koniec pridáme vetvičku čerstvého tymianu. Ozdobíme plátkom čerstvého pomaranča.
Červené varené víno
- Fľaša červeného slovenského vína
- Sušené hrozienka
- Sušené slivky
- Višňový kompót
- Zmes korenia na varené víno (badián, škorica, klinčeky)
Víno dáme do hrnca, pridáme na menšie kúsky nakrájané sušené ovocie, pár lyžíc višňového kompótu aj so šťavou, cukor a korenie. Pomer cukru závisí od toho aké sladké chcete mať varené víno. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Servírujeme v nižšej porcelánovej šálke spolu s ovocím dozdobíme kúskom sušeného badiánu.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.