offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Vyskúšajte recepty na varené víno

Vyskúšajte recepty na varené víno

Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia takmer na celom svete. Počas svojej dlhej histórie si smädní ľudia z rôznych častí sveta vykreovali veľké množstvo receptov. Nečudo, veď už  koncom 16. storočia boli v anglických novinách prvýkrát publikované recepty na varené víno. 


Príjemným zistením je, že varené víno môže mať aj pozitívny vplyv na zdravie.

 

Na sladenie sa najskôr používal med a neskôr aristokracia začala používať trstinový cukor. Koreniny zahrňovali napríklad aj živicu z borovice, figy, koriander a mätu. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov.

Dnes je to nápoj, ktorý nemusíme piť namiesto vody, ale má miesto v životoch mnohých Slovákov. Navodzuje tú správnu zimnú atmosféru.

Varené víno a vaše zdravie

  • Zlepšuje náladu, upokojuje nervový systém, podporuje dobrý spánok, eliminuje rôzne druhy bolestí, je to prírodné antidepresívum
  • Mierne zvyšuje krvný tlak, eliminuje vysoký cholesterol, prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
  • Má močopudné účinky, reguluje vodu v tele, prečisťuje obličky a aj močové cesty
  • Podporuje chuť do jedla, vylučovanie žlče, trávenie, pravidelné vyprázdňovanie
  • Podporuje krvotvorbu, mierne riedi krv, čistí cievy, prevencia vzniku anémie
  • Podporuje imunitný systém, prečisťuje organizmus, má antiseptické účinky, pôsobí ako prevencia chrípky a nádchy

Ak sa vám už zbiehajú slinky na šálku vareného vína, viacerí z vás majú určite aj odskúšaný recept. Základ je jednoduchý, stačí fľaša dobrého vína, koreniny, pre niektorých aj sladidlo v podobe cukru alebo medu.

 

Recepty na varené víno

Taktiež si môžete kúpiť rôzne koreninové zmesi alebo už hotové namiešané víno v rôznych baleniach. Pre tých, ktorí ale radi experimentujú a hľadajú nové chute, sme pripravili pár receptov na tému „Typicky slovenské“.

Pri kreovaní nových receptov sa medze nekladú, môžete napríklad použiť víno s výraznou aromatikou, ktoré výrazne ovplyvní výsledok, prípadne víno zo zvyškovým cukrom, taktiež víno biele červené ružové ale aj niektoré z ovocných vín dostupných na Slovensku. Ak máte radšej ostrejšie chute, môžete pridať aj niečo tvrdšie, osvedčili sa napríklad rum, ale aj rôzne ovocné destiláty.

Netreba ale zabúdať na to, že kvalitu výsledného produktu ovplyvňuje kvalita každej použitej suroviny a v neposlednom rade na to, že ak budete víno prihrievať na teplotu nad 70 °C zbytočne prichádzate o aromatické zložky a alkohol, ktoré sa odparia.

Biele varené víno

Víno dáme do hrnca, pridáme na malé kocky nakrájaný očistený ďumbier, limetkovú šťavu a med. Pomer surovín treba doladiť vyskúšaním počas prípravy. Niekto má rád výraznejšiu zázvorovú chuť, niekto skôr sladšiu medovú. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Podávame v porcelánovej šálke ozdobené sušeným zázvorom a plátkom sušenej limetky.

Ružové varené víno

Víno dáme do hrnca, pridáme pár kúskov jahôd so šťavou, mrazené maliny a čučoriedky, trochu citrónovej šťavy, objem pridanej šťavy závisí od toho ako sladko ma pôsobiť hotové víno. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Servírujeme v sklenej šálke ozdobené lístkami mäty zastreknuté citrónovou kôrou.

Ríbezľové varené víno

  • Fľaša ríbezľového vína
  • Spiced rum
  • Citrónová šťava
  • Pomarančová šťava alebo džús
  • Čerstvý tymian
  • Zmes korenia na varené víno (badián, škorica, klinčeky)

Víno dáme do hrnca, pridáme spiced rum (približne 0,2 l na fľašu vína). Potom pridáme citrónovú šťavu, pomarančovú stavu a koreniny, ohrejeme na 65-70 stupňov a na koniec pridáme vetvičku čerstvého tymianu. Ozdobíme plátkom čerstvého pomaranča. 

Červené varené víno

Víno dáme do hrnca, pridáme na menšie kúsky nakrájané sušené ovocie, pár lyžíc višňového kompótu aj so šťavou, cukor a korenie. Pomer cukru závisí od toho aké sladké chcete mať varené víno. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Servírujeme v nižšej porcelánovej šálke spolu s ovocím dozdobíme kúskom sušeného badiánu.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.