Doprava zadarmo nad 50 EUR Viac ako 300 000 fliaš a 2 500 druhov vína na sklade
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Ríbezľové víno má pozitívny vplyv na zdravie

Ríbezľové víno má pozitívny vplyv na zdravie

Pádár
Miluron

Vedeli ste, že ríbezľové víno je najpopulárnejším ovocným vínom v našich končinách? Prečítajte si ako vzniklo, prečo je zdravé a skúste si ho vyrobiť doma podľa nášho receptu. Objavte s nami sviežu a zdravú chuť ríbezláku. 


Ríbezľové víno obľubujú dámy, ale čoraz viac priaznivcov má aj medzi pánmi. 

 

Tradícia ríbezľového vína na Slovensku siaha na začiatok 20. storočia. Začala sa písať na Devíne, ktorý bol vyhlásenou vinárskou oblasťou. Avšak koncom 19. storočia ho, tak ako zvyšok Slovenska aj Európy, zasiahla choroba viniča fyloxéra, ktorá zničila takmer všetky vinohrady v oblasti. Práve vtedy sa na Devíne začali masívne vysádzať ríbezle. Ich hlavným odbytiskom bola Viedeň. Keď však v roku 1918 zatvorili hranice, ríbezlí bol na Devíne prebytok.

To sa stalo jedným z dôvodov, prečo sa Alois Sonntag v roku 1922 rozhodol založiť prvú veľkovýrobu tzv. „ríbezláku“. „Devínsky ríbezľák“, ako toto víno označovali na etiketách, sa stal súčasťou života Slovákov.

 

Vyzrievanie v sudoch

Ovocné vína sú vyrábané v množstve krajín na svete, prevažne tam, kde nemajú podmienky na pestovanie viniča. Napríklad ríbezľové víno vyrábajú krajiny ako Fínsko, Švajčiarsko, ale taktiež aj USA a Kanada.

Dnes sa výroba vína z čiernych ríbezlí rozrástla za hranice tradičného Devínu do rôznych kútov Slovenska. Azda najznámejší výrobca je firma Pereg z Modry, ale tiež Padár z Padároviec, Miluron z Bratislavy alebo Thebener z Devína.

Ponúkajú širokú škálu ríbezľových vín vyrobených z rôznych odrôd ríbezlí, (tradičné čierne,  červené, ale aj biele odrody) rôznymi výrobnými postupmi. Niektorí producenti vyrábajú vína podľa starých receptov a používajú tradičné postupy, niektorí práve naopak, využívajú najmodernejšie technológie. 

 

Je veľmi zdravé

Experimentuje sa s kupážovaním alebo zrením v dubovom sude. Možno práve pre rôznorodosť vyrábaných štýlov sa rozrástla základňa konzumentov.

Veď dnes nie je problém nájsť okrem tradičného sladkého vína z čiernych ríbezlí,  osviežujúci mok z červených, netradičný z bielych, ale aj vína vyzrievané v dubových sudoch, cuveé z viacerých odrôd alebo ,,suché´´ víno z čiernych ríbezlí.

Navyše okrem príjemného chuťového zážitku sú dnes už známe aj pozitívne vplyvy ríbezlí na zdravie. Sú napríklad výborným zdrojom vitamínov C, E a B, taktiež zdrojom draslíka, vlákniny a silným antioxidantom. Vedia nám pomôcť napríklad pri hnačkách alebo problémoch s močovými cestami.

Výroba ríbezľového vína doma

Ak patríte k ľudom, ktorí vo svojej záhrade pestujú ríbezle a občas ich nepoužijete všetky na výborný koláč prípadne džem, môžete si skúsiť vyrobiť ríbezľové víno doma. Budete na to potrebovať jednu nádobu s kvasným uzáverom, ideálne sklený demižón a trošku miesta v pivnici. Receptov existuje mnoho a je dôležité vybrať si podľa štýlu vína, ktoré chcete vyrobiť. Nám sa osvedčil tento:

  • 3l šťavy z čerstvých ríbezlí  (ideálna je kombinácia čiernych a červených )
  • 3l vody
  • 1kg cukru
  • Kvasinky
  • Živná soľ

 

Presný postup

Dokonalo zrelé ovocie, z ktorého sme odstránili nezrelé a zahnité kusy, prepláchneme v studenej vode a pomelieme, túto zmes odšťavíme pomocou textílie (ak vlastníte odšťavovač ste šťastný človek). Pomer červených a čiernych ríbezlí Vám pomôže ovplyvniť výsledný štýl a farbu vína, čierne sú intenzívnejšie v chuti, obsahujú menej kyselín a dodajú viac farby, červené dodávajú kyselinky.

Šťavu vždy vyskúšajte, budete mať predstavu koľko treba pridať vody a cukru, ak bude šťava výrazne kyslá bude potrebné pridať viac cukru aj vody, ak bude príjemná, môžete pridať menej vody aj cukru.

Šťavu vlejte do demižóna a doplňte cukor a vodu, je potrebné takto pripravenú zmes dôkladne premiešať a dosiahnuť teplotu cca 25 °C (pridaním teplej vody).

Kvasinky pripravte podľa zakúpeného druhu, niektoré je potrebné rozmiešať v prevarenom cukrovom roztoku, niektoré iba premiešať s čerstvou šťavou. Kvasinky kúpite vo vinárskych potrebách.

Živná soľ je výživa pre kvasinky, ktorú môžete ale nemusíte použiť avšak odporúča sa.

Takto pripravené kvasinky pridáme do demižóna a premiešame, demižón uzavrieme kvasnou zátkou a odložíme ideálne na tmavé miesto s teplotou okolo 20 °C.

Nastupuje obdobie ,,riadeného ničnerobenia´´ víno bude kvasiť cca 12 – 18 dní, v závislosti od podmienok.

Po dokvasení a usadení kvasničných kalov víno stáčame alebo filtrujeme. Stáčanie je proces, kedy z demižóna v ktorom víno kvasilo, odčerpáme pomocou samospádu a hadičky číre víno, tak aby usadenina ostala na dne. Prípadne môžeme použiť jemnú tkaninu, cez ktorú dané víno budeme filtrovať.

Číre víno uskladnite v sklených fľašiach uzatvorených korkovou zátkou na tmavom, chladnom mieste. Ideálne je ho nechať odstáť aspoň 2 mesiace avšak môžete aj dlhšie. Takto odložené víno vyzrie, zjemnie a stane sa príjemnejším.

Doma vyrobené víno bude výborným doplnkom k domácemu ríbezľovému koláču, lievancom, palacinkám s ríbezľovým džemom alebo len tak na spríjemnenie večera. Na zdravie priatelia.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.