Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Šťavnatý pomarančový koláč - RECEPT a tip na víno
Potešte rodinu sladkým a dokonale zladeným prekvapením.
Pripravili sme pre vás recept na šťavnatý pomarančový koláč, ktorý odporúčame podávať so španielskym sherry Cosecha z vinárstva Ximenéz-Spínola.
Recept na šťavnatý pomarančový koláč
Čas prípravy: 30 minút, počet porcií: 12 ks (plech 25x30 cm)
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup - pomaranče
Najskôr (najlepšie deň vopred) uvaríme 2 pomaranče aj so šupkou. Pomaranče v bio kvalite umyjeme, vložíme do menšieho hrnca, zalejeme vriacou vodou a varíme 2 hodiny, vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nakrájame nadrobno aj s kôrou, vyberieme zrniečka a rozmixujeme na kašu.
Postup - Korpus
1. Rúru vyhrejeme na 170 °C, menší plech (25 x 30 cm) vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom a posypeme mandľovou múkou.
2. Celé vajcia s cukrom šľaháme v robote cca 10 minút, kým nadobudnú štruktúru krému a zväčšia objem. Potom pridáme pomarančovú zmes, šľaháme cca 1 minútu, zľahka stierkou vmiešame mandľovú múku zmiešanú s práškom do pečiva.
3. Vylejeme na plech a pečieme pri 170 °C cca 40 minút, skúsime špajdľou, či je korpus hotový. Upečený korpus vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
4. Pokiaľ sa pečie koláč, pripravíme si sirup. Z pomaranča nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu a pridáme lyžicu likéru, ja som použila mandľový. Všetko spolu zmiešame.
5. Upečený koláčik vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus opatrne preklopíme na čistý papier, stiahneme papier na pečenie.
6. Vychladnutý koláč popicháme špajdľou a opatrne natierame štetcom alebo lyžicou. Dávame pozor, aby nebol pri veľmi mokrý. Koláčik môžeme ozdobiť nastrúhanou pomarančovou kôrou a nasekanými pistáciami.
Someliérka odporúča vhodné víno
Šťavnatý pomarančový koláč je typickým sladkým dezertom Španielska. Ku koláču s výraznou pomarančovou chuťou sa skvele hodí sladké, ovocné sherry. Skutočne vyvážená chuť od začiatku do konca.
Odporúčanie someliérky:
Ximénez-Spínola Cosecha 2019
Ďalšia nefortifikovaná rarita od rodiny Zarzana. Hrozno odrody PX sa pozbiera a niekoľko dni sa suší na špeciálnych rohožiach priamo vo vinohrade, čiastočne tienené vinicami. Na základe toho si zachováva potrebnú sviežosť a zároveň získava koncentráciu.
Fermentuje a zreje rok v malých francúzskych dubových sudoch. Produkcia je veľmi malá, z jednej tony hrozna sa získa len 200 litrov vína. Potenciál na archiváciu - neobmedzený. Ovocná esencia s francúzskym šarmom a eleganciou. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Ximenéz Spínola
Jedna z najmenších bodegas v Jereze, ktorá sa zameriava na odrodu Pedro Ximénez. Vinárstvo založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola. V súčasnosti vinárstvo vedie José Antonio Zarzana. Hospodária na 16 ha vinohradov v organickom režime.
Pestujú len odrodu PX, ktorá sa pomaly vytráca z oblasti. Filozofiou je ponúkať klientom mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácii. Výroba vín je obmedzená a každá fľaša má svoje číslo, čo ju robí jedinečnou a zároveň zaručuje kvalitu a excelentnosť jej obsahu. Ximénez-Spínola suší väčšinu hrozna na slnku), bobule strácajú po ceste asi 70% hmotnosti. Vinárstvo používa na zrenie svojich vín iba 225 litrové dubové sudy.
Ďalšie články

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet