Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Spoznajte regióny a odrody Champagne
Región Champagne patrí najsevernejšie apelácie vo Francúzsku. Napriek tomu región Champagne práve profituje z chladnejších klimatických podmienok, ktoré zabezpečujú dostatok acidity v základných vínach. Tak potrebnej pre vinifikáciu a vyzrievanie.
Dôležitým prvkom oblasti je pôda. Kriedová pôda s vysokým obsahom vápenatých zložiek sa v Champagne tvorila pred 30 miliónmi rokov. Podobnú nájdeme aj v Anglickom Doveri. Portlandský, jurský alebo kimeridžský vápenec s množstvom fosílii dostatočne zadržiava vlahu, navyše dobre akumuluje slnečné lúče. Vinič v regióne pestovali už Rímania (50 p.n.l.). Oficiálny dokument upravujúci oblasť bol prijatý už v roku 800.
Oblasť disponuje vyše 34 000 ha vinohradov. Ich výmera každoročne stúpa. Ročná produkcia je približne 309 miliónov fliaš ročne (údaj z r. 2012). V 324 obciach nájdeme 43 Premier Cru a 17 Grand Cru klasifikovaných vinohradov. Priemerná teplota oblasti je 10,6°C. Ročný úhrn zrážok predstavuje 662 mm. Oblasť bola zákonom definovaná už v roku 1927 – Vin Originaire de la Champagne Viticole.

Klasifikácia Champagne
Región Champagne sa rozdeľuje na 5 základných oblastí: Montagne de Reims, Valle de la Marne, Côtes des Blancs, Côtes de Sézanne a Côtes des Bar (Aube). Každá jedinečná svojou mikroklímou a pôdou. Pokiaľ v Marne dominuje Pinot Meunier, tak v Blancs zase Chardonnay. V Aube je to Pinot Noir. Tým to však nekončí, rozdiely v kvalite pôdy (s tým súvisiace ceny vinohradov a hrozna) existujú aj v rámci jednotlivých obcí. Chouilly (Côtes des Blancs) nemôže a nebude nikdy tak cenené ako napr. Cramant.
Klasifikácia jednotlivých vinohradov (posledná v 1985) definuje kvalitu a bonitu hrozna (aj pôdy). Zhodnocuje a prerozdeľuje možný úspech vín na trhu. Avšak automaticky nepriznáva kvalitu vín. Najvyšší rating, teda 100%, majú vinice Grand Cru (Montagne -9, Marne -2 a Côtes de Blancs -6), s výnimkou Chouilly a Tour-sur-Marne. 90%-99% majú vinohrady kategórie Premier Cru (43), napr. Cuis, Dizy (Jacquesson), Vertu (Larmandier-Bernier). Neklasifikované majú rating 80-89%. Aj z nich však môžu pochádzať excelentné vína, napr. Vrigny od Egly-Ouriet.
Odrody Champagne
V regióne dominujú tri unikátne odrody. Najrozšírenejšia je Pinot Noir. Jedinečná odroda, z ktorej sa vyrábajú tie najkomplexnejšie vína sveta.
Len v Champagne je registrovaných viac ako 100 klonov. Druhou najpopulárnejšou je Pinot Meunier. Senzibilná odroda citlivá na mráz as odlišným vedením (Vallé de la Marne) vo vinohradoch. Jedným z "advokátov" je aj fenomenálny Krug.
Hoci je to Chardonnay, ktorého charakter z Burgundska kopíruje polovica sveta. V oblasti sa pestujú ďalšie pozoruhodné odrody: Arbanne (napr. Moutard), Petit Meslier (napr. Jacquesson), Pinot Blanc či Fromentau (Pinot Gris). V minulosti bola populárna aj odroda Gamay, ktorej vysádzanie sa v polovici 20. storočia zakázalo.
Dôležitým faktorom (aj pre budúcnosť, hlavne z hľadiska rovnomernej kvality a štýlu základných vín) je ročník. Pokiaľ bola fľaša skladovaná v optimálnych podmienkach, nie je výnimkou, že bude v dobrej kondícii aj po 100 rokoch. Z pohľadu vývoja je Champagne jedno z najvhodnejších vín na archiváciu. Jednou z príčin je, že nie všetky základné vína podstupujú jablčno-mliečnu fermentáciu. Výnimočné ročníky v Champagne po 2. svetovej vojne sú: 2009, 2008, 2002, 1996, 1990, 1988, 1982, 1979, 1976, 1966, 1964, 1961, 195 1947, Podmienkou je, že uvedený ročník sa musí na 100% zhodovať s deklraovaným na etikete.
.jpg)

Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.