offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ružové víno nielen pre dámy

Ružové víno nielen pre dámy

Popularita ružových vín tvz. ,roséʼ v posledných rokoch u nás prudko stúpa a získava si čoraz viac priaznivcov (konzumentov). Ich kvalita zavádzaním nových moderných technológií do praxe sa postupne zvýšila a dnes na Slovensku neexistuje vinár, ktorý by sa o výrobu ružového vína aspoň raz nepokúsil.


Svieže, ľahko piteľné, ovocné a správne vychladené rosé sa vynikajúco snúbi s grilovanými rybami, plodmi mora, hydinou, k šalátom, cestovinám alebo aj k jahňaciemu a teľaciemu mäsu. Ružové víno je vhodné ako aperitív a taktiež ho môžeme servírovať k  hlavnému jedlu. Taktiež sa z neho dajú pripraviť miešané nápoje alebo drinky.

Výroba ružového vína

Ružové vína nepatria ani k červeným ani k bielym, sú špecifické. Vyrábajú sa výhradne z modrých odrôd. Rmut nakváša niekoľko hodín, maceruje. Do muštu sa zo šupiek uvoľňujú farbivá, taníny a aromatické látky. Takto pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov, kde prebieha ďalšia fermentácia. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch.

Doménou najlepších ružových vín je Francúzsko. Na výrobu sa používajú nasledujúce odrody: Grenache, Cinsaut, Syrah, Mouvedre, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir....Vyhlásenou apeláciou je Tavel AOC (južná Rhôna). Kvalitné ružové vína nájdeme tiež v apelácii Anjou (údolie Loiry) a Côtes de Provence. V oblasti Champagne majú ružové vína zvláštne postavenie. Vyrábajú sa dvoma spôsobmi. Samotokom rmutu odrôd Pinot Noir Chardonnay a Pinot Meunier alebo asamblážou (sceľovaním).

Ružové vína - ,roséčkaʼ môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku je to Rosato, ktoré sa vyrába z odrody Sangiovese, v Španielsku Rosado z oblasti Riojy Navary, ktoré pochádza z odrôd Garnacha Tempranilla. Vynikajúce rosé sa vyrábajú aj v krajinách Nového Sveta – Argentína Austrália. V Spojených štátoch sa využívajú najmä odrody Merlot Zinfandel.

našich zemepisných šírkach sa používajú na výrobu ružových vín nasledujúce odrody: Zweigeltrebe, Frankovka modrá, SvätovavrineckéCabernet Sauvignon. Ich kvalita sa postupne zvyšuje, čoho dôkazom sú ocenenia z významných medzinárodných súťažiach.

Farba, vôňa a chuť

Farebné spektrum ružových vín je veľmi rozmanité a je ovplyvnené viacerými faktormi. Intenzita a odtieň farby závisia najmä od odrody a od spôsobu spracovania bobúľ hrozna. Pomletie alebo lisovanie celých bobúľ, dĺžka a spôsob macerácie a teplota – to všetko vplýva na senzorické vlastnosti výsledného vína.

Nevhodným uložením sa môže stať, že farba vína sa môže zmeniť na tehlovú a časom sa začnú objavovať hnedý odtieň, ktorý je typickým prejavom oxidácie vína. Farebná škála rosé vín je širokospektrálna: šedo ružová, ružová, telovo ružová, pivoňkovo ružová, pomarančovo ružová, bledo červená, marhuľovo ružová, lososovo ružová, tehlovo ružová, cibuľovo ružová, hnedoružová až oranžová. Pre bežného konzumenta je atraktívnejšia tmavšia farba vína, pretože si myslí, tým má víno intenzívnejšiu vôňu a chuť.

Najmä triesloviny, ktoré sa uvoľňujú spolu s farbou, dodávajú vínu štruktúru a telo. Väčšinou ružové vína konzumujeme mladé. Tomu by mala zodpovedať vôňa a chuť, ktorá by mala byť šťavnatá, svieža, plná ovocných a kvetinových tónov, doplnená príjemnou smotanovo korenistou dlhou dochuťou. Ružové vína môžu byť suché, polosuché a polosladké až sladké. O rosé sa hovorí, že je to víno mladých a obľubujú ho najmä ženy, ale aj muži majú v súčasnosti kladný vzťah k ružovému vínu.

Charakteristické vône a chute ružových vín sú: jahody, maliny, čierna a červená ríbezľa, hrozno, egreše, jarabina, ostružiny, čučoriedky, brusnice, marhule, nektarinky, višne, čerešne, slivky, ruže, ibištek... Mýtus, že iba mladé ružové vína sú najlepšie, už našťastie neplatí. Ružové vína môžu vyzrievať aj niekoľko rokov, hlavne tie z Francúzska.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.