Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

Ročník 2023 slovami slovenských vinohradníkov a vinárov
Ročník 2023 preveril našich vinohradníkov. Potrápilo ich hlavne počasie. Teplo a veľa zrážok spôsobilo vysoký tlak chorôb, najmä perenospóry, múčnatky, ale objavila sa aj biela hniloba. Potvrdilo sa, aká dôležitá je poloha vinohradov, odrodová skladba, ale hlavne veľká starostlivosť vinohradníka o vinič. Vinohrady v ekologickom režime ľahšie odolali nástrahám počasia. I keď úroda bude podľa slov slovenských vinohradníkov a vinárov nižšia, ale o to kvalitnejšia.
Vinárstvo Nichta / Jakub Nichta
„Vzhľadom na komplikované počasie počas kvitnutia a v priebehu mesiaca jún, počítame s nižšou úrodou u niektorých odrôd, v porovnaní s ostatnými rokmi. Na druhej strane s ukazujúcou sa kvalitou hrozna sme veľmi spokojní. Opäť sa nám potvrdilo, že odrody, ktoré do nášho regiónu patria, si dokážu poradiť aj s náročnejším vinohradníckym rokom. Rizling vlašský, Tramín červený, Rizling rýnsky, Veltlín zelený alebo Frankovka vyzerajú veľmi sľubne. Zber sme v našom vinárstve začali v stredu 6. septembra vo vinohrade Močiarno. Oberali sme odrodu Devín s výbornými parametrami - 22° NM a 7 gramami kyselín. Veríme, že z neho bude výborný suchý zástupca v našom produktovom rade Terroir“.
TIP na víno: Nichta Terroir Devín Močiarno 2022
Vinárstvo Ostrožovič / Jaroslav Ostrožovič
„Ročník 2023 je pre vinohrady veľmi problematický. Extrémne mokrá jar a chladné počasie spôsobilo oneskorené kvitnutie o 7 až 10 dní. Leto bolo v znamení striedania častých zrážok s vysokými teplotami a vysokou vzdušnou vlhkosťou. To spôsobilo silný tlak chorôb najmä perenospóry, múčnatky, neskôr aj bielej hniloby. Celé leto nás ohrozovala hrozba krupobitia, ktoré sa našim viniciam, našťastie, ako zázrakom vyhlo. To znova potvrdzuje vynikajúce polohy našich vinohradov.
Pri dozrievaní sa začala objavovať botrytída. Včasnou ochranou a denno- dennou kontrolou vo vinohradoch sa nám úrodu podarilo uchrániť. Kvalita hrozna vyzerá veľmi dobre, predpoklad je o 10-15 % nižší výnos. Na cibéby si budeme musieť počkať, uvidíme čím nás počasie prekvapí, nakoľko príroda je mocná. U nás na Tokaji oberačky pomaličky začínajú a budú trvať do neskorého októbra až novembra“.
TIP na víno: Ostrožovič Tokajský výber 4-putňový 2003
Vinárstvo Víno od Francúza Papillon / Darina a David Papillon
„Náš vinohrad nemal stres ako minulý rok, keď boli horúčavy. Bolo síce teplo, ale aj pravidelne pršalo. Na druhej strane bol tlak na choroby, pretože z tepla a zrážok vznikalo veľa vlhkosti. Odroda Devín je citlivá na choroby, ale keď je vysadený na dobrom mieste a v dobrých podmienkach – svah, vietor, chudobná pôda – tak to zvláda dobre. My sme necítili tlak na choroby, striekali sme, kedy sme potrebovali (samozrejme len kontaktné postreky pre ekologické poľnohospodárstvo – síra, meď).
V Deviči stále prefukuje, čo znižuje vlhkosť. Hrozno sme oberali 2. 9. 2023 a bolo pekné, zdravé. Momentálne máme vylisovaných 500 litrov. Fermentácia ide spontánne a plynule rýchlo. Nič nepridávame a na druhý deň po lisovaní už Devín divoko fermentoval. Víno pôjde to do 500 litrového sudu Stockinger a v 2025 sa môžeme tešiť, že ho ochutnáte i vy“.
TIP na víno: Papillon Víno od Francúza Pinot Gris, BIO 2019
Vinárstvo Mrva & Stanko / Vladimír Mrva
„Ročník 2023 bol poznačený v štádiu kvitnutia viniča silným infekčným tlakom hubovitých chorôb, hlavne perenospóry. Nie všetci vinohradníci dokázali túto situáciu zvládnuť, preto bude na Slovensku o približne 30% nižšia úroda. Vzhľadom k tomu, že už prebieha zber hrozna, máme prvé analytické hodnoty. Môžeme skonštatovať, že aj napriek nižšej úrode, bude kvalita veľmi dobrá. Nechcem však predbiehať, nakoľko so zberom len začíname. Avšak, ak počas jesene vydrží priaznivé počasie, všetko nasvedčuje tomu, že tento ročník bude kvalitný“.
TIP na víno: Mrva & Stanko Veltlínske zelené KRYO, Šenkvice 2022
Vinárstvo Fundus Regius / Barbora a Veronika Rakúsová
„Náš vinohrad Jaciková vinica je nútený si tento rok odpočinúť. Pre zachovanie kvality budeme musieť počkať na ďalší rok. Zdá sa, že klíma sa naozaj mení k extrému. Minuloročné obdobie bez akýchkoľvek zrážok tento rok vystriedal nezvyčajne vlhký júl. Suchý august už nedokázal zvrátiť tento trend.
Na jeseň máme pripravených pár pekných noviniek pre našich zákazníkov. Podarilo sa nám naplniť iskrivý Rizling rýnsky 2021 s nádhernou kyselinkou a extraktom.
Po niekoľkých rokoch sme vyrobili Cabernet Sauvignon v „ružovej“ verzii z ročníka 2022, ktorý vznikol spontánne, svojim vlastným prirodzeným procesom. Samozrejme nesmie chýbať i nový ročník nášho tradične kvetinovo korenistého Tramínu 2021“.
TIP na víno: Fundus Regius Tramín červený 2018
Ďalšie články

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.

Degustácia vína je viac než len ochutnávanie. Je to zážitok, ktorý vám pomôže lepšie porozumieť vínu. Či už ste laik alebo sa hlbšie zaujímate o víno, tento článok vás krok za krokom naučí, ako správne víno degustovať.

Prosecco je samo o sebe dokonalým letným spoločníkom – svieže, ľahké s jemnými bublinkami. No keď ho spojíte s kvalitnými alkoholickými nápojmi, ovocím či bylinkami, vzniknú koktaily, ktoré vás prekvapia. Zabudnite na obligátne Hugo alebo Aperol Spritz, toto leto stavte na originálne kombinácie s Proseccom.
Inšpirujte sa receptmi na ďalšie koktaily na našom blogu.