Vo svete je toľko vinohradníckych oblastí, kde sa vyrába šumivé víno. Preto by sme sa nemali držať iba jednej. Poďme preskúmať víno s bublinkami z niekoľkých rôznych vinohradných oblastí a vzájomne ich porovnať.
Ročník 2021 z pohľadu slovenských a moravských vinárov
Podľa slov slovenských a moravských vinárov môžeme očakávať z ročníka 2021 svieže biele vína s kyselinkami a koncentrované červené vína. I keď počasie začiatkom roka nebolo príliš ideálne, chladné s množstvom zrážok, jeseň sa vinárom odmenila teplými a slnečnými dňami.
Prečítajte si ako naši a moravskí vinári hodnotia ročník 2021.
Vinárstvo Fundus Regius / Barbora Rakúsová
Ročník 2021 nám priniesol vynikajúcu úrodu, za čo sme nesmierne vďační. Vďaka veľmi suchému počasiu v lete vinič nebol vystavený takému náporu chorôb ako v roku 2020.
Zaťažkávajúcou skúškou bolo pre nás veľmi silné krupobitie v prvej polovici júla, ktoré zasiahlo najmä Tramín červený. Po rýchlom postreku bio prostriedkom zo žihľavy sa napadnuté bobule hrozna vysušili a vinič sa spamätal, strapce rástli ďalej.
V septembri sme mali z neho krásnu úrodu s cukornatosťou až 24 stupňov. September a október boli veľmi slnečné s minimom zrážok.
Vďaka tomu hrozno vydržalo až do dnešných dní v bezchybnej kvalite. Koncom októbra sme obrali väčšiu časť Cabernetu s cukornatosťou až 26 stupňov.
Vinárstvo Mrva & Stanko / Vladimír Mrva
Hodnotiť ročník 2021 takto skoro po zbere hrozna by bolo trochu trúfalé. No napriek tomu, všetko nasvedčuje tomu, že budeme hovoriť o veľmi dobrom či nadpriemernom ročníku. Za výnimočný ročník sa považuje taký, ktorý je priaznivý aj pre výrobu bielych, ružových i červených vín.
I keď jar bola pomerne chladná, celá vegetácia bola posunutá, veľkú úlohu zohralo krásne slnečné počasie na jeseň. Prišlo babie leto a minimálne množstvo zrážok, čo spôsobilo, že hrozno dokonale dozrelo. Zachovalo si pomerne vyšší obsah kyselín. Vína budú mať výrazný aromatický profil a budú to vína na dlhšie vyzrievanie.
Teplá, dlhá jeseň a babie leto spôsobilo, že sme ku koncu októbra zberali modré hrozno s cukornatosťou v kategórii výber z hrozna, čiže 24-25°NM. Dokonca Frankovka modrá mala cukornatosť 26,2° NM, čo už je kategória bobuľový výber. Všetko však potrebuje samozrejme čas a o ročníku ako takom, o jeho kvalite a výnimočnosti, budeme pravdepodobne hovoriť o niekoľko rokov. Nechajme sa prekvapiť.
Vinárstvo Ostrožovič / Jaroslav Ostrožovič
Čo sa týka ročníka 2021, v Tokaji bol veľmi dobrý. Bolo síce málo zrážok v priebehu celého roka, čo ovplyvnilo kvantitu vypestovaného hrozna. Všetky tri tokajské odrody boli v priebehu vegetácie v plnej sile, najmä Muškát žltý, ktorý je naozaj fantastický.
Kvalita oberaného hrozna bola od začiatku veľmi vysoká a cukornatosti dosahovali až 30 stupňov NM.
Máme ešte 2 hektáre vo vinici, je to poloha s vysokým podielom cibéb, takže z ročníka 2021 bude množstvo krásnych tokajských výberov.
Oproti minulému roku, ktorý bol veľmi daždivý, je ročník 2021 neporovnateľne lepší.
Vinařství Špalek / Marek Špalek
Tento rok bola zima dlhá a bohatá na zrážky. Vďaka tomu vinič rašil neskôr a toto počiatočné oneskorenie už nedohnal. Jar i leto boli naďalej v znamení častých zrážok a vinič sa tým pádom ocitol často vo veľkom tlaku hubových chorôb (pleseň).
Vzhľadom k tomu, že sme bio vinárstvo, tak sa nám i napriek veľkej snahe, niektoré odrody v dobrom zdravotnom stavu udržať nepodarilo. Odniesli si to predovšetkým burgundské odrody: Pinot Noir a Pinot Blanc. A tiež Tramín. Počas zberu sme museli výrazne selektovať. Všetko nakoniec zachránili jesenné mesiace september a október. Tie boli totiž neskutočne priaznivé. Teplé a suché. Slnko neustále svietilo. To nakoniec rozhodlo!
A ako to teda nakoniec dopadlo? Myslím, že môžeme hovoriť o mimoriadnom ročníku 2021. Vína majú peknú šťavnatú kyselinu, krásnu arómu a primeraný alkohol. Veltlínské zelené a Sauvignon, ktoré sme zbierali skôr, majú menej alkoholu a ostatné budú mať alkohol medzi 12,5 a 14%. Zber sme ukončili 1.11. odrodami Ryzlink rýnský (cukornatosť: 26°NM) a Cabernet Sauvignon (cukornatosť: 24°NM).
Vinařství Gurdau / Marek Sedláček
Tento rok sme boli vďační za nízke nočné teploty v priebehu celého vinobrania. Vďaka tomu hrozno dozrievalo postupne a zachovalo si tak vysokú aromatiku a výraznú kyselinu. Už teraz môžeme povedať, že vína z tohto ročníku budú krásne aromatické, šťavnaté a minerálne. Okrem tichých vín z tohtoročnej úrody pripravujeme tiež sekty a úplne prvýkrát i náš mušt. Za celý tým Gurdau môžem povedať, že tento ročník bol skutočne vydarený a výnimočný, odlišný od predchádzajúcich ročníkov.
Vinařství J.Stávek / Ján Stávek
Ročník 2021 považujem za vynikajúci, hlavne preto, že dobre podčiarkol charakter našich oblastí. Vína majú typickú moravskou ovocnosť, vďaka vyššej kyseline z dostatočných zrážok na jar, ale zároveň vďaka vysokým teplotám a slnku na začiatku septembra. Hrozno krásne dozrelo do dobrej cukornatosti. Vďaka babiemu letu sa dohnal posun troch týždňov, ktorý vznikol nízkymi teplotami na jar. Sme v bio produkcii, hrozno malo v roku 2021 perfektný zdravotný stav. Sečteno podtrženo, považujem to za ročník, ktorý bude vynikajúci k archivácii.
Ďalšie články
Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Keď prvýkrát ochutnáte nealkoholický gin, je to ako otvoriť dvere do paralelného vesmíru. Vaša ďalšia otázka je ako sa vyrába nealkoholický gin? Dodržiava sa pri výrobe rovnaký postup ako pri tradičnej výrobe ginu a alkohol sa potom jednoducho odstráni?