offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ročník 2021 z pohľadu slovenských a moravských vinárov

Ročník 2021 z pohľadu slovenských a moravských vinárov

Podľa slov slovenských a moravských vinárov môžeme očakávať z ročníka 2021 svieže biele vína s kyselinkami a koncentrované červené vína. I keď počasie začiatkom roka nebolo príliš ideálne, chladné s množstvom zrážok, jeseň sa vinárom odmenila teplými a slnečnými dňami.

Prečítajte si ako naši a moravskí vinári hodnotia ročník 2021.


Vinárstvo Fundus Regius / Barbora Rakúsová

Ročník 2021 nám priniesol vynikajúcu úrodu, za čo sme nesmierne vďační. Vďaka veľmi suchému počasiu v lete vinič nebol vystavený takému náporu chorôb ako v roku 2020.

Zaťažkávajúcou skúškou bolo pre nás veľmi silné krupobitie v prvej polovici júla, ktoré zasiahlo najmä Tramín červený. Po rýchlom  postreku bio prostriedkom zo žihľavy sa napadnuté bobule hrozna vysušili a vinič sa spamätal, strapce rástli ďalej.

V septembri sme mali z neho krásnu úrodu s cukornatosťou až 24 stupňov. September a október boli veľmi slnečné s minimom zrážok.

Vďaka tomu hrozno vydržalo až do dnešných dní v bezchybnej kvalite. Koncom októbra sme obrali väčšiu časť Cabernetu s cukornatosťou až 26 stupňov.

Vinárstvo Mrva & Stanko / Vladimír Mrva

Hodnotiť ročník 2021 takto skoro po zbere hrozna by bolo trochu trúfalé. No napriek tomu, všetko nasvedčuje tomu, že budeme hovoriť o veľmi dobrom či nadpriemernom ročníku. Za výnimočný ročník sa považuje taký, ktorý je priaznivý aj pre výrobu bielych, ružových i červených vín. 

I keď jar bola pomerne chladná, celá vegetácia bola posunutá, veľkú úlohu zohralo krásne slnečné počasie na jeseň. Prišlo babie leto a minimálne množstvo zrážok, čo spôsobilo, že hrozno dokonale dozrelo. Zachovalo si pomerne vyšší obsah kyselín. Vína budú mať výrazný aromatický profil a budú to vína na dlhšie vyzrievanie.

Teplá, dlhá jeseň a babie leto spôsobilo, že sme ku koncu októbra zberali modré hrozno s cukornatosťou v kategórii výber z hrozna, čiže 24-25°NM. Dokonca Frankovka modrá mala cukornatosť 26,2° NM, čo už je kategória bobuľový výber. Všetko však potrebuje samozrejme čas a o ročníku ako takom, o jeho kvalite a výnimočnosti, budeme pravdepodobne hovoriť o niekoľko rokov. Nechajme sa prekvapiť. 

 

Vinárstvo Ostrožovič / Jaroslav Ostrožovič

Čo sa týka ročníka 2021, v Tokaji bol veľmi dobrý. Bolo síce málo zrážok v priebehu celého roka, čo ovplyvnilo kvantitu vypestovaného hrozna. Všetky tri tokajské odrody boli v priebehu vegetácie v plnej sile, najmä Muškát žltý, ktorý je naozaj fantastický. 

Kvalita oberaného hrozna bola od začiatku veľmi vysoká a cukornatosti dosahovali až 30 stupňov NM.

Máme ešte 2 hektáre vo vinici, je to poloha s vysokým podielom cibéb, takže z ročníka 2021 bude množstvo krásnych tokajských výberov.

Oproti minulému roku, ktorý bol veľmi daždivý, je ročník 2021 neporovnateľne lepší.

Vinařství Špalek / Marek Špalek

Tento rok bola zima dlhá a bohatá na zrážky. Vďaka tomu vinič rašil neskôr a toto počiatočné oneskorenie už nedohnal.  Jar i leto boli naďalej v znamení častých zrážok a vinič sa tým pádom ocitol často vo veľkom tlaku hubových chorôb (pleseň).

Vzhľadom k tomu, že sme bio vinárstvo, tak sa nám i napriek veľkej snahe, niektoré odrody v dobrom zdravotnom stavu udržať nepodarilo. Odniesli si to predovšetkým burgundské odrody: Pinot Noir a Pinot Blanc. A tiež Tramín. Počas zberu sme museli výrazne selektovať. Všetko nakoniec zachránili jesenné mesiace september a október. Tie boli totiž neskutočne priaznivé. Teplé a suché. Slnko neustále svietilo. To nakoniec rozhodlo! 

A ako to teda nakoniec dopadlo? Myslím, že môžeme hovoriť o mimoriadnom ročníku 2021. Vína majú peknú šťavnatú kyselinu, krásnu arómu a primeraný alkohol. Veltlínské zelené a Sauvignon, ktoré sme zbierali skôr, majú menej alkoholu a ostatné budú mať alkohol medzi 12,5 a 14%. Zber sme ukončili 1.11. odrodami Ryzlink rýnský (cukornatosť: 26°NM) a Cabernet Sauvignon (cukornatosť: 24°NM).

Vinařství Gurdau / Marek Sedláček

Tento rok sme boli vďační za nízke nočné teploty v priebehu celého vinobrania. Vďaka tomu hrozno dozrievalo postupne a zachovalo si tak vysokú aromatiku a výraznú kyselinu. Už teraz môžeme povedať, že vína z tohto ročníku budú krásne aromatické, šťavnaté a minerálne. Okrem tichých vín z tohtoročnej úrody pripravujeme tiež sekty a úplne prvýkrát i náš mušt. Za celý tým Gurdau môžem povedať, že tento ročník bol skutočne vydarený a výnimočný, odlišný od predchádzajúcich ročníkov.

Vinařství J.Stávek / Ján Stávek

Ročník 2021 považujem za vynikajúci, hlavne preto, že dobre podčiarkol charakter našich oblastí. Vína majú typickú moravskou ovocnosť, vďaka vyššej kyseline z dostatočných zrážok na jar, ale zároveň vďaka vysokým teplotám a slnku na začiatku septembra. Hrozno  krásne dozrelo do dobrej cukornatosti. Vďaka babiemu letu sa dohnal posun troch týždňov,  ktorý vznikol nízkymi teplotami na jar. Sme v bio produkcii, hrozno malo v roku 2021 perfektný zdravotný stav. Sečteno podtrženo, považujem to za ročník, ktorý bude vynikajúci k archivácii.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.