Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ročník 2021 z pohľadu slovenských a moravských vinárov
Podľa slov slovenských a moravských vinárov môžeme očakávať z ročníka 2021 svieže biele vína s kyselinkami a koncentrované červené vína. I keď počasie začiatkom roka nebolo príliš ideálne, chladné s množstvom zrážok, jeseň sa vinárom odmenila teplými a slnečnými dňami.
Prečítajte si ako naši a moravskí vinári hodnotia ročník 2021.
Vinárstvo Fundus Regius / Barbora Rakúsová
Ročník 2021 nám priniesol vynikajúcu úrodu, za čo sme nesmierne vďační. Vďaka veľmi suchému počasiu v lete vinič nebol vystavený takému náporu chorôb ako v roku 2020.
Zaťažkávajúcou skúškou bolo pre nás veľmi silné krupobitie v prvej polovici júla, ktoré zasiahlo najmä Tramín červený. Po rýchlom postreku bio prostriedkom zo žihľavy sa napadnuté bobule hrozna vysušili a vinič sa spamätal, strapce rástli ďalej.
V septembri sme mali z neho krásnu úrodu s cukornatosťou až 24 stupňov. September a október boli veľmi slnečné s minimom zrážok.
Vďaka tomu hrozno vydržalo až do dnešných dní v bezchybnej kvalite. Koncom októbra sme obrali väčšiu časť Cabernetu s cukornatosťou až 26 stupňov.
Vinárstvo Mrva & Stanko / Vladimír Mrva
Hodnotiť ročník 2021 takto skoro po zbere hrozna by bolo trochu trúfalé. No napriek tomu, všetko nasvedčuje tomu, že budeme hovoriť o veľmi dobrom či nadpriemernom ročníku. Za výnimočný ročník sa považuje taký, ktorý je priaznivý aj pre výrobu bielych, ružových i červených vín.
I keď jar bola pomerne chladná, celá vegetácia bola posunutá, veľkú úlohu zohralo krásne slnečné počasie na jeseň. Prišlo babie leto a minimálne množstvo zrážok, čo spôsobilo, že hrozno dokonale dozrelo. Zachovalo si pomerne vyšší obsah kyselín. Vína budú mať výrazný aromatický profil a budú to vína na dlhšie vyzrievanie.
Teplá, dlhá jeseň a babie leto spôsobilo, že sme ku koncu októbra zberali modré hrozno s cukornatosťou v kategórii výber z hrozna, čiže 24-25°NM. Dokonca Frankovka modrá mala cukornatosť 26,2° NM, čo už je kategória bobuľový výber. Všetko však potrebuje samozrejme čas a o ročníku ako takom, o jeho kvalite a výnimočnosti, budeme pravdepodobne hovoriť o niekoľko rokov. Nechajme sa prekvapiť.
Vinárstvo Ostrožovič / Jaroslav Ostrožovič
Čo sa týka ročníka 2021, v Tokaji bol veľmi dobrý. Bolo síce málo zrážok v priebehu celého roka, čo ovplyvnilo kvantitu vypestovaného hrozna. Všetky tri tokajské odrody boli v priebehu vegetácie v plnej sile, najmä Muškát žltý, ktorý je naozaj fantastický.
Kvalita oberaného hrozna bola od začiatku veľmi vysoká a cukornatosti dosahovali až 30 stupňov NM.
Máme ešte 2 hektáre vo vinici, je to poloha s vysokým podielom cibéb, takže z ročníka 2021 bude množstvo krásnych tokajských výberov.
Oproti minulému roku, ktorý bol veľmi daždivý, je ročník 2021 neporovnateľne lepší.
Vinařství Špalek / Marek Špalek
Tento rok bola zima dlhá a bohatá na zrážky. Vďaka tomu vinič rašil neskôr a toto počiatočné oneskorenie už nedohnal. Jar i leto boli naďalej v znamení častých zrážok a vinič sa tým pádom ocitol často vo veľkom tlaku hubových chorôb (pleseň).
Vzhľadom k tomu, že sme bio vinárstvo, tak sa nám i napriek veľkej snahe, niektoré odrody v dobrom zdravotnom stavu udržať nepodarilo. Odniesli si to predovšetkým burgundské odrody: Pinot Noir a Pinot Blanc. A tiež Tramín. Počas zberu sme museli výrazne selektovať. Všetko nakoniec zachránili jesenné mesiace september a október. Tie boli totiž neskutočne priaznivé. Teplé a suché. Slnko neustále svietilo. To nakoniec rozhodlo!
A ako to teda nakoniec dopadlo? Myslím, že môžeme hovoriť o mimoriadnom ročníku 2021. Vína majú peknú šťavnatú kyselinu, krásnu arómu a primeraný alkohol. Veltlínské zelené a Sauvignon, ktoré sme zbierali skôr, majú menej alkoholu a ostatné budú mať alkohol medzi 12,5 a 14%. Zber sme ukončili 1.11. odrodami Ryzlink rýnský (cukornatosť: 26°NM) a Cabernet Sauvignon (cukornatosť: 24°NM).
Vinařství Gurdau / Marek Sedláček
Tento rok sme boli vďační za nízke nočné teploty v priebehu celého vinobrania. Vďaka tomu hrozno dozrievalo postupne a zachovalo si tak vysokú aromatiku a výraznú kyselinu. Už teraz môžeme povedať, že vína z tohto ročníku budú krásne aromatické, šťavnaté a minerálne. Okrem tichých vín z tohtoročnej úrody pripravujeme tiež sekty a úplne prvýkrát i náš mušt. Za celý tým Gurdau môžem povedať, že tento ročník bol skutočne vydarený a výnimočný, odlišný od predchádzajúcich ročníkov.
Vinařství J.Stávek / Ján Stávek
Ročník 2021 považujem za vynikajúci, hlavne preto, že dobre podčiarkol charakter našich oblastí. Vína majú typickú moravskou ovocnosť, vďaka vyššej kyseline z dostatočných zrážok na jar, ale zároveň vďaka vysokým teplotám a slnku na začiatku septembra. Hrozno krásne dozrelo do dobrej cukornatosti. Vďaka babiemu letu sa dohnal posun troch týždňov, ktorý vznikol nízkymi teplotami na jar. Sme v bio produkcii, hrozno malo v roku 2021 perfektný zdravotný stav. Sečteno podtrženo, považujem to za ročník, ktorý bude vynikajúci k archivácii.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%