Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Report - Degustačná večera Clarence Dillon Wines v Elizabeth
Pod Trenčianskym hradom sa v príjemnej atmosfére hotela Elizabeth uskutočnila začiatkom mája degustačná večera s francúzskymi vínami Clarence Dillon Wines. Štvorchodové menu pripravil tím kuchyne pod vedením nového šéfkuchára Daniela Mareka. Vína predstavili spoločne Rastislav Šuták a Denisa Šutáková (WinePlanet), tiež somelier hotela Elizabeth Martin Pristaš, čerstvý držiteľ ocenenia Gurmán Award.
Clarence Dillon Wines je aj dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Negociantská spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Za vínami Clarendelle stojí člen rodiny Princ Luxemburský, ktorý túto značku vytvoril v roku 2002. S cieľom sprístupniť kvalitné vína z Bordeaux bez nutnosti čakať na ich vrchol roky. Treba uznať, že mu jeho zámer vyšiel dokonale.
Reštaurácia Elizabeth spája históriu a umenie rovnako ako vína Clarendelle. V tomto duchu sa niesol i celý večer.
Prvý chod divoký losos, červená repa, šťava z uhoriek. Losos bol 24-hodín marinovaný v šťave z červenej repy, vodky a korenia. K nemu bolo servírované víno Clarendelle Rosé 2021. Delikátne, ovocné a svieže Rosé s dominanciou Merlotu. Ochutnať ružové víno z Bordeaux je v podstate rarita. Víno zjemnilo výraznejšiu a príjemne slanú chuť marinovaného lososa. Výborná, svieža kombinácia jedla a vína, ktorá akcelerovala chuťové bunky na nasledujúci chod.
K druhému chodu hovädzí trhaný jazyk, velouté z pečených gaštanov, bylinková espuma sa nalievalo Clarendelle Rouge 2016, ktoré bolo servírované z 1,5l Magnum fľaše. Ročník 2016 bol v Bordeaux skvelý a dokazuje to i samotné víno. Má kasisovo ovocný prejav a integrované triesloviny. Tie si výborne poradili s pevnejšou textúrou hovädzieho jazyka. Krémovú chuť velouté z pečených gaštanov podporila elegancia a šťavnatosť vína. Výborná kombinácia.
K tretiemu chodu jahňacia kotletka, omáčka z pečených paprík, zelerové pyré, zemiakový konfit bolo podávané víno Château Trigant 2016 z oblasti Pessac-Léognan, ktoré patrí do portfólia Clarence Dillon Wines. Malý, rodinný vinohrad (2,5ha) v blízkosti Ch. Brown či Ch. Couhin produkuje klasicky štylizované vína, ktoré skvelo reflektujú terroir. Víno bolo pred podávaním dekatované do karafy. Klasický Pessac s ušľachtilou vôňou kôstkového ovocia a s jemne zemitým prejavom. 50% Merlotu a 50% Cabernetu. Víno vytvorilo harmonické spojenie s jahňacou kotletkou s dôrazom na chuť omáčky z pečených paprík. Zelerové pyré podčiarkla kyselinka a jemná textúra trieslovín. Tradičná a nadčasová kombinácia.
Zakončenie večere bolo naozaj francúzske. Kto čakal sladký záver, bol možno na začiatku možno sklamaný. Servírovaný bol totiž syrový slaný dezert v podobe panna cotty z olomouckých tvarúžkov, ozdobený ryžovým chipsom. Dezert bol servírovaný v sklenenom pohári. Aj tí, ktorí sa im vyhýbajú, boli nakoniec príjemne prekvapení. Panna cotte sekundovalo Clarendelle Blanc ročníka 2020. Citrusové ovocie, egreše a marhule. Svieža a zároveň krémová chuť s ovocným prejavom skvele doplnila chutný a zdržanlivo slaný „dezert“.
Po dlhšej prestávke pre podobné udalosti si tento večer v Elizabeth užívali všetci. Svoje kúsky „miešala“ aj dvojica hudobníkov v obsadení gitara a klávesy. Gitarista dokonca aj ako kuchár hotela! Tomu sa povie profesionálny prístup. Dúfame, že s degustačnými večermi v hoteli Elizabeth budeme pokračovať ďalej.
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				