Farba vám môže napovedať viac o víne, než si myslíte. Farba je prvá, čomu ľudia venujú svoju pozornosť pri víne. Pre mnohých konzumentov vína v osemdesiatych rokoch bola farba synonymom kvality. Hlboká, atramentová, nepriehľadná farba bola určite lepšia ako jasnejšia, granátová. Interpretácia farby je komplexná a je považovaná za rámec hodnotenia vína v závislosti od odrody.
![Najlepšie slovenské vína - Bott Frigyes](/www/thumbnails/blog-xs/vinarstvo-bott-frigyes_500xf1qmt1565771347.jpg)
Najlepšie slovenské vína - Bott Frigyes
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Ako štvrté sme navštívili rodinné vinárstvo Bott Frigyes.
![](/www/files/ckfiles/image/vinarstvo-Bott-Frigyes-bela-86-2.jpg)
Rodina je základ!
Viem, že v mnohých článkoch sa dočítate o rôznych rodinných firmách, ktoré sú niečím výnimočné, teraz vám však prinášam report o vinárovi, ktorého nadšenie a šikovnosť zmenili postoj mnohých ľudí k výrobe vína. Dnes je tento vinár sídliaci v Novej Stráži majiteľom niekoľkých hektárov viníc v známej lokalite Mužla. Tá sa preslávila odrodami ako Rizling rýnsky, Veltlínske zelené alebo Frankovka.
Frigyes a jeho manželka Zuzana si víno produkujú sami, v malej pivnici pod rodinným domom, kde tieto vína vyzrievajú pod ich každodennou kontrolou. Do kolobehu výroby vína sú zapojené aj ich tri deti, ktoré sú ešte mladé, ale veľmi pozorné. Neraz sa mi stalo, že ma pri návšteve tohto vínneho chrámu pozvali k rodinnému stolu s večerou alebo občerstvením. A už tu sa potvrdilo pravidlo, že dobrí ľudia jednoducho nemôžu vyrobiť zlé víno!
Elegancia na prvom mieste.
Svetom vína sa stále presadzujú modernejšie vína s výraznou aromatikou a jednoduchou ovocnou dochuťou. Pri vínach značky Bott Frigyes toto však nečakajte! V každom bielom a červenom víne sa doslova nachádza elegancia a noblesa. Prvým zaujímavým bodom je využitie tradičných odrôd, ktoré sa na južnom Slovensku bežne pestovali pred desiatkami rokov.
Sú to odrody ako Juhfark, Lipovina, Furmint, Rizling Vlašský alebo z červených Frankovka modrá či pomerne vymretá odroda Kadarka. Druhým dôležitým bodom je využitie dubových sudov na vyzrievanie bielych a červených vín. Tie sú neodmysliteľnou zložkou zrenia, ak chcete dosiahnuť komplexné a mohutné vína. Tretím a posledným bodom je dodržanie termínu Terroir, a tým pozdvihnutie lokality odkiaľ všetko hrozno pochádza, pretože ako Frigyes vraví: „Víno vzniká vo vinici a ja ho len nafľaškujem.“
Sláva za našimi hranicami
Len málo slovenských vinárov je tak slávnych za našimi hranicami ako Bott Frigyes. Milovníci vína si cestu k jeho vínam našli už v Rakúsku, Anglicku či v susednom Maďarsku. V poslednom menovanom Maďarsku, si jeho vína nevedia vynachváliť v obidvoch reštauráciách v Budapešti s hodnotením Michelinovej hviezdičky. Zo svetových osobností si jeho vína dokonca osobne vyžiadali pri svojej poslednej návšteve Budapešti manželia Brad Pitt a Angelina Jolie.
Ďalšie články
![Dom Pérignon - luxusné šampanské](/www/thumbnails/article-box/dom-1440x550_x250f1q80mt1739269548.jpg)
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.