Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Medailóniky z bravčovej panenky - RECEPT a tip na víno
Bravčová panenka patrí u nás k obľúbeným druhom mäsa. Avšak pripraviť ju tak, aby nebola vysušená, si vyžaduje už nejaké tie kuchárske zručnosti. Medailóniky z bravčovej panenky so zelenými fazuľkami obalenými v slaninke si môžete podľa Lenkinho receptu pripraviť na obed, či večeru. K nemu odporúčam dopriať si ovocný a hladký Pinot Noir z vinárstva Papillon – Víno od Francúza.
Bravčová panenka, zelené fazuľky obalené v slaninke
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Bravčovú panenku opláchneme a nakrájame na plátky s hrúbkou cca 3 cm. V miske si rozmiešame olej s horčicou, soľou, farebným mletým korením a pretlačeným cesnakom.
2. Nakrájané mäso dobre potrieme pripravenou zmesou a podľa možnosti ho necháme odstať (aspoň hodinku). Namarinované mäso vyberieme.
3. Medailóniky opekáme sprudka na rozohriatej grilovanej panvici s olejom. Po asi 6 minútach (podľa hrúbky mäsa), keď sú medailóniky z jednej strany opečené, obrátime ich.
4. Na panvicu pridáme maslo, stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť. Vznikne nám výpek.
5. Zelené fazuľky dáme variť do vriacej vody 6 minút. Potom ich vyberieme, necháme vychladnúť.
6. Asi 8 ks fazuliek zabalíme do plátku slaninky a opečieme v panvici na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Nakoniec ich dochutíme soľou a korením.
Servírovanie - Na tanier naservírujeme medailóniky, ktoré prelejeme výpekom a podávame so zelenými fazuľkami obalené v slaninke.
Zelená fazuľka je mladým, ešte nedozretým fazuľovým strukom. Obsahuje množstvo výživných látok, vďaka ktorým je skvelou prevenciou srdcovo-cievnych chorôb, rakoviny hrubého čreva a cukrovky. Vyniká tiež nízkym obsahom tukov a je výbornou dietetickou voľbou. Je zásobárňou vitamínu A, C, K, B6 a kyseliny listovej. Zelené fazuľky obsahujú antioxidanty, flavonoidy. Pomáhajú predchádzať vzniku krvných zrazenín a udržujú cievy v dobrej kondícii.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Výber vína k bravčovej panenke závisí od jej úpravy, s akou omáčkou a prílohou je servírovaná. Lenka pripravila medailóniky z bravčovej panenky jednoducho, aby zachovala jej prirodzenú chuť. Spolu so zelenými fazuľkami obalenými v slaninke. K tejto úprave panenky odporúčam ľahšie červené víno s pekným ovocným prejavom, hladkými tanínmi a sviežou kyselinkou, ktorá redukuje tuk zo slaninky. Tieto atribúty pre mňa spĺňa Pinot Noir z vinárstva Papillon.
Odporúčanie someliérky:
Papillon Víno od Francúza SYMPOSION Pinot Noir BIO 2019
Ľahké červené víno z odrody Pinot Noir s ovocným charakterom. 5 dní macerované na šupkách, remontáž a následne 10 mesiacov zrelo v sklolaminátovej nádobe. Nečírené, nefiltrované. Atraktívna vôňa zrelých záhradných jahôd a malín, byliniek, jemne zemitá. Chuť stredne plná, ovocná a hravá s hladkými tanínmi. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Papillon Víno od Francúza
V dedinke Devičie sídli malé, rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od Davidovho priezviska – Papillon (po francúzsky – motýľ ), bolo odvodené i logo, ktoré nájdete na každej etikete vína. Od roku 2019 je vinárstvo Papillon certifikované ako BIO. Výroba vína je sústredená priamo v areáli vinárstva.
Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie, bobule hrozna sa lisujú pomaly. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach. Okrem tichých vín vyrábajú i radu Bublinky. V blízkosti vinárstva sa nachádza obnovená tufová pivnica v tvare kríža so stálou teplotou. Vína vyzrievajú vo francúzskych dubových sudoch. Okrem červených i biele vína zrejú v sudoch. Dôležité je nájsť rovnováhu pri používaní nových a starších sudov.
Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.