Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Medailóniky z bravčovej panenky - RECEPT a tip na víno
Bravčová panenka patrí u nás k obľúbeným druhom mäsa. Avšak pripraviť ju tak, aby nebola vysušená, si vyžaduje už nejaké tie kuchárske zručnosti. Medailóniky z bravčovej panenky so zelenými fazuľkami obalenými v slaninke si môžete podľa Lenkinho receptu pripraviť na obed, či večeru. K nemu odporúčam dopriať si ovocný a hladký Pinot Noir z vinárstva Papillon – Víno od Francúza.
Bravčová panenka, zelené fazuľky obalené v slaninke
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Bravčovú panenku opláchneme a nakrájame na plátky s hrúbkou cca 3 cm. V miske si rozmiešame olej s horčicou, soľou, farebným mletým korením a pretlačeným cesnakom.
2. Nakrájané mäso dobre potrieme pripravenou zmesou a podľa možnosti ho necháme odstať (aspoň hodinku). Namarinované mäso vyberieme.
3. Medailóniky opekáme sprudka na rozohriatej grilovanej panvici s olejom. Po asi 6 minútach (podľa hrúbky mäsa), keď sú medailóniky z jednej strany opečené, obrátime ich.
4. Na panvicu pridáme maslo, stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť. Vznikne nám výpek.
5. Zelené fazuľky dáme variť do vriacej vody 6 minút. Potom ich vyberieme, necháme vychladnúť.
6. Asi 8 ks fazuliek zabalíme do plátku slaninky a opečieme v panvici na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Nakoniec ich dochutíme soľou a korením.
Servírovanie - Na tanier naservírujeme medailóniky, ktoré prelejeme výpekom a podávame so zelenými fazuľkami obalené v slaninke.
Zelená fazuľka je mladým, ešte nedozretým fazuľovým strukom. Obsahuje množstvo výživných látok, vďaka ktorým je skvelou prevenciou srdcovo-cievnych chorôb, rakoviny hrubého čreva a cukrovky. Vyniká tiež nízkym obsahom tukov a je výbornou dietetickou voľbou. Je zásobárňou vitamínu A, C, K, B6 a kyseliny listovej. Zelené fazuľky obsahujú antioxidanty, flavonoidy. Pomáhajú predchádzať vzniku krvných zrazenín a udržujú cievy v dobrej kondícii.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Výber vína k bravčovej panenke závisí od jej úpravy, s akou omáčkou a prílohou je servírovaná. Lenka pripravila medailóniky z bravčovej panenky jednoducho, aby zachovala jej prirodzenú chuť. Spolu so zelenými fazuľkami obalenými v slaninke. K tejto úprave panenky odporúčam ľahšie červené víno s pekným ovocným prejavom, hladkými tanínmi a sviežou kyselinkou, ktorá redukuje tuk zo slaninky. Tieto atribúty pre mňa spĺňa Pinot Noir z vinárstva Papillon.
Odporúčanie someliérky:
Papillon Víno od Francúza SYMPOSION Pinot Noir BIO 2019
Ľahké červené víno z odrody Pinot Noir s ovocným charakterom. 5 dní macerované na šupkách, remontáž a následne 10 mesiacov zrelo v sklolaminátovej nádobe. Nečírené, nefiltrované. Atraktívna vôňa zrelých záhradných jahôd a malín, byliniek, jemne zemitá. Chuť stredne plná, ovocná a hravá s hladkými tanínmi. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Papillon Víno od Francúza
V dedinke Devičie sídli malé, rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od Davidovho priezviska – Papillon (po francúzsky – motýľ ), bolo odvodené i logo, ktoré nájdete na každej etikete vína. Od roku 2019 je vinárstvo Papillon certifikované ako BIO. Výroba vína je sústredená priamo v areáli vinárstva.
Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie, bobule hrozna sa lisujú pomaly. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach. Okrem tichých vín vyrábajú i radu Bublinky. V blízkosti vinárstva sa nachádza obnovená tufová pivnica v tvare kríža so stálou teplotou. Vína vyzrievajú vo francúzskych dubových sudoch. Okrem červených i biele vína zrejú v sudoch. Dôležité je nájsť rovnováhu pri používaní nových a starších sudov.
Ďalšie články
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.