offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Medailóniky z bravčovej panenky -  RECEPT a tip na víno

Medailóniky z bravčovej panenky - RECEPT a tip na víno

Bravčová panenka patrí u nás k obľúbeným druhom mäsa. Avšak pripraviť ju tak, aby nebola vysušená, si vyžaduje už nejaké tie kuchárske zručnosti. Medailóniky z bravčovej panenky so zelenými fazuľkami obalenými v slaninke si môžete podľa Lenkinho receptu pripraviť na obed, či večeru. K nemu odporúčam dopriať si ovocný a hladký Pinot Noir z vinárstva Papillon – Víno od Francúza.


 

Bravčová panenka, zelené fazuľky obalené v slaninke

 

Čas prípravy: 30 min 

Počet porcií: 2  

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
500 g panenky
olivový olej 
dijonska horčica  
olivový olej
soľ
farebné korenie  
1 strúčik cesnaku
maslo 
300 g čerstvých zelených fazuliek 
6 ks plátkov slaniny 

Postup 

1. Bravčovú panenku opláchneme a nakrájame na plátky s hrúbkou cca 3 cm. V miske si rozmiešame olej s horčicou, soľou, farebným mletým korením a pretlačeným cesnakom.

2.  Nakrájané mäso dobre potrieme pripravenou zmesou a podľa možnosti ho necháme odstať (aspoň hodinku). Namarinované mäso vyberieme.

3.  Medailóniky opekáme sprudka na rozohriatej grilovanej panvici s olejom. Po asi 6 minútach (podľa hrúbky mäsa), keď sú medailóniky z jednej strany opečené, obrátime ich.

4.  Na panvicu pridáme maslo, stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť. Vznikne nám výpek.

5.  Zelené fazuľky dáme variť do vriacej vody 6 minút. Potom ich vyberieme, necháme vychladnúť.

6.  Asi 8 ks fazuliek zabalíme do plátku slaninky a opečieme v panvici na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Nakoniec ich dochutíme soľou a korením.

Servírovanie -  Na tanier naservírujeme medailóniky, ktoré prelejeme  výpekom a podávame so zelenými fazuľkami obalené v slaninke. 

Zelená fazuľka je mladým, ešte nedozretým fazuľovým strukom. Obsahuje množstvo výživných látok, vďaka ktorým je skvelou prevenciou srdcovo-cievnych chorôb, rakoviny hrubého čreva a cukrovky. Vyniká tiež nízkym obsahom tukov a je výbornou dietetickou voľbou. Je zásobárňou vitamínu A, C, K, B6 a kyseliny listovej. Zelené fazuľky obsahujú antioxidanty, flavonoidy. Pomáhajú predchádzať vzniku krvných zrazenín a udržujú cievy v dobrej kondícii.

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Výber vína k bravčovej panenke závisí od jej úpravy, s akou omáčkou a prílohou je servírovaná. Lenka pripravila medailóniky z bravčovej panenky jednoducho, aby zachovala jej prirodzenú chuť. Spolu so zelenými fazuľkami obalenými v slaninke. K tejto úprave panenky odporúčam ľahšie červené víno s pekným ovocným prejavom, hladkými tanínmi a sviežou kyselinkou, ktorá redukuje tuk zo slaninky. Tieto atribúty pre mňa spĺňa Pinot Noir z vinárstva Papillon. 

Odporúčanie someliérky:

Papillon Víno od Francúza SYMPOSION Pinot Noir BIO 2019 

Ľahké červené víno z odrody Pinot Noir s ovocným charakterom. 5 dní macerované na šupkách, remontáž a následne 10 mesiacov zrelo v sklolaminátovej nádobe. Nečírené, nefiltrované. Atraktívna vôňa zrelých záhradných jahôd a malín, byliniek, jemne zemitá. Chuť stredne plná, ovocná a hravá s hladkými tanínmi. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Papillon Víno od Francúza 

V dedinke Devičie sídli malé, rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od Davidovho priezviska – Papillon (po francúzsky – motýľ ), bolo odvodené i logo, ktoré nájdete na každej etikete vína. Od roku 2019 je vinárstvo Papillon certifikované ako BIO. Výroba vína je sústredená priamo v areáli vinárstva.

Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie, bobule hrozna sa lisujú pomaly. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach. Okrem tichých vín vyrábajú i radu Bublinky. V blízkosti vinárstva sa nachádza obnovená tufová pivnica v tvare kríža so stálou teplotou. Vína vyzrievajú vo francúzskych dubových sudoch. Okrem červených i biele vína zrejú v sudoch. Dôležité je nájsť rovnováhu pri používaní nových a starších sudov.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.