offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Malinový cheesecake a TIP Prosecco La Marca

Malinový cheesecake a TIP Prosecco La Marca

V našich záhradkách momentálne dozrieva bobuľové ovocie. Jahody a maliny sú ideálne k príprave ovocných dezertov. Lenka si pre vás pripravila lahodný malinový cheesecake s bielou čokoládou. K nemu odporúčam vyskúšať nové Prosecco Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze Dry z Larca Marca.


 

Malinový cheesecake s bielou čokoládou

 

Čas prípravy: 20 minút

Počet porcií: priemer formy 23 cm, počet porcii 12 ks

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Korpus
200 g sušienok 
80 g masla
Náplň
700 g nátierky z čerstvého syra 
200 g kyslej smotany
100 g trstinového cukru, (alebo podľa chuti)
200 g kvalitnej bielej čokolády
2 lyžičky mletej vanilky 
3 vajcia 
Malinové pyré 
200 g mrazených malín
100 ml vody
40 g cukru
1- 2 lyžičky zemiakového škrobu na zahustenie 
Na ozdobu 
čerstvé maliny
nasekané pistácie

Postup 

1.  Ako prvé si rozmixujeme sušienky. Pridáme maslo, ktoré má izbovú teplotu a vypracujeme cesto.

2.  Pripravíme si okrúhlu tortovú formu (priemer 23 cm ) a vyložíme papier na pečenie, ale iba spodok formy. Boky formy sú bez papiera, tie potrieme maslom.

3.  Vložíme sušienkový korpus a pekne uhladíme lyžicou. Rovnomerne pokryté, dáme na 10 minút pred piecť na 180° C . 

4.  Pripravíme si krémovú náplň. Bielu čokoládu opatrne rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

5.  V mixéri na nízke otáčky vyšľaháme syr s kyslou smotanou a cukrom do hladka. Opatrne vlejeme rozpustenú bielu čokoládu spolu s vanilkou.

6.  Nakoniec po jednom zašľaháme aj vajíčka. Krém nalejeme na predpečený korpus a uhladíme stierkou. Cheesecake pečieme vo vodnom kúpeli.  

7.  Obalíme formu alobalom , tak aby sa tam nedostala voda. Formu vložíme do hlbšieho pekáča a opatrne nalejeme teplú vodu do polovice formy. 

8.  Cheesecake pečieme pri teplote 150 C 55-60 min, stred by mal byť stuhnutý a len mierne sa chvieť, keď formou ľahko zatrasieme.

9. Potom ho necháme hodinu odpočívať vo vypnutej rúre a nakoniec niekoľko hodín vychladíme v chladničke. 

Na druhý deň si spravíme malinové pyré.

1.  Do rajnice dáme maliny, cukor a privedieme k varu. Ponorným mixérom rozmixujeme.

2.  Vo vode si zmiešame škrob a opatrne vylejeme do rajnice a miešame pokiaľ nám plnka jemne nezhustne.

3.  Necháme ju mierne vychladnúť a vylejeme na cheesecake.

4. Opäť ho vložíme do chladničky aspoň na 30 minút, pokiaľ nám plnka nestuhne. 

Servírovanie - Malinový cheesecake pomocou noža namočeného do horúcej vody nakrájame, ozdobíme malinami a nasekanými pistáciami. 
 

Maliny sú v našich záhradkách tak rozšírené ako jablká, hrušky alebo slivky. V našej zemepisnej šírke rastú divo v krovinách, na okrajoch svetlých lesov, popri cestách aj kultivovane v záhradkách. Obsiahnuté farbivo v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Z minerálnych látok obsahuje jód, mangán, železo, kremík, meď, horčík, zinok, vápnik a draslík. Z vitamínov obsahuje kyselina listová, kyselina pantoténová, niacín, vitamín A, vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B6, vitamín C, vitamín E. Plody, šťava a ďalšie produkty z nich sú cenné najmä pre obsah antioxidantov pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach. Maliny sú najlahodnejšie čerstvé, krátko po zbere. Môžeme z nich pripraviť sirup, lekvár, malinovú zmrzlinu či sorbet. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Bublinky sú ideálne na každú príležitosť. Prosecco s vyššou dozážou sa hodí  k širokej škále lahodných dezertov. Cheesecake je veľmi obľúbený dezert. Textúra tvarohového koláča sa výborne spája so sladším charakterom Prosecca Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze z  La Marca, ktoré je v kategórii Dry. Tajomstvo zladenia Prosecca s dezertom spočíva v dozáži. Čím sladší dezert, tým lepšie sa bude hodiť k sladším verziám Prosecca. K malinovému cheesecake s bielou čokoládou odporúčam La Marca Prosecco Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze Dry.

Odporúčanie someliérky:

La Marca Prosecco Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze Dry

Zber hrozna je ručný. Prvá fermentácia pri teplote 15°C počas 15-20 dní, nasleduje druhá fermentácia s použitím metódy Charmat pri teplote 14 °C. Intenzívna vôňa zeleného jablka, hrušky, marhule a ruže. Svieža, ovocná chuť so sladším záverom. Výborne sa kombinuje s dezertmi. Víno na eshope.

 

Vinárstvo La Marca

La Marca je jedným z najvýznamnejších talianskych výrobcov šumivého vína. Zastupuje 5 000 miestnych pestovateľov hrozna v regióne Veneto. Vinárstvo je pomenované podľa miesta svojho pôvodu, La Marca Trevigiana, ktorá sa nachádza v srdci provincie Treviso, medzi rovinami a kopcami oblastí Conegliano-Valdobbiadene.

Treviso, hlavné mesto Talianska pre Prosecco, sa nachádza len hodinu jazdy od Benátok, sa môže pochváliť výhľadom na Jadranské more na jednej strane a na Dolomity na druhej strane. Vlastní viac ako 15 000 hektárov viníc. Vo väčšine týchto vinohradov sa pestuje odroda Glera. La Marca dosiahla certifikáciu „Sustainable Winery“. Táto certifikácia je jednou z najkompletnejších, ktoré môže spoločnosť prijať, pretože je založená na integrovanom prístupe, ktorý spája ekonomické, environmentálne a sociálne aspekty.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.