Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Malbec = hviezda Argentíny
Odroda Malbec, známa svojou sýtou fialovou farbou a bohatou štruktúrou trieslovín, sa pestuje vo vinohradníckych oblastiach po celom svete, vrátane juhozápadného Francúzska a Bordeaux. Stal sa vlajkovou loďou Argentíny.
Oslavujeme Malbec Day 17. 4. - Malbec v akcii až -20%
Pôvod
História tejto odrody je hlboko zakorenená vo Francúzsku, kde zohrávala významnú úlohu v klasických zmesiach Bordeaux. Keďže sa hrozno v posledných rokoch stalo menej relevantným v Bordeaux, stala sa hviezdou v apelácii Cahors v juhozápadnom Francúzsku. Často sa označuje ako odroda, ktorá produkuje „čierne“ vína. TIPY na vína: Folie Rouge, Malbec 2020, Le Puy Emilien BIO 2018, Château du Cedre Le Cédre, Cahors, BIO 2019
Hľadanie domova v Argentíne
Malbec je momentálne najviac uznávaná pre svoju argentínsku produkciu, najmä v provincii Mendoza. S najväčšou výsadbou viniča na svete ponúka Argentína pestrú škálu štýlov od vín s plným telom a bohatosťou, ktoré sa nachádzajú v nižších nadmorských výškach, až po elegantnejšie, sviežejšie vyrábané vo vyšších nadmorských výškach.
Okrem toho sú tieto vína rozložené v širokom cenovom spektre, ktoré ponúka všetko od vín s vysokou hodnotou až po ultra prémiové určené pre ďalšie vyzrievanie vo fľašiach. TIPY na vína: Rutini Apartado Gran Malbec 2015, Mascota Vineyards Gran Mascota Malbec 2018
Veľkú časť úspechu Malbecu v Argentíne možno pripísať jedinečnému pestovateľskému prostrediu vo všetkých vinohradníckych oblastiach. Slnečné podmienky v meste Mendoza, ktoré odpočíva pod dažďovým tieňom z pohoria Ánd, tiež poskytujú výrobcom príležitosť praktizovať ekologické vinohradníctvo s malou hrozbou hniloby alebo plesní. Ale ako vo všetkých regiónoch, aj tu existujú určité výzvy, ktorým Mendoza čelí, vrátane letného krupobitia a jarných mrazov. Vo vinohrade možno prijať opatrenia na zvládnutie týchto problémov, ako je sieťovanie na ochranu viniča.
Argentínsky Malbec bol predtým vysadený v pergolovom systéme, miestne známy ako parral, aby chránil hrozno pred obrovským teplom pri zemi a poskytoval tieň. Vinič sa teraz primárne pestuje vertikálnym systémom Guyot, čo umožňuje modernejšie techniky manažmentu kvapkovej závlahy.
Podnebie a geografia
V rámci Mendozy majú vinohrady svoju vlastnú klímu a súbor pestovateľských podmienok, ktoré predstavujú širokú škálu. Stredná Mendoza je pre produkciu odrody Malbec historicky významná a sídli tu mnoho z najslávnejších výrobcov. Luján de Cuyo je známe výrobou niektorých z najlepších Malbecov. Väčšina z nich je vysadená v nadmorskej výške 900 až 1 100 metrov (2 950 – 3 610 stôp).
Ďalej na juhozápad a neďaleko Ánd sa tiež vyrába vysokokvalitné víno v malebnom údolí Uco. Tu sa nachádzajú jednyz najvyšších viníc v Mendoze, ktoré dosahujú nadmorskú výšku až 1 500 metrov – 2000 metrov. Vinič, ktorý sa tu pestuje, využíva slnečné dni, po ktorých nasledujú chladné noci. Tie pomáhajú zachovať v hrozne aciditu. TIPY na vína: Rutini Colección Malbec 2020, Alfa Crux BETA CRUX Corte 2017, Alfa Crux ALFA CRUX Corte 2016
Mimo Francúzska a Argentíny sa Malbec pestuje v Kalifornii, Austrálii a na Novom Zélande. Ochutnajte víno Villa Maria Private Bin Merlot – Malbec 2019.
Výroba a spracovanie
Hoci hrozno odrody Malbec má svoje vlastné, jedinečné vlastnosti, spôsob spracovania hrozna vo vinárstvach zohráva kľúčovú úlohu v konečnom štýle a kvalite vína. Tieto výrobné metódy môžu zahŕňať všetko od výberu miesta a riadenia výnosu až po metódu extrakcie a teplotu fermentácie, maceráciu po fermentácii až po vyzrievanie vína v dubových sudoch. Vinári v súčasnosti experimentujú s jemnejšou extrakciou, aby vytvorili elegantnejší štýl. S pokračujúcim skúmaním výrobných techník môžu spotrebitelia čoraz viac nájsť svetlejšie a kvetinovejšie štýly vín Malbec.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



.jpg)
.jpg)

