offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou - RECEPT a tip na víno

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou - RECEPT a tip na víno

Kačacie a husacie hody majú na Slovensku dlhú tradíciu. Pečenú kačku s kapustou a zemiakovými lokšami postupne v  gastronómii nahrádzajú modernejšie úpravy tohto klasického jedla.

Lenka pre vás pripravila zaujímavú kombináciu. Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom. K pokrmu som vybrala lahodnú Frankovku z moravského vinárstva J. Stávek.


 

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom 

Čas prípravy: 1,5 hodíny, počet porcií: 2 porcie

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
2 ks kačacie prsia
soľ
čierne mleté korenie
 
Brusnicová omáčka
300 g brusnice (čerstvé alebo mrazené)
100 ml vody
100 g cukor trstinový
150 ml červené víno 
2 x lyžice sójovej omáčky
2x plné lyžice brusnicového džemu 
mleté čierne korenie
 
Batátové pyré s paštrnákom 
2x väčšie batáty  
1x väčší paštrnák alebo 2 menšie 
soľ
mleté čierne korenie
maslo
50 ml sladká smotana
bylinky na dekoráciu 

 

POSTUP

1.  Kačacie prsia  umyjeme a dobre vysušíme v papierovej utierke. Narežeme kožu ostrým nožom do tvaru mriežky.  Dávame pozor, aby sme nezarezali do kačacieho mäsa.

2.  Prsia z oboch strán osolíme, okoreníme a necháme postáť zhruba 10 minút.

3.  Potom ich sprudka opekáme na suchej panvici na strane s kožou (približne 7-8minút), kým koža nepustí tuk a mierne zhnedne.

4.  Otočíme na druhú stranu. Keď prsia  získajú zlatohnedú farbu, preložíme do zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút.

5. Hotové kačacie prsia prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.

Brusnicová omáčka - Cukor s vodou necháme zovrieť. Do takto vzniknutého sirupu pridáme brusnice. Znížime teplotu a varíme ďalších približne 20 minút. Následne pridáme džem, sójovú omáčku, čierne mleté korenie  a podlejeme červeným vínom. Miešame až kým nám omáčka nezhustne na požadovanú konzistenciu. Potom odstavíme. 

Batátové pyré s paštrnákom - Batáty a paštrnák očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody domäkka. Uvarené batáty s paštrnákom rozmixujeme s kúskom masla a sladkou smotanou na hladký krém. 

Servírovanie - Na tanier naservírujeme batátové pyré, položíme kačacie prsia nakrájané na plátky, ktoré v reze osolíme a okoreníme. Prelejeme  brusnicovou omáčkou a ozdobíme s bylinkami. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou s batátovým pyré a paštrnákom si žiadajú červené víno, ktoré má ovocný základ, triesloviny a kyselinku. Víno, ktoré bolo šetrne školené v dubových sudoch tak, aby neprekrylo ovocnú textúru. Kyselinka zredukuje tuk kačky a vytvorí skvelú harmóniu k sladšej chuti pyré a k ovocnej brusnicovej omáčke. Preto ku kačacím prsiam s brusnicovou omáčkou a pyré odporúčam Frankovku VOC 2018 z vinárstva Ján Stávek, ktorá spĺňa uvedené atribúty. 

Odporúčanie someliérky:

Frankovka VOC 2018 - Česká republika

Víno je kupážou Frankovky, ktorá zrela viac ako dva roky v malých, stredných a jednom veľkom dubovom sude. Intenzívna rubínová farba s fialovými odlesky. Harmonické a vyvážené červené víno s charakterom. V chuti pôsobí transparentne s výbornou zrelosťou a štruktúrou. Živá kyselinka, krásna ovocná textúra a zdravé triesloviny zvýrazňujú jej temperament. Výborný predstaviteľ  Frankovky z Modrých hor. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Ján Stávek

Víno J. Stávek je rodinným vinárstvom sídliacim v Němčičkách v priestoroch Vinárskeho Dvora, ktorý bol postavený pradedkom Františkom v roku 1898. Momentálne vinárstvo vedie štvrtá generácia , vinár Ján Stávek. Špecializuje sa najmä na odrodu Frankovka. Vinárstvo je známe aj výrobou rodinných cuvée ako Dědova večerka, Karmazín a Áčko, taktiež ružových a fortifikovaných vín. 

Najlepšia viničná trať pre Frankovku Bočky v Němčičkách bola vysadená pod lesom a nadväzuje na niekoľko biocentier miestneho významu a prírodnej rezervácie Jesličky s pestrou faunou a flórou. Vinárstvo je súčasťou VOC Modré Hory. Vlastní aj viničné trate Novosady a Růženy. Súčasťou vinárstva je desátkový sklep, ktorý pochádza zo 17. storočia a nachádza sa tu najstaršia lisovňa v Nemčičkách. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.